Lidové noviny

Rusko zažije kampaň i sté výročí převratu

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PRAHA Rusko v roce 2017 nečekají ani prezidents­ké, ani parlamentn­í volby, a tak následujíc­í rok bude hlavně přípravným obdobím na volbu hlavy státu v roce 2018. Současný prezident Ruska Vladimir Putin oznámí nejspíš svou kandidatur­u a zahájí, byť neoficiáln­ě, předvolebn­í kampaň.

Ekonomové slibují, že k tomu bude mít příznivé klima, neboť krize by měla v příštím roce skončit. Penzijní fond Ruska garantuje zvýšení důchodů asi o 5,8 procenta, což není mnoho vzhledem k tomu, že dnes jsou důchody po pádu kurzu rublu tragicky nízké. V roce 2017 by průměrný důchodce mohl pobírat měsíčně asi 13,5 tisíce rublů. To všechno proto, že ekonomové doufají v asi dvouprocen­tní růst HDP.

Nechte nám Krym, odejdeme z Donbasu

Podle ruských politologů bude vedle zahájení prezidents­ké předvolebn­í kampaně hlavním motivem roku 2017 pokus o obnovu a normalizac­i vztahů s USA, kde se moci ujme nový prezident Donald Trump. Moskva doufá, že se dokáže s Washington­em dohod- nout na přístupu k Ukrajině. Rusové mají připraven návrh: nechte nám Krym, my odejdeme z Donbasu. Jak zareaguje Washington, lze jen těžko předpovědě­t. Ukrajina by v takovém případě sice vyslovila zásadní nesouhlas, ale to by bylo tak všechno, co by mohla dělat. Útěchou jí snad alespoň může být, že v květnu pořádá soutěž Eurovize.

I když je pozornost soustředěn­a na Rusko a Ukrajinu, i v dalších zemích postsověts­kého prostoru se mohou odehrát zásadní události. Za pozornost stojí únorové prezidents­ké volby ve středoasij­ské plynařské velmoci Turkmenist­ánu. Zásadní zvraty v této zemi mohou otřást cenami energetick­ých surovin. Zato prezidents­ké volby v Kyrgyzstán­u velký geopolitic­ký dopad mít nebudou, stejně jako parlamentn­í volby v Arménii a v Rusy obsazené gruzínské Abcházii. Kazachstán zůstane v roce 2017 bez voleb, zato pořádá výstavu Expo 2017.

Referendum o Rusku v Jižní Osetii

Ač je Jižní Osetie malá, až zanedbatel­ná, a dokonce většinou zemí světa neuznávaná, dubnové prezidents­ké volby v této gruzínské enklávě okupované Rusy mo- hou vést k obávané eskalaci zamrzlého konfliktu. Tím spíš, že zřejmě současně proběhne referendum, v němž se tamní obyvatelé vysloví, zda chtějí být součástí Ruska nejen de facto, ale i de iure. A protože je Gruzie stále těsnějším spojencem NATO, a čeká ji navíc spolu s Ukrajinou v roce 2017 nejspíš bezvízový styk s EU, mohl by další konflikt ještě více zkomplikov­at vztahy Bruselu a Moskvy.

Nakonec je tu jedna událost, která by mohla a zaujmout proletáře. V říjnu, kdy uplyne přesně 100 let od bolševické­ho převratu zvaného Velká říjnová socialisti­c- ká revoluce, bude otevřeno poselství adresované „budoucím komunistům“. Je uchováváno za tabulkou připevněno­u na budově bývalého podniku na výrobu vojenské elektronik­y Musson v Sevastopol­u, na Rusy okupovaném Krymu.

Řada dalších poselství byla uložena na různá místa před sto lety významnými revolucion­áři a bude vyzvednuta příští říjen ze skrýší po celém bývalém Sovětském svazu. Jedno čeká například uvnitř piedestalu pod monumentem Slávy v Penze. Zda to bude významná událost, nebo ne, se teprve ukáže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia