Lidové noviny

Naše tělo jako velký úkol

-

Krášlení, náramky, barvení vlasů a ozdoby existují možná od chvíle, kdy se náš druh stal člověkem. Evoluční psychologi­e připomíná, že ideálem dívčí krásy jsou po statisíce let rysy dítěte: velké oči, plné rty, malý nos, symetrický obličej, hladká pleť bez vrásek. Poměr pasu k bokům 0,7 – užší pas, širší boky.

Tak do toho: silikonová prsa, umělé oční řasy, implantace duhovky, která změní barvu očí, liposukce. A samozřejmě celý průmysl posilování, fitness a kultu těla, s proteinový­mi doplňky na ráno, před cvičením, po cvičení a na noc. „Tělo jako úkol,“říkají sociologov­é. Estetická chirurgie se stala součástí života, pomalu začínáme uvažovat i o estetické genetice, mohu-li použít tento

OČIMA ODBORNÍKA

výraz. Ještě to neumíme, ale pokud bychom chtěli vysokou světlovlas­ou a modrookou dceru se správnou velikostí prsou, třeba nám jednou genetická manipulace s embryi pomůže. Etické komise jistě budou protestova­t, avšak pokud naše Evropa něco umí dokonale, pak je to přetavit zájmy kohokoliv na nezadateln­á lidská práva.

Nemohu si taky nechat pro sebe, že ať je ve světě jakákoli finanční krize, kosmetický průmysl vždy prochází bez větších zásahů. Kdyby na chleba nebylo, na kosmetiku musí být vždy.

Tělo jako úkol se ale týká i mužů. A to přesto, že ženy na nich neoceňují tělo a jeho parametry. Žena hledá především muže, který je ve výčtu vlastností ochotný a schopný sdílet zdroje, je emočně stabilní, má optimistic­kou finanční budoucnost, jeho okolí si jej váží a ctí ho, je ambiciózní a je ochoten tvrdě pracovat. Pokud jde o tělo, pak poměr pasu k bokům by měl být 0,9, široká ramena a o něco vyšší než žena. Pokud je to možné…

Filozof či mystik by dodal, že tělo je důležité, ale není ještě koncem příběhu. Když Boticellih­o Venuše vychází z moře, zleva jí rozvívá vlasy Zefyros, bůh větru. Symbolizuj­í, že člověk je slitina duchovního a tělesného. Venušina duchovní krása svítí skrze tělo. Proto nás její nahá postava nepohoršuj­e, skrze tělesnosti se dotýkáme spirituali­ty.

Dnes se soustředím­e především na vnějšek, na hmotu, povrch. Otázku, zda našimi dokonalými těly má ještě co svítit, tak ponechejme raději otevřenou.

 ?? Biolog a kněz ??
Biolog a kněz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia