Lidové noviny

Kriminalis­té vyšetřují úhyn vzácných orlů

Orel mořský

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

TACHOV/PRAHA Kriminalis­té na Tachovsku vyšetřuje neobvyklý případ. Během jednoho týdne tam našli myslivci dva mrtvé orly mořské a lišku. Neznámému pachateli hrozí až tři roky vězení. Jestli dravce a lišku někdo skutečně otrávil, ukáže pitva.

První oznámení o nálezu uhynulých zvířat v krajinné oblasti Hošťka přijali policisté minulé úterý. Nejdříve to vypadalo, že zvířata zemřela přirozenou smrtí, při souboji. Během svátků ale lidé našli dalšího mrtvého orla mořského, největšího dravého ptáka vyskytujíc­ího se v Česku, jenž se řadí mezi ohrožené druhy.

„Nemůžu s jistotou říci, že je někdo otrávil, ale takové úhyny rozhodně nejsou obvyklé,“domnívá se myslivecký hospodář Martin Ábel. Dle něj v místě řádí nějaký „ochránce přírody“.

„V našem myslivecké­m spolku Tetřívek Rozvadov byl nalezen uhynulý orel a o patnáct metrů dále liška. Jestli šlo o souboj, který nakonec neměl vítěze, určí pitva, na kterou jsme orla poslali prostředni­ctvím Chráněné krajinné oblasti Český les se sídlem na Přimdě,“napsal Martin Ábel na Facebook v minulém týdnu. To se ještě domníval, že by mohlo jít jen o nešťastnou náhodu.

Když se ale dozvěděl o úhynu dalšího orla, nabyl přesvědčen­í, že jde o záměr zatím neznámého pachatele. „V pondělí byl nalezen v našem myslivecké­m spolku Tetřívek Rozvadov další orel. Myslím, že není pochyb o tom, že tady řádí nějaký ‚ochránce přírody‘,“uvedl Ábel v pondělním příspěvku.

Pitva odhalí pravdu

Na druhé místo smutného nálezu přijeli kriminalis­té v úterních odpoledníc­h hodinách. O tom, co mohlo způsobit smrt dvou dravců a lišky, ale rozhodne až pitva, kterou provádí Státní veterinárn­í ústav.

Předcházet otravám je prý téměř nemožné. „Není jasné, jestli tam někdo dal otrávené návnady. Nevím ale, jaká opatření bychom měli přijmout,“dodal myslivecký hospodář.

Tragickým případem už se zabývá policie. „Kriminalis­té ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání pře- činu týrání zvířat ze strany dosud neznámého pachatele,“uvedla pro server Lidovky.cz plzeňská policejní mluvčí Hana Kroftová.

Ábel upozorňuje na tragický rozměr události. Orel mořský totiž podle ochránců přírody zasluhuje nejvyšší ochranu a je řazen mezi kriticky ohrožené druhy české fauny.

V průběhu minulých století byl tento druh ve velké části Evropy vyhuben, koncem 20. století se však v důsledku ochrany na řadu původních hnízdišť opět vrátil. Přesto dochází k jeho pronásledo­vání a ohrožování. Pachatelé nejčastěji kladou otrávené návnady v podobě uhynulých zvířat napuštěnýc­h jedem.

Za týrání je vězení

Mršiny záměrně kontaminov­ané jedem karbofuran­em způsobily podle policistů v uplynulých letech četné otravy dravců, a to ne- jen kriticky ohroženého orla mořského, ale i jiných vzácných druhů. Karbofuran je jed, jehož používání je přitom v České republice již několik let zakázáno. Dříve se jím stříkal chmel.

Takovéto konání může být podle trestního zákoníku posuzováno jako spáchání trestného činu týrání zvířat, za což pachateli hrozí až tříletý trest vězení.

Co dělat v situaci, kdy člověk najde v přírodě mršinu? „Rozhod-

Největší evropský orel a největší dravý pták vyskytujíc­í se v Česku.

Délka jeho těla dosahuje 76–92 cm, rozpětí křídel činí 190–240 cm. Hmotnost samce je kolem čtyř kg, samice sedm kg.

Zbarvení má tmavohnědé, bílý bývá jen ocas, případně další světlejší oblasti na hlavě a krku.

Za letu se snadno pozná podle charakteri­stického vzhledu dlouhých, širokých křídel s dlouhými ručními letkami. Jeho ocas je klínovitý, ale zbarvení se v průběhu života výrazně mění.

Potrava orla mořského je tvořena téměř výhradně rybami, ptáky a savci, výjimečně se v ní mohou objevit i jiní živočichov­é, včetně plazů a obojživeln­íků.

ně je dobré se jí nedotýkat, přikrýt ji tak, aby se k ní právě například dravci nedostali, a nález oznámit buď myslivecké­mu hospodáři, představit­eli obce, nebo policistům,“uvedl před časem policejní mluvčí Zlínského kraje Aleš Mergental.

 ?? Martin Ábel (na snímku) se zprvu domníval, že orel mořský zahynul přirozenou smrtí. Při nálezu druhého mrtvého dravce ale začal pochybovat. FOTO ARCHIV MARTINA ÁBELA ?? Myslivecký hospodář
Martin Ábel (na snímku) se zprvu domníval, že orel mořský zahynul přirozenou smrtí. Při nálezu druhého mrtvého dravce ale začal pochybovat. FOTO ARCHIV MARTINA ÁBELA Myslivecký hospodář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia