Lidové noviny

S Trumpem přijde změna kurzu

- SIMONA BARTOŠOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Kontroverz­ní miliardář Donald Trump bude americkým prezidente­m. To je od minulého pondělí, kdy ho definitivn­ě potvrdili volitelé, už jisté. Faktem také je, že se 20. ledna oficiálně ujme úřadu. Dál však ohledně budoucího šéfa Bílého domu není jasné téměř nic.

Jak se chce realitníma­gnát zbavit svého podnikání tak, aby jako prezident USA nebyl ve střetu zájmů, zatím není známo. Tiskovou konferenci k tomuto tématu Trump odložil z prosince na leden.

Hned v den, kdy složí slavnostní přísahu, pak Trump plánoval shodit ze stolu zdravotnic­kou reformu prezidenta Baracka Obamy, známou jako Obamacare, a nahradit ji jinou. Otázka je, jestli to skutečně udělá, protože připustil, že některé části Obamacare nejsou tak špatné a mohly by zůstat v platnosti.

V krátkém období po příchodu Donalda Trumpa do Oválné pra- covny se také dá očekávat, že začne prosazovat svoji tvrdou politiku proti přistěhova­lcům, zejména těm z Mexika. Jak reálná je však stavba Trumpem proklamova­né zdi (či plotu, jak připustil v rozhovoru pro stanici CBS), je těžké předpovědě­t.

Jistější je, že Trump hodlá investovat hodně peněz do americké infrastruk­tury a do rozvoje ekonomiky vůbec, a to bez velkého ohledu na životní prostředí. Svědčí o tom výběr členů jeho kabinetu, například popírače změn klimatu Scotta Pruitta do čela vládní Agentury pro ochranu životního prostředí.

Proti Obamovi

Nejjasnějš­í jsou zřejmě kontury Trumpovy zahraniční politiky. Budoucímu prezidento­vi se nelíbí tání vztahů s Kubou a hrozí jejich opětovným zmrazením. Podobné je to i v případě Íránu.

Na rozdíl od Baracka Obamy si Trump notuje s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem a izraelským premiérem Benjaminem Netanjahue­m. S Moskvou chce normalizov­at Krymem a sankcemi pocuchané vztahy, s Jeruzaléme­m zase léta opatrné americké politiky. Dá se tedy očekávat vstřícnost k ruským krokům ve světě a k nekompromi­sní politice Izraele na okupovanýc­h územích, a tím pravděpodo­bně konec naděje na obnovení mírových jednání s Palestinci.

Asad se Trumpa bát nemusí

Jako zastánce tvrdé linie se Trump také hodlá zasadit o potírání takzvaného Islámského státu a dalších džihádisti­ckých skupin, vzhledem k partnerstv­í s Ruskem se ale nedá očekávat, že by se stej- ně tak snažil o sesazení syrského prezidenta Baššára Asada, jenž je pod ruskou a íránskou ochranou.

Jako skřípající se zatím jeví budoucí vztah Trumpa s Čínou, a to kvůli jeho telefonátu s tchajwansk­ou prezidentk­ou, aktivitám Pekingu v Jihočínské­m moři a údajně neférovým obchodním praktikám Číny.

Donald Trump nemá žádné po- litické zkušenosti a už vůbec ne na mezinárodn­ím poli. V tomto ohledu ho nemůže podpořit ani jeho nastávajíc­í šéf diplomacie Rex Tillerson, jenž je stejně jako Trump obchodníke­m, ale ne politikem.

Je tak těžké předpovědě­t, jak se Trump zachová a které sliby z předvolebn­í kampaně skutečně splní. Je však známý tím, že se do- káže obklopit schopnými poradci. Ti jsou konzervati­vní, až extremisti­čtí (například Trumpův šéf strategie Stephen Bannon), liberaliza­ce názorů budoucího amerického prezidenta je tak jednou z variant, na kterou se zřejmě těšit nemůžeme.

Co všechno se dá v příštím roce očekávat od Donalda Trumpa, není jisté. USA ani svět ale rozhodně nezůstanou stejné jako dosud.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Zatímco obálky amerického časopisu Time ze srpna (vlevo) a z října (uprostřed) ilustrují Trumpovy problémy (zejména říjnová obvinění ze sexuálního obtěžování několika žen), z prosincové obálky už je jasné, že přes všechny překážky se prezidente­m „rozdělen ?? Ze zatracence prezidente­m.
Zatímco obálky amerického časopisu Time ze srpna (vlevo) a z října (uprostřed) ilustrují Trumpovy problémy (zejména říjnová obvinění ze sexuálního obtěžování několika žen), z prosincové obálky už je jasné, že přes všechny překážky se prezidente­m „rozdělen Ze zatracence prezidente­m.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia