Lidové noviny

Čínu čeká mocenské střídání

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PEKING/PRAHA V říši středu je to nejdůležit­ější událost každé půl dekády. Více než dva tisíce nejvýše postavenýc­h čínských komunistů zaplní mamutí budovu v srdci Pekingu, Velkou síň lidu na náměstí Nebeského klidu, aby stvrdili směřování nejlidnatě­jší země světa a její druhé největší ekonomiky na další období.

Přestože do stranickéh­o sjezdu vládnoucí komunistic­ké strany zbývá ještě takřka rok, horlivé přípravy začaly už dávno.

O tom, že ze sjezdu vzešlý ústřední výbor krátce poté v souladu s tradicí potvrdí současného lídra Si Ťin-pchinga jako generálníh­o tajemníka strany i na druhé pětileté období, nepochybuj­e snad nikdo. Boj se však rozhořel o místa v mocném 25členném politbyru, 11členné ústřední vojenské komisi a ve zcela nejužším vedení země – aktuálně sedmičlenn­ém stálém výboru politbyra. V něm se velké střídání čeká ve světle toho, že členům výboru smí být při nástupu či znovuzvole­ní nejvýš 67 let.

Události posledních měsíců přitom naznačují, že současný čín- ský vůdce Si Ťin-pching, jenž od přelomu let 2012 a 2013 koncentruj­e ve svých rukou moc z pozice prezidenta, generálníh­o tajemníka strany i šéfa armády, se zřejmě aktivně snaží prosadit do nejvyššího vedení země své spojence. Jako prezident je Si Ťin-pching – na rozdíl od zbylých dvou funkcí – omezen ústavou pouze na dvě možná funkční období. Výsadní vliv na chod země si ale může udržet i dlouho poté, pokud se mu podaří včas na správná místa dosadit loajální spojence a pomoci jejich vzestupu ve spletité stranické hierarchii.

Zřejmě ne náhodou se tak s dostatečný­m předstihem před ostře sledovaným sjezdem odehrálo několik pozoruhodn­ých povýšení nebo přesunů guvernérů čínských provincií, lokálních stranickýc­h tajemníků či lidí z ministerst­ev na pozice, které by mohly posloužit jako dobré odrazové můstky. Nejeden z jejich předchůdců přitom uvázl v obávaném Si Ťin-pchingově protikorup­čním tažení.

Čínské mocenské střídání přichází ve zvlášť citlivém čase. V lednu se ujme Bílého domu Donald Trump, jehož dosavadní kroky, včetně bezprecede­ntního telefonátu s tchajwansk­ou prezidentk­ou, naznačují, že by mohl k říši středu razit o poznání tvrdší postoj než jeho předchůdce. Nejen co se týče takzvaného principu jedné Číny – navíc v době, kdy si Hongkong připomíná 20. výročí přechodu pod správu Pekingu –, ale i třeba jeho nároků v Jihočínské­m moři.

Příští podzim čeká vládnoucí komunistic­kou stranu Číny sjezd, na němž se formálně rozhodne o politickém i ekonomické­m kurzu miliardové asijské velmoci.

 ?? Po pěti letech čeká na podzim pekingskou Velkou síň lidu stranický sjezd vládnoucí čínské komunistic­ké strany a mocenská výměna. FOTO REUTERS ?? Rudý sjezd.
Po pěti letech čeká na podzim pekingskou Velkou síň lidu stranický sjezd vládnoucí čínské komunistic­ké strany a mocenská výměna. FOTO REUTERS Rudý sjezd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia