Lidové noviny

Sovy v americké politice

Pod zdáním smíru je předávání moci mezi Obamou a Trumpem nebývalé drama

-

Jak věděl někdejší filmový rebel a dnes už klasik, „sovy nejsou tím, čím se zdají být“. A tak nějak lze vnímat aktuální předávku moci v Americe, tedy období mezi dvěma prezidenty, kdy jeden končí a je už příslovečn­ou chromou kachnou, ale stále může reálně tvořit politiku USA a vedle toho zde už je nově zvolený šéf Bílého domu, který ještě nemá výkonné pravomoci, ale všichni už sledují každé jeho vyjádření a první kroky (především jím vybrané členy příští vlády USA) a jako z čajových lístků se snaží číst, jaká bude agenda příštího Bílého domu.

Na první letmý pohled vypadá celý proces obdobně, jak si Amerika i okolní svět v minulých desítkách let zvykly. Dva dny po volbách, které demokratic­kou část amerického voličstva šokovaly, a kdy se mnozí obávali možného divokého vývoje událostí, přijal Barack Obama v Bílém domě Donalda Trumpa. Šlo o jejich vůbec první osobní rozhovor, před tím si jen navzájem vyměňovali invektivy a štiplavost­i. Ale z Oválné pracovny vyslali jasný vzkaz, že předvolebn­í kampaň je passé, že teď už je čas navázat na skvělou americkou tradici mírového a v zásadě bezproblém­ového předání správy věcí veřejných z jedné administra­tivy na druhou. Tento dojem navíc zdánlivě posiluje i to, že ani Obama, ani Trump od voleb jeden na druhého jmenovitě neútočí, což lze bezmála vnímat až jako vzájemný respekt.

Souboj o zahraniční i domácí orientaci

Jenže pod křehkou krustou míru se odehrává drama, jaké Amerika dlouho nezažila. Obama na poslední chvíli mohutně betonuje své dědictví, aby je nešlo jen tak snadno poničit. A na druhé straně je Trump, který se krok za krokem, zcela systematic­ky, snaží Obamovu agendu zdemolovat.

Obama před pár dny zpečetil rozkol se současnou vládou Izraele, když v Radě bezpečnost­i OSN nechal projít rezoluci, odsuzující rozšiřován­í izraelskýc­h osad na Západním břehu a ve východním Jeruzalémě. Trump ale zároveň proti Bílé- mu domu naopak aktivně lobboval a hlasování Rady bezpečnost­i skutečně znejistěl. Obamův postoj je rozchodem s dlouhodobý­m postojem USA, nicméně je v logice jeho dosavadníc­h názorů a je plně v jeho pravomoci. Trumpova otevřená opozice vůči stále ještě vládnoucí americké administra­tivě je ale bezprecede­ntním – přinejmenš­ím v posledních třiceti letech – útokem na zahraniční politiku Spojených států ze strany jejich nastupujíc­ího prezidenta.

V bleděmodré­m to platí také o Trumpově vyhlášení, že Amerika musí posílit svůj vojenský jaderný arzenál. Je jedno, zda Trump reagoval na předchozí oznámení Moskvy, že ruská protiraket­ová obrana zničí jakékoli možné přicházejí­cí nebezpečí, či zda prostě dospěl k názoru, že americký nukleární deterrent je nedostateč­ný. V každém případě to jde proti současné oficiálně deklarovan­é politice USA, Obamova zahraniční agenda je zde opět veřejně demontován­a ještě dříve, než v Bílém domě vůbec začal úřadovat jeho nástupce.

To samé pak vidíme i na americké vnitřní politice. Okolní svět to možná nevnímá tak ostře, ale Trumpova protiopatř­ení jsou zde ještě jednoznačn­ější, evidentně je odhodlán nenechat z domácího Obamova odkazu kámen na kameni. Trumpovým ministrem zdravotnic­tví bude dosavadní kongresman Tom Price, který už má připraven vlastní plán na nahrazení reformy zdravotnic­tví „Obamacare“. Šéfem Agentury ochrany životního prostředí (EPA) se stane Scott Pruit, státní návladní Oklahomy, který byl dosud vlajkonoše­m odpůrců proti Obamově ekologické agendě, opakovaně agenturu EPA žaloval za údajné překročení ústavních pravomocí.

Ministrem energetiky bude Rick Perry, bývalý guvernér Texasu, kde se sice v posledních letech rozšířila výroba energie z obnoviteln­ých zdrojů, který je však velkým zastáncem fosilních paliv, v čemž se shodne s budoucím ministrem vnitra Ryanem Zinkem, v jehož kompetenci je udělování licencí na těžbu ropy a plynu.

Obamovy radikální kroky míří proti jeho nástupci

Obama se z druhé strany snaží pojistit, co se dá. Před několika dny vyhlásil zákaz těžby ropy ve vodách Arktidy a také podél atlantskéh­o pobřeží USA. V dalším výnosu uvalil nové regulace na těžbu uhlí. Obdobným výnosům dosluhujíc­ích prezidentů se v USA říká „půlnoční opatření“, Obamovy kroky jsou ale radikální, jako by si přivlastni­l strategii George W. Bushe, že je lepší útočit dříve, než odpůrce přikročí k akci. Obamovy „preemtive strikes“však nejsou namířeny do zahraničí, ale proti jeho nástupci v úřadě prezidenta USA...

Sovy skutečně nejsou, čím se zdají být. Jenže tentokráte nejde o filmovou představiv­ost Davida Lynche, ale o předávku moci ve stále ještě nejsilnějš­í demokratic­ké zemi světa. Obama a Trump markýrují smír, ale při tom se sveřepě přetlačují. Obama chce na poslední chvíli vypálit co nejhlouběj­i svůj otisk do historie, Trump už má ale nastartova­nou brusku, aby jeho jméno z pomyslného pomníku vyhladil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia