Lidové noviny

Turci soudí policisty kvůli puči

- MILAN ROKOS

ISTANBUL/PRAHA Před dvěma lety tu soudci spjatí s duchovním Fethullahe­m Gülenem vynášeli verdikty v kauze Ergenekon, tedy v pokusu o puč s cílem svrhnout tureckou vládu. Včera se v budově istanbulsk­ého vězení ve čtvrti Silivri ocitli na lavici obžalovaný­ch lidé souzení mimo jiné právě kvůli tomu, že se hlásili ke Güllenově hnutí.

Turecké úřady zahájily za přísných bezpečnost­ních opatření vůbec první soudní proces v Istanbulu s lidmi obviněnými kvůli nezdařeném­u puči z 15. července. Před soudem, který se nachází uvnitř vězeňského komplexu, včera stanulo 29 policistů, z nichž 25 bylo podle listu Hürriyet uvězněno za to, že odmítli plnit rozkazy a nebránili prezidents­ký palác v Istanbulu. Jsoumezi nimi i piloti vrtulníků, kteří odmítli přivážet k paláci členy speciálníc­h jednotek.

Někteří z nich jsou obviněni i z toho, že přesvědčov­ali své kolegy i civilisty, aby se nepřipojil­i k mobilizaci proti puči a také z členství v teroristic­ké organizaci. Jednadvace­ti obviněným hrozí doživotní tresty vězení, zbylým osmi tresty od osmi do patnácti let za mřížemi. Další procesy se už v minulých dnech rozeběhly i v menších městech.

Předsedají­cí soudce Fikret Demir včera řekl, že během prvních dvou dní procesu vyslechne svědectví obžalovaný­ch, třetí den svědky a závěrečné slyšení plánuje na 30. prosince.

Spisovatel­ka na samotce

O den dříve pak istanbulsk­ý soud zahájí jiný ostře sledovaný pro- ces, který vyvolal vlnu solidarity po celé Evropě. Souzena má být totiž známá spisovatel­ka Asli Erdoganová. Devětačtyř­icetiletá autorka, kterou policie viní z účasti v teroristic­ké skupině, byla zatčena 16. srpna. Erdoganová není nijak příbuzná s tureckým prezidente­m Recepem Tayyipem Erdoganem, jde pouze o shodu jmen. Jejím proviněním bylo to, že psala do prokurdské­ho listu, který byl posléze zakázán. Nyní je obviněna z členství v Kurdské straně pracujícíc­h (PKK), která figuruje na tureckém i evropském seznamu teroristic­kých skupin.

Spisovatel­ka je podle francouzsk­ého rádia RFI držena na samotce bez přístupu k lékům a její zdraví je vážně ohroženo. „Potřebujem­e podporu a solidaritu,“napsala autorka, která se stala jedním ze symbolů režimních represí, v dopise z vězení.

Její přátelé a sympatizan­ti proto před koncem roku rozjeli kampaň. „Spočívá v posílání pohledů Asli Erdoganové a Necmiye Alpayové (lingvistka a překladate­lka – pozn. red.),“vysvětlil turecký spisovatel Hakan Günday. Kampaň má sloužit k tomu, aby se obě ženy necítily ve vězení tak osamocené a aby věděly o podpoře z celého světa.

Po červencové­m puči, při němž zahynulo na 240 lidí, už turecké úřady uvěznily 40 tisíc vojáků, policistů, úředníků i byznysmenů. Více než 100 tisíc lidí přišlo o práci. V únorumá veměstě Mugla začít proces se 47 lidmi podezřelým­i z pokusu zavraždit Erdogana v letovisku Marmaris. Pokud vláda Strany spravedlno­sti a rozvoje (AKP) prosadí změnu ústavy, chce Erdogan vypsat referendum o obnovení trestu smrti.

 ?? Obviněná spisovatel­ka Asli Erdoganová. FOTO REUTERS ?? Symbol represí.
Obviněná spisovatel­ka Asli Erdoganová. FOTO REUTERS Symbol represí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia