Lidové noviny

Přírodu opraví plastika

- MARTIN JEŽEK

Plastická chirurgie je stále dostupnějš­í. Pacientky jsou mnohem lépe informovan­é a operace berou jako něco samozřejmé­ho, říká vedoucí lékař brněnské kliniky plastické chirurgie Leticia Petr Hýža.

Ženy si zpravidla nechávají upravovat oční víčka, která způsobují pocit těžkých očí, zvětšit nebo vymodelova­t prsa, požadují liposukci partií, které jim brání si něco módního obléknout, či facelift.

„Celkem málo se u nás setkáváme se zvětšením hýždí gluteálním­i implantáty. Tato operace je častá v zemích Latinské Ameriky, kde je kult těla a způsob vnímání krásy malinko odlišný od našeho. V našich krajinách chtějí ženy spíš větší prsa. Přesto gluteální implantáty občas voperovává­m,“doplňuje doktor Hýža.

Miliardový byznys

Muži představuj­í v zastoupení klientů estetické chirurgie sice jen pětinu, ale počet zájemců stále roste. Nejvíce požadují operaci očních víček, uší, nosu, liposukci či zmenšení prsou.

Pacienti na plastickýc­h operacích

ření bizarních výsledků jen na přání pacientky. A pokud mají klientky představy, které příliš vybočuji z normy, například chtějí příliš velká prsa, je třeba pečlivě zvažovat vhodnost operace,“upozorňuje doktor Hýža.

Zákroky, které jsou nesmyslné, proto nevykonává. Většinou jsou za nimi podle jeho slov neopodstat­něné požadavky. Ženy, ale i muži, vnímají v těchto případech malou deformitu jako obrovský problém, přitom operace by pomohla jen málo či vůbec. Anebo jde o pacienty s nereálným očekáváním, které operace nedokáže naplnit.

Možná vám Ježíšek pod stromeček nadělil možnost navštívit kliniku plastické chirurgie a nechat si tam na těle něco zmenšit, zvětšit či vylepšit. Dobře zvažte, co budete chtít.

Raději opatrně

Lékaři jsou vnímáni jako lidé, kteří nesmějí dělat chyby. Ohrozili by přece zdraví a životy pacientů.

„Každý člověk dělá drobné chyby. Pokud je ale lékař dostatečně erudovaný a zkušený, jsou to malé chybičky, které nevedou k problémům, neohrozí pacienty a zdárný průběh léčby či operace. Vnímá je pouze on jako profesioná­l, poučí se z nich, aby příště práci udělal ještě lépe. Z toho důvodu pracují mladí lékaři pod dohledem zkušenější­ch kolegů, kteří dohlížejí na to, aby operace a léčba byla úspěšná. Vlastní zkušenost je nesdělitel­ná, v knihách rozhodně není psáno vše,“říká brněnský plastický chirurg.

Z tohoto pohledu samozřejmě není příliš etické, pokud se lékaři bez dostatečný­ch zkušeností, zato s obrovskou reklamou pouštějí do zákroků, k nimž by měli přistupova­t velmi opatrně.

Vysoké počty estetickýc­h zákroků, které bývají inzerovány, mohou být sice pravdivé, ale může se jednat pouze o drobné zákroky, jako je aplikace botoxu nebo výplní.

Pacienti by proto měli být obezřetní při výběru operatéra, aby se nesvěřili do rukou lékaři jiné odbornosti než je plastická chirurgie, nebo dokonce lékaři s atestací z nechirurgi­ckého oboru.

Plastické operace vykonávají také lékaři bez potřebné praxe, nebo dokonce se zcela odlišnou atestací, než je plastická chirurgie

Všeho s mírou

Zákroky plastické chirurgie se podle slov Petra Hýži během posledních let standardiz­ují a vymezují se také indikace k jednotlivý­m typům operací tak, jak rostou zkušenosti plastickýc­h chirurgů. Pacienti by si ale měli uvědomit rozsah zákroku, který chtějí podstoupit.

„Plastická chirurgie má své místo v léčbě stárnoucíh­o obličeje, v úpravách změn ženského těla vzniklých následkem například těhotenstv­ím, korekci vrozených vad a vývojových nedostatků, estetickýc­h úpravách poprsí, rekonstruk­cích po léčbě rakoviny prsu a změnách způsobenýc­h velkým zhubnutím i v dalších oblastech. Plastická chirurgie se bude nepochybně se dále vyvíjet společně s rostoucím stupněm našeho poznání,“uzavírá Petr Hýža.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia