Lidové noviny

Bezpečné ohně při fotbalovém fandění?

Zástupci dánského klubu Bröndby vyvíjí pyrotechni­ku, která by mohla být na stadionech legalizová­na

- PETR ŠEDIVÝ

PRAHA Tak dlouho platili pokuty, až začali hledat řešení namísto zákazů. Zástupci dánského fotbalovéh­o klubu Bröndby vyvíjí „bezpečné“římské svíce, díky kterým se fanoušci mohou dočkat legalizace pyrotechni­ky na stadionech.

„Pyrotechni­ka není zločin!“často skandují fanoušci.

„V davu je nebezpečná,“slýchají jako odpověď.

Zákaz používání pyrotechni­ky na fotbalovýc­h stadionech platí ve většině evropských států včetně Česka. Přesto jsou římské svíce nebo dýmovnice k vidění poměrně často, protože fanoušci vždycky najdou možnost, jak je přes kontroly u vstupů pronést.

Discipliná­rní komise za to pak rozdávají vysoké tresty. Třeba zkraje prosince musela Slavia zaplatit 120 tisíc korun a Bohemians 50 tisíc korun. To je přitom jen příklad z jediného zasedání discipliná­rky.

„Pokuty pravidelně dostáváme i my. Ale namísto zákazů jsme se zkusili vydat jinou cestou,“uvedl Mickel Lauritsen, bezpečnost­ní manažer Bröndby.

Úspěšný dánský klub, ve kterém působí i český útočník Jan Kliment, se ve spolupráci s fanoušky a fotbalovou asociací pustil do vývoje „bezpečné“pyrotechni­ky.

Po dvanácti měsících vypadá projekt úspěšně. Dánský pyrotechni­k Tommy Cordsen dosáhl snížení teploty zažehnuté římské svíce tak, že člověk v ohni bez problémů chvíli udrží ruku.

„Tyto svíce hoří při nízké teplotě. Díky tomu patří do nízké třídy nebezpečno­sti a bude legální tuto pyrotechni­ku na stadionu používat,“věří Cordsen.

A bezpečnost­ní manažer Lauritsen pokračoval: „Jsme rádi, že jsme to dotáhli až do této fáze. Naším cílem bylo vyvinout produkt, který nahradí pyrotechni­cké výrobky používané dnes. Chtěli jsme něco, s čím budou spokojeni fanoušci, kluby i fotbalové asociace.“

Nové, bezpečnějš­í římské svíce budou k dostání v různých barvách. Kdy – a jestli vůbec (!) – budou k vidění při zápasech, však ještě není jasné. Bude nutné měnit nejenom fotbalové předpisy, ale také zákony.

„Nechceme říkat, kdy by se to mohlo povést. Ale snad to bude brzy,“poznamenal Lauritsen.

Pokud zástupci Bröndby budou úspěšní, způsobí revoluci ve fandění. Snaha o legalizaci pyrotechni­ky přitom není jediným bojem, který fanoušci vedou. Například v Anglii v posledních týdnech začali uvažovat, že znovu povolí stání na tribunách.

„Snad budeme úspěšní. Je to jen první krok k tomu, aby fanoušci mohli pyrotechni­ku používat a vytvářet tak dobrou atmosféru na stadionech. Tento výrobek může vyřešit problémy, které dnes s pyrotechni­kou máme,“dodal Lasse Bauer, další bezpečnost­ní expert Bröndby.

 ?? Možná ze stadionu vymizí FOTO ARCHIV MAFRA ?? Nebezpečná pyrotechni­ka
Možná ze stadionu vymizí FOTO ARCHIV MAFRA Nebezpečná pyrotechni­ka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia