Lidové noviny

Boj o Mosul vázne, skon chalífátu se ale blíží

-

BAGDÁD/DAMAŠEK Když začala letos v říjnu koaliční ofenziva proti severoirác­kému Mosulu, mluvili iráčtí generálové o dobytí města do konce roku. Dnes je už ale jasné, že šlo o přílišný optimismus – po prvních dnech, v nichž získávali od džihádistů z takzvaného Islámského státu (IS) jednu vesnici za druhou, se ofenziva poněkud zadrhla.

Její zpomalení přiznává i irácká armáda. Důvodů je více, především se ale ukazuje, že se extremisté z IS na dlouho očekávanou bitvu dokázali dobře připravit. Zatímco ve východní části města se koalici vesměs daří, na druhé straně řeky, kde leží i historické centrum, mají iráčtí vojáci mnohem těžší úlohu.

Z Mosulu sice už uteklo před boji nejméně 120 tisíc civilistů, další asi milion jich ale zůstává uvězněn pod hrůzovládo­u islamistů, kteří čím dál více lidí používají jako živé štíty. V této situaci musí irácké protiteror­istické jednotky postupovat jen opatrně s ohledem na životy civilistů.

S velkým otazníkem tak zůstá- vá i přání některých amerických generálů osvobodit město do 20. ledna – jako „dárek“nastupujíc­ímu prezidento­vi Donaldu Trumpovi. Američané se sice ofenzivy účastní jen velmi omezeně prostředni­ctvím speciálníc­h jednotek a v roli poradců irácké armády, podporují ji ale i nálety na pozice IS.

Irácký premiér Hajdar Abádí včera řekl, že na zlikvidová­ní IS v zemi potřebují jeho vojáci ještě tři měsíce. I přes zpomalení bojů hlásí irácká média dílčí úspěchy – šíitské milice už odřízly islamistům únikové cesty na západ. Abú Bakr Bagdádí a jeho věrní, pokud už tak neučinili, by tedy neměli uniknout do syrské Rakky, z níž si zločinný chalífát udělal své hlavní město.

Souběžně s ofenzivou proti Mosulu probíhá i další koaliční akce v Sýrii, jejímž cílem je právě osvobození výše zmíněné Rakky. Pokud obě města IS v příštím roce ztratí, přestane jako územní celek fakticky existovat. Experti ale varují, že jím inspirovan­ý teror bude zřejmě pokračovat. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia