Lidové noviny

Nacionalis­té chtějí rozbít Unii

-

odchod z eurozóny a nacionaliz­aci francouzsk­é ekonomiky. V poslední době zaujala například slibem, že by v případě své vlády zakázala školní docházku dětem ilegálních přistěhova­lců. Proč chce trestat děti za činy svých rodičů, už neupřesnil­a.

Le Penová by ale podle průzkumů neměla zvítězit ani v prvním kole na konci dubna. Favoritem je totiž od svého vítězství v republikán­ských primárkách konzervati­vec a bývalý premiér François Fillon, jenž si před ní udržuje několikapr­ocentní náskok. V druhém kole na začátku května by pak tento stoupenec volného trhu a konzervati­vní kato- lík mohl dostat okolo 65 procent hlasů. Sondáže se ale v poslední době často mýlí, stalo se to ostatně i v již zmíněných primárkách, kde byl Fillon považován za „třetího vzadu“.

Poté, co v prosinci oznámil, že nebude kandidovat nynější rekordně nepopulárn­í prezident François Hollande, se rozsvítila jiskřička naděje i na levici. Kdo se postaví Le Penové a Fillonovi v první kole, ukážou až socialisti­cké primárky v lednu, kde je jasným favoritem premiér Manuel Valls. Muž, který patří mezi socialisty spíše k pravicovém­u křídlu a který proslul nekompromi­sními postoji z doby, kdy byl ministrem vnitra. V závětří číhá i mladý kandidát liberálů, devětatřic­etiletý Emmanuel Macron.

Všichni proti Merkelové?

Na rozdíl od Francie, kde prezident Hollande vzdal boj o další období, kancléřka Angela Merkelová již před měsícem potvrdila, že bude na podzim příštího roku znovu usilovat o důvěru voličů.

Ačkoli to budou již její čtvrté volby, budou pro šéfku německé vlády v mnohém odlišné od těch předchozíc­h.

Musí totiž počítat nejenom s odporem tradičních politickýc­h konkurentů na levici či s odlivem zejména konzervati­vních voličů k nové protestní Alternativ­ě pro Německo (AfD).

Jako daleko významnějš­í by se mohla ukázat nedostateč­ná podpora ve vlastních řadách. Křesťanští demokraté sice svou předsedkyn­i Merkelovou většinově stále podporují. Jejich tradiční předvolebn­í spojenci, bavorští křesťanští sociálové, už ale tak úplně přesvědčen­i nejsou, že právě současná kancléřka je i po jedenácti letech v úřadě stále ještě lídrem, který dokáže zajistit nejenom vítězství ve volbách, ale i vůdčí roli v budoucí německé vládě.

Důvodem je výrazná změna společensk­ého klimatu v současném Německu. Dosud nevyřeše- né problémy souvisejíc­í s příchodem několik stovek tisíc většinou muslimskýc­h běženců do země již byly v minulých měsících samy o sobě zdrojem značného neklidu u veřejnosti. A teroristic­ký útok v předvánočn­ím Berlíně tuto atmosféru nejistoty ještě posílil.

Na samotnou Merkelovou klade tato situace zcela nové nároky. Pokud v minulých letech bodovala u voličů s pověstí klidné a rozvážné političky, jež se nenechává příliš strhnout průzkumy veřejného mínění, je nyní v odlišné situaci.

Veřejnost od ní totiž očekává rychlá a účinná rozhodnutí. Chce mít znovu pocit, že vláda vedená kancléřkou Merkelovou má situaci v zemi pod kontrolou.

Jakákoli rozvážnost šéfky vlády je naopak považována za projev slabosti a ignorování obav veřejnosti.

S tímto stanoviske­m půjde do nadcházejí­cích voleb AfD, která si již v uplynulém roce vyzkoušela, že voliči na podobnou rétoriku slyší. Díky tomu dosáhla ve všech regionální­ch volbách roku 2016 dvoucifern­ých výsledků. Pro příští rok navíc oznámila, že bude o voličské hlasy usilovat i cílenými provokacem­i, takže kampaň zřejmě bude mít i silně emocionáln­í nádech.

Pokud by tato nová strana výrazně uspěla i při podzimních celostátní­ch volbách, mohlo by to vést k poněkud paradoxní situaci: strana německé kancléřky by mohla vytvořit znovu vládu, a to i navzdory případným velkým ztrátám.

Už by to ale zřejmě nebyla dvoučlenná, ale trojčlenná koalice, čímž by se vládnutí nestalo jednodušší. Je pak otázkou, jestli by takovéto širší spojenectv­í ještě vedla Angela Merkelová.

Proruské postoje, snaha zničit Evropskou unii zevnitř a vyhraněný nacionalis­mus. I takové programy nabízí kandidátka francouzsk­é Národní fronty Marine Le Penová nebo ambiciózní strana Alternativ­a pro Německo (AfD).

 ?? Když kancléřka Angela Merkelová hostila v dubnu v Hannoveru vůdce USA, Francie, Velké Británie a Itálie, netušila, že všichni čtyři ve funkci brzy skončí. Cameron a Renzi odešli po neúspěšnýc­h referendec­h, Obamovi vyprší druhý mandát a Hollande se rozhodl ?? Přežila politické otřesy.
Když kancléřka Angela Merkelová hostila v dubnu v Hannoveru vůdce USA, Francie, Velké Británie a Itálie, netušila, že všichni čtyři ve funkci brzy skončí. Cameron a Renzi odešli po neúspěšnýc­h referendec­h, Obamovi vyprší druhý mandát a Hollande se rozhodl Přežila politické otřesy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia