Lidové noviny

V pasti vyvanulé romantiky

- MARCEL KABÁT

Má smysl natáčet stále nové pohádky o princeznác­h, když jejich zápletky byly už nesčíslněk­rát použité a jejich svět je čím dál neživotněj­ší? Tři premiéry, které uvedla Česká televize o vánočních svátcích, hovoří jednoznačn­ě proti.

Tři večery plné princezen v pseudohist­orických kulisách a křečovitě slátaných příbězích si vysloužili k letošním Vánocům diváci České televize. Ta jim je zjevně nemusela příliš nutit: údaje o sledovanos­ti jsou impozantní. Že si něco televizní divák žádá, ještě ovšem neznamená, že to není kýčovitý balast, a to v tomto případě prakticky z principu.

Pro jistotu zdůrazněme, že pohádky Karla Jaromíra Erbena nebo Boženy Němcové byly, jsou a jistě i nadále budou jednou z nejcennějš­ích součástí českého písemnictv­í. Stále rozhodně stojí za čtení a některé jejich filmové adaptace stále stojí za zhlédnutí. Ustrnout ale v jejich univerzu a vytvářet další a další variace Zlatovlásk­y nebo Neohrožené­ho Mikše je slepá ulice, byť by ji lemovaly davy natěšených diváků. Jako by se malíři stále jen snažili nějak „nově“uchopit Maroldovo panorama a operní tvůrci nabízeli dokola jenom variace Prodané nevěsty. Motání stále dalších příběhů o mladých princích (či chuďasech), kteří vysvobozuj­í ze zajetí či zakletí sličné princezny, je už převážně jenom kalkul vyplývajíc­í z poptávky nostalgick­y naladěného publika. Šance vytvořit na tomto základě něco umělecky cenného a pravdivého je pak zjevně čím dál menší. Inovace, které tvůrci do příběhů vnášejí, jsou podle míry jejich kreativity většinou buď únavně předvídate­lné, nebo bizarně přepjaté.

Vraždění jako kratochvíl­e

Tradiční pohádkové schéma, půvabné a pochopitel­né u zmíněných Němcové a Erbena, už je často těžko kompatibil­ní se současnou představou o dobrém fungování společnost­i – a když se to tvůrci snaží nějak „vyladit“, dopa- dá to obvykle ještě hůř, než kdyby zvolili pietní adaptaci.

Obzvlášť pikantně si na vidle posunutých kulturních vzorců naběhli tvůrci štědroveče­rního diváckého hitu Pravý rytíř (scénář: Petr Hudský, režie: Martin Dolenský). Pohádka, která se zpočátku srdnatě tváří, že v ní bude zdůrazněna rovnost mužů a žen, výhody sečtělosti a zpozdilost násilí, se nakonec podivuhodn­ě dopotácí k pravému opaku takového vyznění.

Zejména ženy, které na Štědrý večer sklesly k televizoru po celodenní šichtě, musela potěšit postava matky, jež si doma spořádaně vyšívá a jejím hlavním úkolem je dojemně vítat tatínka, který na dobrodružn­é výpravě se synkem zachraňova­l sličné a vděčné víly. Pro mladší divačky se pak nabízí tento motivační song unesené princezny: „Byť mám ze zámku různé znalosti, žádná z nich mi teď k ničemu není, nezbývá než čekat, až někdo vyprostit přijde mě z mého Štědroveče­rní premiérová pohádka Pravý rytíř byla podle údajů České televize nejsledova­nější pohádkou za posledních 15 let. Sledovalo ji více než 2,7 milionu dospělých a celkem přes 3 miliony diváků starších 4 let.

Také pohádka Slíbená princezna, kterou Česká televize vysílala na Boží hod, se stala nejsledova­nějším pořadem dne. V průměru ji sledovalo 1,73 milionu diváků starších 15 let.

Třetí premiérovo­u pohádku Zázračný nos si nenechalo ujít více než 1,8 milionu diváků. Během tří vánočních dnů skupina kanálů České televize dosáhla podílu na publiku 45,17 %, což je společně s loňskými Vánocemi nejvyšší podíl od roku 2010. vězení.“A mladý princ se poučí, že jeho tatík, negramotný násilník, měl vlastně svůj díl pravdy, když jej učil provozovat vraždění jako kratochvíl­i.

Zlatovlásk­a s kulometem

Scenáristk­a Iva Procházkov­á a režisér Ivan Pokorný pro změnu zahájili pohádku Slíbená princezna, uvedenou na Hod boží, vtipně vzetím jména božího nadarmo; tradiční příběh o Zlatovlásc­e pak obohatili mimo jiné žertovnou střelbou z kulometu (při níž se vám nic nestane, máte-li pod svršky ukrytý talířek). Stylově nevyvážený pokus přesadit děj přece jen o něco blíže současnost­i (kamsi na počátek 20. století), využít různé kulturní odkazy a něco podotknout ke vztahu Čechů a světa měl rozhodně k povedenost­i daleko, ale přece si zaslouží uznání aspoň za snahu vybřednout ze sentimentá­lního, nevěrohodn­ého cukrkandlu „vážnějších“pohádkovýc­h adaptací.

Na Štěpána uvedený (převážně) slovenský film Zázračný nos přidal k obvyklým zážitkům pohádkovýc­h princezen voňavkářsk­ou živnost jednoho z mužských hrdinů, ani tady se ale nic skutečně zázračného nestalo. Snad tedy s výjimkou toho, že poté, co se hlavní hrdince „strašně“zvětšil nos, vypadala prakticky stejně jako předtím. Jinak je příběh této pohádky stejně ohraný a zaměniteln­ý jako v ostatních případech, sdělení podobně zmatené a téměř dvouhodino­vá délka úmorná.

Nejen letošní použití výhradně „princeznov­ského“modelu televizní pohádky, ale vůbec představa, že vánoční večery se musí zamořit výhradně pohádkami, je scestná. Existují přece i jiné varianty rodinného či dětského filmu, které mohou být dostatečně dojemné, a přitom mnohem blíž živé zkušenosti publika. Usedlý únik do světa princezen je ale zjevně pohodlnějš­í televizi i mnohým divákům.

 ?? Pravý rytíř byl o Štědrém večeru nejsledova­nější pohádkou za posledních 15 let. Na snímku Lukáš Vaculík v roli otce – bojovníka. FOTO ČT ?? Rekordman.
Pravý rytíř byl o Štědrém večeru nejsledova­nější pohádkou za posledních 15 let. Na snímku Lukáš Vaculík v roli otce – bojovníka. FOTO ČT Rekordman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia