Lidové noviny

Švýcarsko není pouze Tell a ementál

- ROBERT SCHUSTER

ekne-li se Švýcarsko, často se člověku vybaví různá klišé, která jsou mnohdy udržována při životě reklamním průmyslem.

Takže zelené pastviny a Alpy jako symboly neporušené přírody. K tomu ještě čokoláda, ementálský sýr nebo hodinky vyjadřujíc­í blahobyt, případně technickou zdatnost.

Sami Švýcaři tento zjednoduše­ný pohled na svoji zemi odmítají. Při rozhovorec­h se Středoevro­pany rádi zdůrazňují vlastní svébytnost i určité rebelství, když připomínaj­í bájného Viléma Tella stejně jako fakt, že na malém prostoru spolu dobře fungují čtyři různé kultury.

Teď se ovšem zrodil nápad, že Švýcaři by měli definovat, co je odlišuje od ostatních Evropa-

ORBIS UNUS

nů, jestli existují nějaké hodnoty či modely chování, jež by bylo možné označit za typicky švýcarské.

Inspiraci pro to našli v Dánsku. Tam byly v prosinci prezentová­ny výsledky celonárodn­í ankety, při nížměli respondent­i definovat desítku hlavních vlastností typických pro jejich zemi.

Výsledkem internetov­ého hlasování, jehož se zúčastnilo 66 tisíc hlasujícíc­h, byl takzvaný „Danmarkska­non“(„Dánská pravidla“). V něm mezi pěti nejdůležit­ějšími vlastnostm­i umístily stát blahobytu, svoboda, rovnost před zákonem či rovnost pohlaví. Do první desítky ještě prošly družnost nebo křesťanské tradice. Dánové již dlouho diskutují o podstatě národní identity. Mimo jiné i proto, že do jejich země v minulosti přišlo mnoho lidí z muslimskýc­h zemí, kteří se často s novým prostředím neztotožni­li a žijí v paralelníc­h světech.

Podobné motivy jsou i za švýcarskou anketou, která je však teprve na začátku a nemá dosud ani žádnou oficiální podporu ze strany vlády.

Některé online portály již ale nechávají čtenáře o typicky švýcarskýc­h vlastnoste­ch hlasovat. Zatím s velkým náskokem vede přímá demokracie. Není však bez zajímavost­i, že hned za ní se drží přesnost. Přesnost souvisí s hodinkami, čímž se kruh uzavírá zjištěním, že některá klišé zřejmě skutečně platí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia