Lidové noviny

Krása u zubaře může stát i statisíce

- MARTIN JEŽEK

Zubní lékařství urazilo v posledních dvaceti letech velký kus cesty. Stomatolog­ové mají k dispozici nové estetické materiály i převratné moderní technologi­e.

„Vysoký estetický dojem je jedním z přínosů. Tím druhým je výrazně menší rozsah invazivníc­h zákroků. Například při protetické­m ošetření už není třeba odbrousit ze zubu tolik jako dříve. Spíše jen minimálně a mnohdy vůbec nic,“vysvětluje zubní lékař Martin Tomeček ze zubní kli- niky 3DK v Praze. Plastická chirurgie také nabízí možnosti, jak vrátit dásně zpět na obnažené zubní krčky, nebo naopak odstranit dáseň, pokud je v úsměvu vidět přespříliš. Estetická modelace dásní je také součástí zubní implantolo­gie při úplné náhradě zubu.

Ženy vydrží víc

Požadavky a představy se u každého liší. Asi nikoho nepřekvapí, že ženy kladou více důraz na vysoký estetický dojem. Ale neplatí to univerzáln­ě. „Obecně řečeno každý, kdo se pustí do nákladnějš­ího ošetření, má vždy vysoké estetické požadavky,“upozorňuje Martin Tomeček.

Pro muže je podle doktora Tomečka typičtější, že chtějí zuby v klidu „používat“. Také obvykle volí co nejpřímějš­í cestu k výsledku.

„Motivovaná pacientka na sobě nechá dříví štípat a více snáší nepohodlí i čas strávený v křesle. Muž častěji hledí více do budoucna a volí rád stabilnějš­í a trvanlivěj­ší řešení, zatímco žena upřednostn­í esteticky dokonalejš­í výsledek i přesto, že za pár let budou možná zapotřebí další úpravy. I když nemá přitom jistotu, že za pár let se nebude vše opakovat. Nechci ale říct, že by mužům byl estetický vzhled lhostejný. Je to u nich spíš jen jeden ze zvažovanýc­h aspektů,“pokračuje doktor Tomeček.

Do smrti za upíra

Na internetu si můžete najít až nereálné zubní kreace, a dokonce se traduje, že si jakýsi dobrodruh nechal skutečně vyrobit upíří zuby. Lehce pak můžete nabýt dojmu, že si u stomatolog­a můžete zaplatit úplně všechno.

„Je to volba pacienta, ale nikde není napsáno, že mu v takovémto znetvoření musí lékař asistovat nebo pomáhat,“zdůrazňuje Martin Tomeček. Lékař je vždy odpovědný za ošetření, které provedl. Kdyby došlo ke komplikací­m a přezkoumáv­ání například soudem, nesejme ani písemný souhlas pacienta s takovým ošetřením z lékaře odpovědnos­t. „Kdyby to tak bylo, pak by neexistova­la diskuse o eutanazii. Plánovaná smrt je jen extrémní poloha stejného principu, jako je plánované znetvoření,“přirovnává zubní lékař.

Jak říká, nikdy by nic takového neprovedl, stejně jako by pacientovi nevytrhnul zub jen proto, že ho o to žádá, ačkoliv k tomu není objektivní důvod.

Pozor na marketing

V souvislost­i s estetickou zubní medicínou se doktor Tomeček zmiňuje i o dalším nebezpečí. Při nekvalitní­m provedení je bohužel reálný scénář, kdy na začátku může být banální estetický zákrok, na konci třeba ztráta zubu.

Pokud existuje možnost zákroku s okamžitým efektem, ale současně s vyšším rizikem, že napravený stav nevydrží dlouho, a naopak druhá bezpečnějš­í alternativ­a vyžaduje více času, může být chybou podřídit vše pouze kratší délce léčby.

„Reklama však dnes sází na krátkost ošetření typu: ráno přijdete, odpoledne již budete mít nové zuby. Jenže za deset let bude pro pacienta důležitějš­í, zda mu zuby dobře fungují a nemusí se nic předělávat,“říká Martin Tomeček.

Široký cenový vějíř

Podle pražského stomatolog­a je obtížné uvádět obecně cenu ošetření. Obvykle totiž pacient chce řešit konkrétní problém, třeba mu chybí zub a chce ho nahradit. Potřebné úkony jsou sérií jednotli- vých kroků léčebného plánu a mají danou cenu. Jenže sestavení plánu je vždy ryze individuál­ní.

„Když napíšu, že z nabízených implantát stojí 14 000 korun, tak je to sice pravda, ale na něj teprve přijde korunka a tam jsou další materiálov­é možnosti s různou cenou. Implantát také musí držet v kosti a ta může být v pořádku, nebo zčásti chybí a její doplnění se řeší více způsoby, které se opět liší cenou. Kombinací je tolik, že ani u náhrady jednoho zubu implantáte­m a korunkou nelze říci cenu, pokud neznámep řesně situaci. Její kalkulace je proto vždy indivisuál­ní, může to být 28 000, ale také 50 000 korun,“upozorňuje doktor Tomeček.

U ošetření celých úseků chrupu nebo čelistí může cena šplhat řádově do statisíců korun a ošetření trvá měsíce či roky.

Tlak na perfektní vzhled roste. Lidé chtějí mít taky dokonalý úsměv, tedy zdravé zuby. Stomatolog­ie jde tomuto trendu naproti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia