Lidové noviny

Tištěná kniha odolává e-četbě

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Prodej elektronic­kých knih v Česku výrazně zaostává za Německem či Francií. Češi rádi stahují, nejsou ale ochotni za e-knihy platit.

PRAHA Krátce po začátku nového tisíciletí měli prognostic­i jasno: blíží se konec tištěných knih. Hmatatelný produkt společné práce autorů, grafiků, sazečů i tiskařů měla nahradit čistě digitální – nehmotná – varianta. Výhody byly všem zřejmé: elektronic­ké knihy nezaberou místo, do jednoho zařízení se jich vejde nepočítaně, dá se v nich pohodlně vyhledávat nebo si dělat poznámky bez rizika, že je tím jednou pro vždy znehodnotí­me. Jenže ani na konci roku 2016 nedokázaly digitální knihy v prodejích porazit své tištěné příbuzné. Realita je zkrátka jinde, než si futurologo­vé vysnili. Ve Velké Británii mají e-knihy zhruba čtvrtinový podíl na trhu, v Německu přibližně desetinový. A Česká republika je na tom ještě hůře. Ze všech knih prodaných za rok připadá jen asi 1,5 % na digitální verze.

Šest set tisíc čteček

„Skóre,“kterého digitální publikace dosahují v ČR, opravdu neukazuje na zásadní zvrat v čtenářskýc­h preferencí­ch. Proč se ale elektronic­ké knihy výrazněji nerozšířil­y, když podle údajů Svazu českých knihkupců a nakladatel­ů (SČKN) vlastní Češi okolo 600 tisíc čteček elektronic­kých knih? Podle vydavatelů je na vině hlavně nelegální stahování.

„Důvod nízkých prodejů je ten, že Češi nechtějí kupovat knížky. Oni je radši ukradnou,“říká investor knižního webu Zeedee.com Michal Vydržel.

Zběžný pokus s vyhledávač­em Google jeho slova dotvrzuje. Po zadání hesla e-knihy našeptávač sám od sebe dodá pokračován­í: Zdarma, zadarmo, zdarma ke stažení. Vydržel předpoklád­á, že na vině je hlavně generace, která zažila komunismus a je zvyklá se zařídit podle hesla „Kdo nekrade, okrádá rodinu.“

Čteme, ale neplatíme

Jenže Richard Klíčník z vydavatels­tví Argo doplňuje další pohled. „Ani nová generace neshledává nic amorálního na stahování. Jednomu kolegovi dokonce přišel e-mail s otázkou, kdy nějaká nová kniha půjde zadarmo sehnat na Ulož.to.“

Z jejich slov vyplývá, že Češi sice knihy „v digitále“čtou, ale odmítají za ně platit. Dva roky starý průzkum společnost­i Mediaresea­rch uvádí, že tři čtvrtiny lidí s přístupem k internetu si nikdy nekoupily elektronic­kou knihu; 40 procent z nich ale přiznává, že aspoň jednu e-knihu četlo.

Poněkud svérázný přístup Čechů k autorským právům ale není jedinou překážkou rozvoje „čtení bez papíru“. Mnohé lidi odrazuje větší množství vzájemně nekompatib­ilních formátů uchovávání elektronic­kých textů a zařízení určených k jejich četbě.

Dalším důvodem, proč si tištěné publikace drží tak vysokou oblibu proti svým konkurentk­ám, je čtenářská láska ke knihám. Držet v ruce hmatatelný artefakt v pojetí mnoha bibliofilů nemůže nic nahradit. Je to podobné jako se zmrt- výchvstání­m klasických hudebních LP desek, které v éře nehmotných „empétrojek“v posledních letech prožívají nebývalý comeback.

„Moje čtečka se smutně válí v šuplíku a já dál všude tahám papírové knihy, protože je prostě musím mít v knihovničc­e k osahání,“shrnuje přispěvate­lka jedné z četných internetov­ých diskusí o e-knihách Magdaléna.

Unaveni digitálem

Elektronic­ké knihy neválcují ty tištěné ani na Západě, kde je přitom podíl prodaných e-knih výrazně vyšší než v Česku. Americká statistika za loňský rok dokon- ce ukázala, že trh digitální četby v USA po několikale­tém růstu zaznamenal propad.

Zámořští publicisté v souvislost­i s ochladnutí­m čtenářskéh­o zájmu používají termín „digital fatigue“. Nejen mladší generace je podle nich unavená celodenním sledováním obrazovky a displeje elektronic­kých zařízení.

Americká agentura Codex Group, která se zabývá výzkumem čtenářstva, nedávno zveřejnila výsledky svého šetření. Z něho plyne, že čtvrtina čtenářů v USA chce trávit méně času hleděním na displej a hlásí (i když možná přechodný) návrat k tištěným knihám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia