Lidové noviny

Svátky epidemii dočasně zbrzdily

- MICHAELA KABÁTOVÁ

LN Státní zdravotní ústav vydal zprávu o nástupu epidemie v Česku. Jak vidíte vývoj v příštích dnech?

Další zprávu vydáme 2. ledna. O Vánocích je situace těžko odhadnutel­ná. Epidemie nepochybně postupuje, ale trošku utlumeně díky volnu. Spousta lidí nepracuje, čerpají dovolenou, školáci jsou doma. Pokud nemají opravdu nějaké velké klinické potíže, nejdou ani k lékaři. To ale neznamená, že se epidemie zastaví. Tím se pouze dočasně zpomalí. Příští týden bude proces postupovat. LN Obáváte se tedy, že příští týden už nastoupí vyloženě epidemie?

To je tak každý rok. Epidemie má svoji dynamiku. Je to tedy více než pravděpodo­bné.

LN Odborníci upozorňují, že se posunul takzvaný epidemický práh. Co to přesně znamená?

Snížil se. Dříve byla jeho hodnota 2000 nemocných v akutní respirační infekci na 100 tisíc obyvatel. Nyní je to asi 1800 pacientů. Došlo k tomu z toho důvodu, že v posledních letech se hodnoty 2000 lidí nedosahova­lo vždy. Je nutné se dívat na nemocnost v nějaké dynamice. Nejde jenom o to, jaké hodnoty dosáhneme, ale jak se například vyvíjí mezi jednotlivý­mi kalendářní­mi týdny. A také o to, jaké do toho vstupují ekonomické vlivy. Když byla ekonomická krize, lidé se báli jít na neschopenk­u, někteří raději čerpali dovolenou. Obešli tedy lékaře, a počty se snižovaly. Je to vidět hlavně v kategorii dospělých.

LN Největší nárůst nemocných je u dětí. Je to tím, že s potomky jdeme hned k lékaři, a sami ne?

Dospělý člověk spíše odbude sám sebe. To je takový sociální fenomén, který je častý.

LN Hovoří se nejen o vzestupu nemocných s chřipkou, ale i těch s nemocemi dýchacích cest. V tomto ohledu je situace jaká?

Chřipka nyní dominuje, ale je velká skupina respirační­ch virů, které se na tom také podílí. Nepodílí se přímo na epidemické vlně, ale na nemocnosti v každém případě.

LN Jaký vliv na nemocnost má počasí, které se během letošní zimy velmi střídá?

Počasí se přeceňuje. Chřipka se vždycky šíří, když je chladné a vlhké období v roce, což se v různých klimatický­ch pásmech liší. U nás je to listopad, prosinec, leden, únor a ještě březen. Jestli je hodně velký, nebo malý mráz, nebo dokonce vůbec žádný, nástup epidemie příliš neovlivňuj­e.

LN Obyvatelé tedy budou ve větší míře bojovat s chřipkou až třeba do března?

To asi ne. Epidemie v průměru trvá zhruba až osm týdnů. Někdy se může protáhnout, pokud nemá ostrý nástup. Netroufám si ale říci, jak to bude vypadat letos. Můžeme reflektova­t naši historicko­u zkušenost, ale nedá se dopředu říci, že epidemie bude trvat třeba 12 týdnů.

LN Kolik procent lidí je očkováno proti chřipce?

Asi pět procent, což je velmi málo. Máme jednu z nejnižších proočkovan­ostí populace v Evropě. Důvodů je několik. Například nedůvěra v ochranný efekt. Samozřejmě že žádná vakcína není stoprocent­ní. Může se stát, že očkovaný člověk dostane respirační infekci. Často jde ale o jiný respirační virus. Faktické selhání vakcinace zaznamenám­e každý rok, ale vminimální­ch číslech. Tato infekce je obecně podceňován­a. Je brána jako banální, má však svá klinická specifika. Jeden ze zásadních důvodů pro očkování je masivní výskyt v době epidemie a dopad – zdravotní i sociální –, který má v populaci za poměrně krátkou dobu, například oněch zmíněných deseti týdnů. To jiný virus v takovém rozsahu nedělá. Důvodů pro očkování je více – navzdory určité nedokonalo­sti tohoto očkovacího programu je to jediná účinná a specifická prevence, kteroumáme k dispozici. Negativní vliv mají jistě i antivakcin­ační kampaně.

Zvlášť u dětí a seniorů není radno příznaky nastupujíc­í chřipky podceňovat. Nutný je klid na lůžku a doplňovat tekutiny, které zvýšená teplota z těla odčerpává, radí Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku.

LN Pokud už někdo cítí nastupujíc­í příznaky chřipky, co byste mu doporučila?

Pokud má akutní fázi, aby ležel doma v klidu, aby se tělo dokázalo s infekcí vypořádat a ta se nešířila dál. Ideální je, když je to několik dní – zhruba týden. U dětí by měl být klid na lůžku a léčba bezpodmíne­čně. Dospělí by si měli uvědomit, že na pár dní jsme jistě nahraditel­ní.

LN U seniorů jsou vyšší rizika komplikací?

U nich může být průběh klinicky trochu jiný. Je nutné dávat velký pozor na případné komplikace u dolních dýchacích cest, kde se může snadno rozvinout bronchopne­umonie ( zápal plic – pozn. red.). Je nutné dbát na dostatečný přísun tekutin, které zvýšená teplota odčerpává. Platí to u všech pacientů, ale u seniorů zvlášť.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia