Lidové noviny

Forejt se nevzdává svého snu o Vatikánu

- TOMÁŠ TOMÁNEK Miloš Zeman, prezident

PRAHA Bývalý šéf prezidents­kého protokolu Jindřich Forejt se po vynuceném odchodu z Pražského hradu nestáhl do ústraní. Právě naopak. Z informací LN vyplývá, že se pokouší získat podporu u vysokých církevních představit­elů. Požaduje, aby se za něj postavili podobně razantně, jako to učinil jeho bývalý šéf – expreziden­t Václav Klaus.

Forejt hraje o nápravu reputace i o svou budoucnost. Stále totiž platí jeho několik let stará vládní nominace pro službu na velvyslane­ckém postu ve Vatikánu.

Dlouholetý ceremoniář musel náhle skončit na začátku prosince. Pád jedné ze známých tváří prezidents­ké kanceláře uspíšil údajný videozázna­m z Forejtova soukromého života, který několika médiím prodal muž s kriminální minulostí. Den poté ale veřejně vystoupil Klaus, aby svého někdejšího spolupraco­vníka podpořil. Smršť negativníc­h událostí kolem ředitele protokolu označil za „štvanici“.

„Vynucený odchod Jindřicha Forejta z jeho funkce a jeho pro- fesní i lidskou diskredita­ci rezolutně odsuzuji,“řekl bývalý prezident.

Podobnou podporu se Forejt snaží získat také z církevních kruhů. Devětatřic­etiletý protokolis­ta rád staví na odiv své katolictví a vždy se snažil mít s nábožensko­u obcí co nejlepší vztahy. Výrazně například přispěl k dohodnutí výměny budov v areálu Pražského hradu mezi prezidents­kou kanceláří a církví.

Svých kontaktů se nyní rozhodl využít. Dle důvěryhodn­ých zdrojů LN se snažil přesvědčit své známé z Arcibiskup­ství pražského, aby za něj orodovali u kardinála Dominika Duky – chtěl, aby se za něj veřejně postavil. Církevní hodnostáři se však k Forejtovým snahám postavili rezervo- vaně. K primasovi českému se tak bývalý zaměstnane­c Hradu vůbec nedostal.

„Nesetkali se. Ani nevím, že by pan Forejt o schůzku žádal,“řekl ředitel tiskového odboru arcibiskup­ství Milan Badal. Ani přímo Duka podle něj o žádné Forejtově žádosti neví. Badal však neformálně připustil, že padlý ceremoniář mohl prosit o přímluvu za setkání s kardinálem u některého z dalších církevních představit­elů sídlících v Arcibiskup­ském paláci na Hradčanech.

Moje osobní přání je, protože odvedl mnoho užitečné práce, aby se stal velvyslanc­em ve Vatikánu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia