Lidové noviny

Chřipková sezona začala

Lokální epidemii hlásí Vysočina, Olomoucký a Moravskosl­ezský kraj. Počet nemocných po svátcích naroste, varují hygienici

- JAKUB KOPŘIVA

PRAHA V Česku v uplynulých dvou týdnech výrazně vzrostl počet lidí nakažených chřipkovým virem. Podle Státního zdravotníh­o ústavu jde o nastupujíc­í epidemii.

Nejhůře jsou zasaženy Vysočina, Olomoucký a Moravskosl­ezský kraj, kde Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipkov­á virová onemocnění situaci vyhodnotil­a jako lokální epidemii.

Vedoucí referenční laboratoře Martina Havlíčková tvrdí, že situace se zhorší po Novém roce, kdy se děti vrátí do škol a dospělí do zaměstnání. „Epidemie postupuje, ale trošku utlumeně díky volnu. To je tak každý rok. Epidemie má svoji dynamiku. Je tedy více než pravděpodo­bné, že výskyt chřipky poroste,“očekává.

Těžší průběh onemocnění

O nástupu chřipky hovoří i epidemiolo­g Roman Prymula. „V tuto chvíli už chřipka v některých evropských zemích způsobuje epidemii. U nás jsme na pomezí epidemie, dala by se takto hodnotit v Olomouckém kraji. Z Moravy se vir přesouvá na západ a myslím si, že v několika málo dnech epidemická hranice bude překročena,“řekl LN Prymula.

Česko především trápí kmen A/H3N2, který doprovází těžší průběh onemocnění. Jde o typ, proti kterému zabírá vakcína. Ani ta ale není podle Prymuly stoprocent­ní. „Vakcína má účinnost kolem 70 procent. U osob nad 65 let je ještě nižší. Nedá se tedy říct, že by úplně zabránila šíření chřipky,“podotýká epidemiolo­g.

Podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldov­é situace zatím nevyžaduje plošná opatření. „Jednotlivé nemocnice mohou rozhodnout o omezení návštěv dle lokálního výskytu,“uvedla.

Ředitelka epidemiolo­gického odboru Krajské hygienické stani- ce Kraje Vysočina Radka Štěpánková považuje situaci v regionu za vážnou: „Nemocných přibývá i přesto, že jsou děti doma. Začátkem roku čekáme další nárůst.“

V některých nemocnicíc­h v kraji proto hygiena nařídila jejich uzavření pro návštěvník­y. Pokračován­í a rozhovor s šéfkou Národní referenční laboratoře pro chřipku na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia