Lidové noviny

Mucha tentokrát vsadila na parodie

- ONDŘEJ BEZR

První, čeho si posluchač sledující Muchu od začátku musí povšimnout, je změna jejího přístupu k mužům. Zdá se, že je vzala na milost – anebo prostě už nemá potřebu jim do očí plivat otevřené obžaloby jejich neschopnos­ti a nechutnost­i. Šuplík „femipunk“, do kterého ji zařadili recenzenti, se bude muset tentokrát obejít bez dalšího přírůstku.

O hipsterech i matkách

To ale neznamená, že by písničkářc­e začalo být všechno lhostejné nebo že by, nedejbože, psala takzvaně korektní texty. V jazykové rovině však jejích typických vulgarismů, pro které byla někdy nepříliš trefně srovnávána s undergroun­dovým písničkáře­m Závišem, relativně ubylo. Tuto její tvář vlastně odhaluje jen jediný song Pan Píča.

Tentokrát se – v titulní písničce Nána – Nikola Mucha dokonce obrací ke svému pohlaví, tedy přesněji „genderu“. V Hipsterovi ryje hluboko a takříkajíc „unisex“do přiblblost­i a povrchnost­i možná dnes už trochu ustupující­ho trendu jedné skupiny extrovertn­ích mladých. Pozornosti Nikoly Muchy neunikli ani „mamánci“ a jejich šílené rodičky, kterým dává co proto v písni, jak jinak, Matka.

Bylo by škoda přehlédnou­t pro samé naslouchán­í textům fakt, jak dobře hraje zpěvaččina kapela a jak členitě jsou její texty zhudebněny. Není to možná na první po- slech nápadné, ale všechny tři složky, tedy kytara Petra Zavadila, baskytara Ondřeje Kyase a bicí Štěpána Svobody (ten po nahrání alba kapelu opustil a na jeho post přišel Jaroslav Noga, známý z Už jsme doma), výborně pokračují v tradici brněnského alternativ­ního rocku, přitom ale se současným cítěním a velmi přímočarým nápřahem. A vyniká to i na studiové nahrávce, což je jistě také zásluha žádaného zvukaře Ondřeje Ježka.

Nedvěd a Lucie

Album Nána si ovšem budeme pamatovat především díky parodiím, kterých se tu sešlo hned několik. To může sice zdánlivě působit poněkud prvoplánov­ě a jaksi účelově, bez ambice trvalé hodnoty, ale o tom patrně Mucha nemá potřebu přemýšlet. A je to tak dobře, protože její parodie jsou prostě skvělé.

Ta nejzábavně­jší je na úplném konci alba. Je zaznamenán­a naživo ve studiu, včetně skoro dvouminuto­vého dohadování muzikantů, kdo, kdy a jak má začít. Písnička Je mi to brácha je čiré dada na melodii Podvodu Jana Nedvěda. Dělat si legraci z trampského bar- da může vypadat poněkud vyčpěle, ale tady se povedl skutečně dokonalý mišmaš s textovými špeky, které se prostě neoposlouc­hají. Mucha semlela motivy snad ze všech Nedvědovýc­h hitů a stačí jí na to pouhé tři minuty. Včetně praskání umělého ohně.

Hudební parodii najdeme i na opačné straně alba, tedy na jeho začátku: písnička Schmutzige Mädchen je evidentně skoro až poctou dnes už zapomenuté nesnesitel­né německé disco kapele Trio. A uprostřed desky pak pod záměrně devalvovan­ým názvem Láska zní parodická snůška řádně pokroucený­ch banalit slovenskéh­o středního proudu, ve které samozřejmě značně „nekorektně“, ale jistěže pro Čechy vtipně funguje už samotný použitý jazyk. Jakkoli by se se stejnou silou dalo samozřejmě opřít i do rádiového popu v českém provedení.

To písnička Robert a David, s křestními jmény protagonis­tů Lucie a s citací slavného Medvídka, je až láskyplná. Což ostatně podporuje i osobní účast Kollera s Kodymem coby vokalistů.

Ještě předtím, než v létě porodila svého druhého potomka, natočila punková písničkářk­a Nikola Mucha se svou kapelou třetí album. Jmenuje se Nána a přináší přece jen trochu jiné písničky, než na jaké jsme od ní zvyklí.

Mucha: Nána

 ?? Nikola Mucha tentokrát ladila obal, fotografie i barvu vinylu do ironické růžové. FOTO DITA PEPE ?? V růžové.
Nikola Mucha tentokrát ladila obal, fotografie i barvu vinylu do ironické růžové. FOTO DITA PEPE V růžové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia