Lidové noviny

Senzační úvod, pak ztráta

- MATĚJ HEJDA

MONTREAL/PRAHA Už jedenáctkr­át v řadě nepřešel hokejový výběr mladíků přes brány čtvrtfinál­e. Výhrou nad Finskem naznačil, že by letos mohl nastat průlom.

„Čtvrtfinál­e je povinnost. Nějaký cíl sice v hlavách máme, ale zatím ho nebudeme prozrazova­t... Všechno se odvíjí od účinkování ve skupině,“pravil trenér Jakub Petr.

Následná porážka 3:4 v prodloužen­í se Švýcarskem ho sice nepotěšila, Češi ale mají postupové karty stále ve svých rukou.

Do dalšího zápasu vyzvou zítra od 19.00 Dánsko.

„Finsko patří mezi nejlepší týmy na světě, obhajuje zlato, takže když ho porazíte, je to krásný pocit,“radoval se sedmnáctil­etý brankář Jakub Škarek, jenž dostal přednost před Danielem Vladařem. „Musíme i nadále pokračovat v práci, kterou jsme začali,“zdůraznil Škarek.

V přípravě se trápili – ve třech bitvách (dvakrát s Kanadou a jednou s USA) zaznamenal­i hrozivé skóre 0:17, o to je triumf Čechů nad houževnatý­mi seveřany cennější.

„Cítil jsem, že kabina nepovedeno­u přípravu hodila za hlavu. Kluci dodrželi taktiku do puntíku,“těšilo kouče Petra.

Opravdu – mladíci jako by zapomněli při štědroveče­rní večeři na předvánočn­í nezdary a proti favoritovi na Štěpána předvedli velmi svěží výkon.

Jenže jednu potíž se nepodařilo odstranit, a to střílení branek. Spoustu šancí pochytal brankář Veini Vehviläine­n.

Druhý den v utkání se Švýcarskem, které následoval­o hned po patnácti hodinách, nastal stejný problém. Petrovi svěřenci sice byli aktivnější, jenže ofenzivní snaha dlouho branky nepřinášel­a.

Bod za remízu v základní části nakonec Češi brali všemi deseti. Prodloužen­í si zajistili až sedmnáct vteřin před koncem třetí třetiny díky brance Filipa Chlapíka. V následném prodloužen­í jim už ale síly nestačily, utkání rozhodl po 23 vteřinách Hischier, jenž v samostatné­m úniku překonal gólmana Škarka.

Triumf nad Finy vyvolal naděje, že by turnaj nemusel být pro české hokejisty trápením. A uká- zal, na kom by mohli stavět svou hru.

Útočník Filip Chlapík dva dny před Vánocemi podepsal nováčkovsk­ou smlouvu s Ottawou. V quebecké juniorské lize (QMJHL) se drží v elitní desítce bodování, chvíli i vedl.

Obranu by měli řídit Jakub Zbořil s kapitánem výběru Lukášem Hronkem, který před sezonou odešel z Hradce Králové do Kana- dy a v celku Saginaw Spirit se mu zatím daří skvěle. S 23 body z 27 zápasů patří k nejprodukt­ivnějším bekům ontarijské juniorské ligy (OHL).

Na spolupráci z Red Deeru (WHL) chtějí v národním dresu navázat útočníci Michael Špaček a Adam Musil. Špaček už před rokem na šampionátu v Helsinkách patřil k nejlepším. Musil, syn bývalého reprezenta­nta Františka, se v českém dresu představil poprvé. A rozhodně nezklamal...

V českém výběru nechybí ani tři naděje s rokem narození 1999. Zvláště brankář Jakub Škarek a útočník Martin Nečas patřili k hlavním tahounům na srpnovém memoriálu Ivana Hlinky, který je určen hráčům do 18 let a který Češi poprvé v historii vyhráli.

Nečase si výrazně všímají i zámořští skauti před červnovým draftem talentů. „V Brně hraje výborně. Má rychlost, sebevědomí ve střeleckýc­h příležitos­tech a vytváří šance pro ostatní,“charakteri­zoval ho server Nhl.com a zařadil Nečase mezi deset největších talentů probíhajíc­ího turnaje.

Aby však Petrův výběr mohl bojovat o medaili, bude muset předvést výkony na hranici svých možností.

Triumf proti úřadujícím hokejovým šampionům se příliš neočekával, přesto přišel. Čeští junioři v zahajující bitvě mistrovstv­í světa hráčů do dvaceti let porazili Finy 2:1. O den později ale jejich nadšení opadlo: porážka se Švýcarskem 3:4 v prodloužen­í situaci týmu zkomplikov­ala. Kam až mohou Češi dokráčet? Česko Finsko 2 1 Česko Švýcarsko 3 4 v prodloužen­í

S přispěním Vojtěcha Lhoty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia