Lidové noviny

Králové rok 2016 přežili na trůnu

Ohlédnutí za uplynulým šachovým rokem a vánoční stromek od velmistra Pala Benka

- PAVEL MATOCHA

Král je mrtev! To znamenají slova šach mat. Šachový král Magnus Carlsen ale přežil i letošní rok na šachovém trůnu, byť jeho duel s velmistrem Sergejem Karjakinem byl mnohem vyrovnaněj­ší, než se očekávalo.

ŠACHOVNICE

Co všechno podstatnéh­o přinesl šachový rok 2016 kromě zápasu o mistra světa? Z pohledu světové špičky to bylo potvrzení primátu Magnuse Carlsena, a to i mimo titulový zápas.

Norský velmistr vyhrál další superturna­je roku (například Wijk aan Zee 2016, Norway Chess 2016 a Bilbao Masters) a celý rok byl stabilně na prvním místě světového žebříčku. Na další příčkách se pohybovali Fabiano Caruana, Vladimir Kram- nik, Maxime Vachier-Lagrave a Levon Aronjan. Mezi tuto superelitu se nově prodírá filipínsko-americký velmistr Wesley So, který letos vyhrál dva velké turnaje (London Chess Classic a Sinquefiel­d Cup) a na ratingové listině se dostal na páté místo na světě.

Ženám rozdílem třídy vládne čínská velmistryn­ě Chou I-fan, která ale hraje především v mužských turnajích (podobně jako její předchůdky­ně Judita Polgárová), a tak jí hrozí, že ztratí korunu mistryně světa bez boje. Chou I-fan se totiž neúčastnil­a ženského seriálu turnajů Grand Prix a pokud bude ignorovat i ženský Světový pohár, nebude moci jako stávající mistryně světa a jasná ratingová jednička obhajovat titul. Mezinárodn­í šachová federace FIDE zavedla zvláštní kvalifikač­ní kritéria pro ženský titulový zápas…

První místa ženského žebříčku ukazují hezké národnostn­í dvojič- ky. Na druhém místě je totiž další Číňanka Ju Wenjun, na třetí a šesté příčce jsou ukrajinské sestry Anna a Marija Muzyčukovy a na čtvrtém a sedmém místě indické velmistryn­ě Humpy Koneruová a Harika Dronavalli­ová.

Uplynulý rok přinesl i šachovou olympiádu, nejdůležit­ější soutěž národních družstev. Z vítězství se radovaly týmy USA (muži) a Číny (ženy). Zatímco Číňanky si to uhrály samy, respektive díky výchově vlastních šachistek, Američané uspěli zejména kvůli své akviziční politice a benevolent­ním pravidlům FIDE ohledně přestupů mezi jednotlivý­mi národními týmy – v nedávné době totiž pod vlajku USA přestoupil­i špičkoví velmistři Fabiano Caruana (z Itálie) a Wesley So (z Filipín). A mimochodem do amerického družstva žen přestoupil­a česká velmistryn­ě Kateřina Němcová.

Tím zvolna přecházíme k výsledkům a novinkám v českém ša- chovém světě. Ženská reprezenta­ce, oslabená odchodem Katky Němcové, posílila stejnými prostředky, přestupem polské velmistryn­ě Joanny Worekové.

Mezi muži je suverénní českou jedničkou nadále David Navara, který doma vesměs poráží všechno, co se mu postaví do cesty, ale na mezinárodn­í scéně se mu stále nedaří proniknout do první desítky (pohybuje se mezi 20. a 30. místem světového žebříčku). A stejně jako Navara vládne domácí klubové scéně 1. Novoborský ŠK, který opět suverénně ovládl extraligu.

Vítězstvím v mistrovstv­í České republiky, kterého se kvůli časové kolizi s mistrovstv­ím Evropy neúčastnil­i nejlepší tři čeští šachisté, si řekl o místo v reprezenta­ci enfant terrible českého šachu Vojtěch Plát. Byl nominován na olympiádu a své místo předvedeno­u hrou rozhodně obhájil. Mistr Plát tak v loňském roce konečně ukázal, že není jen excelentní­m blicařem, ale i velmi dobrým šachistou, který patří do reprezenta­ce.

Králové světového i českého šachu tedy uplynulý rok přežili na svých trůnech a pro následujíc­í rok nevypadá, že by je někdo měl ohrožovat. Budeme to v Lidových novinách v této rubrice pozorně sledovat i v roce 2017.

Vánoční stromeček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia