Lidové noviny

Kouzlo vánočních duelů: divoké výsledky

18. kolo Premier League

- VOJTĚCH POVEJŠIL

PRAHA Fanoušci chovají fotbalové duely hrané v den svatého Štěpána v oblibě. Důkaz? Minulý ročník nejvyšší anglické ligy se napříč všemi stadiony prodalo 96 procent lístků – na samotný Boxing Day toto číslo ještě vzrostlo – na 98 procent!

Anglické Premier League prospívá, že během svátků prakticky nemá konkurenci. Ostatní elitní fotbalové soutěže pauzírují. Roste tak sledovanos­t jejích utkání a tím pádem i příjmy z vysílacích práv a reklamy.

Hrálo se už v roce 1860

Všichni ti, kteří si o svátcích na chvíli odpočinou od pohádek a cukroví sledováním fotbalu, by mohli poděkovat Sheffieldu FC a Hallamu FC.

Dva nejstarší kluby světa se utkaly na Boxing Day už v roce 1860.

Sheffield vyhrál 2:0, ačkoli postavil méně hráčů než soupeř.

Jednalo se o vůbec první duel mezi dvěma kluby.

Sheffield byl totiž tři roky jediným týmem v Anglii, a tak jeho fotbalisté hráli mezi sebou.

Jednou nastoupili ženáči proti svobodným, jindy zase první polovina abecedy proti hráčům s pří- jmením od N až po Z. Tradice s vánočními duely se každopádně ujala.

Sváteční nálož gólů

Když pro sezonu 1888/89 vznikla nová anglická liga, v programu zápasy 26. prosince nechyběly.

Do roku 1957 se dokonce hrálo i na Štědrý den! Soupeři se utkali 24. prosince a odveta je čekala hned o dva dny později. Watford - Crystal Palace 1:1 (71. Deeney z pen. - 26. Cabaye), Arsenal - West Bromwich 1:0 (87. Giroud), Burnley - Middlesbro­ugh 1:0 (81. Gray), Chelsea - Bournemout­h 3:0 (24. a 90.+3 Pedro, 49. Hazard z pen.), Leicester - Everton 0:2 (51. Mirallas, 90.+1 Lukaku), Manchester United - Sunderland 3:1 (39. Blind, 82. Ibrahimovi­c, 86. Mchitarjan - 90.+1 Borini), Swansea - West Ham United 1:4 (89. Llorente - 13. Ayew, 50. Reid, 78. Antonio, 90. Carroll), Hull - Manchester City 0:3 (72. Touré z pen., 78. Iheanacho, 90.+4 vlastní Davies).

Za nejlepší Boxing Day je považován ten z roku 1963. V deseti zápasech první ligy tehdy padlo neuvěřitel­ných 66 gólů. Fulham deklasoval Ipswich 10:1, Liverpool dal doma šest branek Stoke, Burnley vyhrálo 6:1 nad Manchester­emUnited, Blackburn umlčel fanoušky domácího West Hamu osmi trefami… Až na Everton a Bolton daly všechny zúčastněné celky alespoň gól.

„O Vánocích byly vždycky divné výsledky,“vzpomínal Alan Mullery, jeden ze střelců Fulhamu do sítě Ipswiche. „O dva dny později jsme s nimi v odvetě prohráli 2:4,“usmál se, „každý mohl vysoko vyhrát nebo úplně vybouchnou­t.“

Do pamětí fanoušků se nejvíc vepsaly zápasy bohaté na branky.

Chelsea, která se v sezoně 2007/08 přetahoval­a s Manches- terem United o titul, v dramatické­m duelu na Boxing Day remizovala s Aston Villou 4:4. Domácí s Petrem Čechem v bráně hráli celou druhou půli proti deseti, v závěrečné čtvrthodin­ě dvakrát vedli, přesto po penaltě z poslední minuty ztratili dva body – a ty jim nakonec v boji o pohár scházely.

Nebo poslední Boxing Day fenomenáln­ího kouče Sira Alexe Fergusona v prosinci 2012 – jeho Manchester United třikrát dotahoval skóre v duelu s Newcastlem. Sedmigólov­ý spektákl rozhodl minutu před koncem Javier „Chicharito“Hernández, stadion Old Trafford bouřil a trenér Ferguson u postranní čáry řádil jako snad nikdy předtím. Klíčová výhra pomohla United k jejich třináctému mistrovské­mu titulu.

„Dáte tři góly a myslíte si, že ten zápas musíte vyhrát. Navíc jsme trefili tyč a břevno. Jenže jsme čtyřikrát inkasovali,“kroutil hlavou tehdejší trenér Newcastlu Alan Pardew.

Vroce 1919 byl program o svátcích tak nahuštěný, že Hull musel hrát 25., 26. i 27. prosince. A zatímco první dva duely prohrál, v tom třetím zvítězil 10:3.

Není divu, že se fotbal o svátcích uchytil.

Sváteční ligový program má více než stoletou tradici. Na Boxing Day, což je v Anglii 26. prosince, se pravidelně hrají fotbalové zápasy Premier League i nižších soutěží.

 ?? Včera přehrála Bournemout­h 3:0 FOTO REUTERS ?? Vedoucí Chelsea
Včera přehrála Bournemout­h 3:0 FOTO REUTERS Vedoucí Chelsea

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia