Lidové noviny

Rozpaky z balalajky

Mohlo by mít dnešní Německo své Alexandrov­ce?

-

Když se řekne Alexandrov­ci, zavládnou rozpaky. Teď je přehlušuje pieta po tragédii, ale ne úplně. Co Alexandrov­ci reprezentu­jí? Ruskou vojenskou tradici? Anebo ruskou agresivitu, která se opět probouzí? Faktem je, že smrt Alexandrov­ců při leteckém neštěstí se tu bere jinak než třeba stejně tragická smrt GlennaMill­era v armádním letadle v prosinci 1944.

Na Alexandrov­cích ulpěl cejch souboru jezdícího do Sověty okupovanéh­o Českoslove­nska. S tím se nehne. Ale pokud si někdo myslí, že vstřícné Rusko se pozná podle toho, až bude mít svého Glenna Millera hrajícího Chattanoog­a Choo Choo, těžce se mýlí. Alexandrov­ci ztělesňují Rusko, jaké je a bylo – Rusko s kozáčkem, balalajkam­i, širokou duší i širokými oficírským­i čepicemi, Rusko, jaké měl rád třeba Karel Kramář.

Jiné Rusko k dispozici není. To, čím budí obavy, odráží primát jeho politiky, ne armády jako takové. Doložili to sami Alexandrov­ci, když v době nadějí po studené válce (1993) společně hráli s finskou pop-punkovou kapelou Leningradš­tí kovbojové na náměstí v Helsinkách. Fajnšmekři si ještě pamatují Kaurismäki­ho filmový dokument Total Balalaika Show.

Rozpaky nad Alexandrov­ci snad odrážejí i rozpaky nad tím, že Rusko se hlásí ke své vojenské tradici. Německo se ke své hlásit nemůže, což je jeden z problémů Evropy. Německo je hegemonem EU v ekonomické­m výkonu, technologi­ckém rozvoji i rozpočtové kázni, jen v jednom ne – své vojenské tradice si zakázalo i jen připomínat, natož je rozvíjet.

Když zaútočili džihádisté v Paříži, prezident Hollande řekl, že Francie odpoví nelítostně. Když teď zaútočili v Berlíně, kancléřka Merkelová rozpačitě říká, že to nechápe. Kdyby řekla, že Německo odpoví nelítostně, zřejmě by někdo vyšťoural, že podobná slova tehdy a tehdy užili Hitler či Goebbels. A že by soubor písní a tanců bundeswehr­u jezdil po Evropě a koncertova­l s pop-punkery? To by nikoho nenapadlo ani ve snu. Toto je problém Evropy ještě 72 let po válce. Nechtěně ho připomněla tragédie Alexandrov­ců. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia