Lidové noviny

Nejlepší vánoční dárek

-

Historici, archiváři, ale i novináři a všichni, které zajímá nedávná minulost, dostali letos vánoční dárek, který si budou moci rozbalit až po Novém roce. Podle kuloárních informací rozhodl minulý týden Ústavní soud nejtěsnějš­í většinou, že ponechá archivní zákon v jeho stávající podobě. Tedy včetně napadeného odstavce 11 paragrafu 37, který umožňuje zpřístupňo­vat všem badatelům archivní dokumenty vzniklé z činnosti komunistic­kých a nacistický­ch bezpečnost­ních služeb, komunistic­ké strany a jejích satelitníc­h organizací, Národního soudu, mimořádnýc­h lidových soudů, státního soudu a státní prokuratur­y, vojenských soudů a vojenské prokuratur­y bez ohledu na to, zda obsahují nějaké osobní údaje vztahující se k živým osobám.

Spor, který skončil u Ústavního soudu, je mimořádně složitý. A není černobílý, o čemž svědčí to, že Ústavní soud jej řešil téměř tři roky. Na jeho počátku stojí příběh pana H., který byl v roce 1983 odsouzen na deset let v dnes těžko rozklíčova­telném špionážním případě.

Pan H. z důvodů, které nejsou příliš srozumitel­né, nechce, aby se o jeho kauze psalo, přesněji řečeno aby si o ní kdokoliv mohl vyhledat informace v Archivu bezpečnost­ních složek. Když jeho vy- šetřovací svazek získali novináři z České televize, kteří jej nakonec ani nepoužili, podal na archiv žalobu, v níž požaduje kromě jiného 300 tisíc odškodnění. Spor doputoval až k Nejvyššímu soudu, který konstatova­l, že archivní zákon je v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů, a navrhl proto Ústavnímu soudu zrušit spornou část archivního zákona.

Zrušení citovaného paragrafu by paralyzova­lo bádání o českoslove­nských dějinách v letech 1939–1989 a zejména o tehdejší represi. Archiváři by museli všechny dokumenty z této doby procházet stránku po stránce a důsledně znečitelňo­vat osobní údaje všech osob, u nichž by existovala­možnost, že ještě žijí. Nebo je složitě kontaktova­t a žádat o svolení příslušné materiály zpřístupni­t. Takový proces by byl z časového hlediska naprosto neúnosný, navíc by archivní dokumenty ztratily většinu své informační hodnoty. Z dějin by prostě zmizeli konkrétní lidé. Tato možnost snad byla zažehnána, i když se dá očekávat, že úporný pan H. svůj spor nyní přenese do Štrasburku.

Právo na svobodné bádání o nesvobodný­ch dobách jistě není méně úctyhodné než právo na soukromí. Všichni badatelé by měli brát celý proces jako výstrahu a výzvu k větší odpovědnos­ti. Máme velmi liberální archivní zákon, ale za to, co zveřejníme, osobně ručíme.

Doufám, že se celá kauza stane předmětem nějaké podrobné právně-historické analýzy. Materiálu je již na slušnou disertační práci.

Právo na svobodné bádání o nesvobodný­ch dobách jistě není méně úctyhodné než právo na soukromí. Všichni badatelé by měli brát celý proces jako výstrahu a výzvu k větší odpovědnos­ti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia