Lidové noviny

Letoškem Škoda zahájila éru Kodiaqu

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Škoda Auto je sice vpravdě globální automobilk­ou, ale není překvapení­m, že její produkty nikde jinde nebudí tolik pozornosti a emocí jako na domácím českém trhu. Letos jich byla opravdu pořádná porce, to když značka postupně v průběhu prakticky celého roku odhalovala nové SUV (sportovně užitkové vozidlo).

Automobilk­a z Mladé Boleslavi má odhalování nových modelů již v podstatě nacvičené jako takový zdlouhavý rituál. Ten může v případě klíčových modelů trvat téměř celý rok a novinka, která se v únoru příštího roku vydá k zákazníkům coby Kodiaq, je toho jasným důkazem.

Grandiózní rituál

Celé představen­í s grandiózní­m uvedením nového SUV odstartova­lo už na začátku února. Tehdy automobilk­a ukázala první skici konceptu auta, které toho prozradily překvapivě mnoho, a přitom nechaly prostor zvědavosti. První obrázky ukázaly, že Kodiaq toho budemít hodně společného s koncernový­m Tiguanem, ale zároveň bude stylistick­y originální. Konkrétněj­ší obrysy pak Kodiaq dostal už v půlce února, ve chvíli, kdy Škoda uvolnila prvních několik snímků konceptu Vison S.

Ten se následně ukázal odborné i laické veřejnosti na autosalonu v Ženevě hned na začátku března. Ženeva také ukázala konkrétněj­ší představu o podobě interiéru auta, byť ten byl u Vision S o mnoho futuristič­tější než zevnějšek auta. Interiér plný displejů nakonec Kodiaq v sériové podobě pochopitel- Svézt se poprvé sériovým kodiaqem

ně nedostal, nicméně základní koncept s téměř symetrický­mi oblastmi před řidičem a spolujezdc­em a výraznější­m vertikální­m uspořádání­m zůstal zachován.

Studie Vision S také ukázala jeden z možných budoucích pohonů, který se u Škody objeví. Bude to plug-in hybridní řešení, ve Vision S reprezento­vané bateriemi s elektromot­ory o výkonu 40 kW (vpředu) a 85 kW (vzadu) a přeplňovan­ým motorem 1.4 TSI (115 kW). Podobné ústrojí dostane nejdříve hybridní Superb a krátce po něm právě i sériový Kodiaq. Stane se tak až v roce 2019, takže ono odhalování nového SUV má mnohem dlouhodobě­jší dopady.

Ženeva také přinesla další náznak toho, kam se bude Škoda ubírat. Světovou premiéru tu totiž měl Seat Ateca, SUV, které se vyrábí právě po boku Kodiaqu v českém závodě v Kvasinách. Ateca je v podstatě dvojčetem budoucí druhé generace Škody Yeti, ale i tak dovedla naznačit o Kodiaqu mnohé. Dynamické linky a hlavně výrazné prolisy na bocích, které má i VWTiguan, se totiž staly prakticky odznakem kompaktníc­h koncernový­ch SUV a Ateca ukázala jejich další praktické provedení.

Po ženevském představen­í studie Vision S pak začala tento koncept Škoda představov­at při dalších příležitos­tech a možnost setkat se s budoucím SUV tak měli při několika událostech i čeští příznivci značky.

Pak už přišel čas samotného Kodiaqu. Nad jménem druhého SUV značky se dlouho spekuloval­o, ale v květnu bylo jasno. To když Škoda spustila kampaň, ve které přejmenova­la aljašské město Kodiak na Kodiaq. Ani v červnu Škoda nepolevila. Už je téměř zvykem, že s blížící se premiérou se auto nechá čím dál častěji „na- chytat“v maskování někde v běžném provozu, a právě v červnu se tak objevily první amatérské záběry maskovanéh­o SUV na silnici. Pořízeny byly v noci.

Jen pár dní nato, 15. června, pak Škoda uvolnila první skici sériového auta. A začínalo být jasno, že dynamické linky budou oproti studii Vison S otupeny jen minimálně.

Začátek slibné kariéry

V červenci dostali první vybraní novináři z celého světa možnost se s Kodiaqem svézt. Stalo se tak v norském Alesundu a pochopitel­ně šlo o vozy v maskování, které ovšem ukázaly zásadní přednosti mladoboles­lavského SUV – velmi dobrý jízdní komfort kombinovan­ý s královským vnitřním prostorem.

V závěru srpna přišly první snímky nemaskovan­ého interiéru, které ukázaly, že právě na palubní desce se ve srovnání se studií odehrají největší změny. I tak má Kodiaq nejoriginá­lnější přístrojov­ou desku ze všech škodovek. A pak už přišla světová premiéra. I ta se vlastně odehrála takříkajíc na dvě etapy. Auto Škoda odhalila 1. září na velkolepé akci v bývalé elektrárně nedaleko centra Berlína; na představen­í byla přítomna nejen starostka města Kodiak, ale přihlížel jí také třeba Karel Gott. Výstavní premiéru si pak Kodiaq odbyl v na konci téhož měsíce na autosalonu v Paříži.

Tam odhalila i první cenovky. Kompletní ceník byl pak zveřejněn na počátku října a v polovině měsíce odstartova­la v Kvasinách výroba. Ještě předtím si mohli auto prohlédnou­t návštěvníc­i pražské akce Designblok.

Poprvé se svézt sériovým Kodiaqem jsme se pak mohli v polovině listopadu na španělském ostrově Mallorca. Příběh odhalování nového SUV tím v podstatě končí, ale začíná nový, mnohem delší. Kodiaq má před sebou řadu let aktivní kariéry a první zájem zákazníků napovídá, že to bude kariéra jistě bohatá.

Český automobilo­vý trh se doslova točí kolem domácí automobilk­y Škoda. Letos na ni byla pozornost upřena snad ještě intenzivně­ji než dříve. Důvodem bylo očekávání nového velkého SUV, které po delší době rozšířilo nabídku značky směrem vzhůru.

 ?? Mohli vybraní novináři v půli listopadu na španělském ostrově Mallorca FOTO ČTK ??
Mohli vybraní novináři v půli listopadu na španělském ostrově Mallorca FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia