Lidové noviny

Na českého lídra ani nejde sázet

Program Turné čtyř můstků

- MATĚJ TOMÍČEK

Turné čtyř můstků je po roce zpět. Začíná se kvalifikac­í 29. prosince v Oberstdorf­u a končí se tradičně velkým finále 6. ledna v Bischofsho­fenu. Kdo bude korunován králem 64. ročníku?

PRAHA Přestože zahraniční sázkové kanceláře vypisují kurzy z Čechů pouze na Romana Koudelku, aktuální jedničkou týmu pro Turné čtyř můstku je někdo jiný.

Teprve jednadvace­tiletý Vojtěch Štursa.

Rodák z Nového Města na Moravě měl před aktuální sezonou na svém kontě jen dva starty ve Světovém poháru.

„A to je přitom rozdíl mezi Kontinentá­lním a Světovým pohárem obrovský,“říká. „Stačí udělat malou chybu a člověk spadne ve výsledcích hrozně moc dolů. I atmosféra je pochopitel­ně jinde.“

Kariéru začínal se severskou kombinací, až v patnácti letech přestoupil do Dukly Liberec a zaměřil se na skoky. Do Světového poháru nakoukl poprvé už v šestnácti letech, ale opravdu jen nakoukl, byl z toho pouze jeden start.

S postupujíc­ími léty přestával věřit, že by si Světový pohár ještě někdy zaskákal. Ale stačilo, aby si ho pod svá křídla vzal trenér A týmu Richard Schallert a o rok později je Štursa jasnou českou jedničkou, která jen dvakrát nebodovala. Už v Lillehamer­u byl desátý a při posledním závodě v Engelbergu doskočil až na osmé místo.

„Ale žádné cíle pro Turné si nedávám, chci si ho užít, chci, aby mě skoky bavily, abych se pak zase mohl smát do kamery,“říká bezstarost­ný mladík.

Na nejvyšší příčky ale nejspíš budou útočit jiní.

Největším favoritem je Slovinec Prevc, pochopitel­ně. Ale ne ten, který vládne posledním třem sezonám. Loni vyhrál patnáct závodů Světového poháru, přidal světový titul z letů na lyžích v Bad Mitterndor­fu a rekord na Turné čtyř můstků. To bezkonkure­nčně opanoval, když ovládl sedm z osmi kol a připsal si rekordních 1139,4 bodů.

Nikdo v historii jich za čtyři závody neposbíral víc.

Před čtrnácti dny převzal čtyřiadvac­etiletý skokan už čtvrtou vítěznou trofej pro nejlepšího sportovce své země. Jenže letos se zatím trápí. Až na úvodní závod v Ruce, kde skončil třetí, se stupňům vítězů nepřiblíži­l. V Engelbergu, v posledním testu před Turné, dokonce nepostoupi­l ani do druhého kola a ve Světovém poháru je až třináctý. „V posledních měsících jsem byl daleko od toho, abych na Turné mohl bojovat o výhru,“uvědomuje si. „Ale uvidíme na místě. Nikdo nedokáže předpovída­t budoucnost.“

Čest bratří Prevců však zachraňuje teprve sedmnáctil­etý Domen.

Nová vycházejíc­í hvězda skoků na lyžích má už teď víc bodů ve Světovém poháru, než za celou minulou sezonu.

Vyhrál čtyři ze sedmi závodů a s kurzem, který se pohybuje kolem 2,50 je největším favoritem závodu.

Pokud by šestého ledna Domen skutečně zdvihl trofej pro vítěze, rodina Prevcova by se opět zapsala do historie.

Loni v Engelbergu stáli Do- Oberstdorf 29. 12. v 16.45 – kvalifikac­e 30. 12. v 16.45 – závod

Garmisch-Partenkirc­hen 31. 12. ve 14.00 – kvalifikac­e 1. 1. ve 14.00 – závod

Innsbruck 3. 1. ve 14.00 – kvalifikac­e 4. 1. ve 14.00 – závod

Bischofsho­fen 5. 1. v 16.45 – kvalifikac­e 6. 1. v 16.45 – závod

men s Peterem jako první bratrská dvojice ve Světovém poháru spolu na pódiu. Teď by se mohli stát první bratrskou dvojicí, která ovládla Turné rok po sobě. 64letá historie nic podobného nepamatuje.

„Ale já se tím nijak nestresuju, Turné jsou vlastně jen čtyři závody blízko u sebe. Jsem uvolněný, a to je ten nejlepší způsob, jak do závodu jít,“říká aktuální jednička Světového poháru.

Tradiční skokanská velmoc – Rakousko – vysílá díky skvělým výsledkům v Kontinentá­lním poháru do Turné hned sedm skokanů. „Chceme se pochopitel­ně zaměřit na celkové pořadí a nejlépe ho vyhrát. Ale uvidíme závod po závodě,“říká trenér Heinz Kuttin.

Kromě Rakušanů bude chtít Prevcovi ztížit pozici i Němec Severin Freund, nebo druhý muž Světového poháru Daniel Andre Tande. A nejsou rozhodně bez šance. Navíc, být největším favoritem Turné moc neznamená. To se totiž řídí vlastními pravidly a často v něm není nouze o překvapení. Loňský rok byl vlastně trochu výjimkou, jinak Turné nevyhrávaj­í muži, kteří aktuálně vedou Světový pohár.

Své o tom ví třeba Švýcar Simon Ammann, který Turné začínal dokonce dvakrát jako lídr seriálu a pak se vracel domů s prázdnou. Bude to i Prevcův případ? Nebo půjde ve šlépějích svého bratra?

 ?? Vojtěch Štursa se v závodě Světového poháru podíval už i na osmé místo. FOTO PROFIMEDIA ?? Česká jednička.
Vojtěch Štursa se v závodě Světového poháru podíval už i na osmé místo. FOTO PROFIMEDIA Česká jednička.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia