Lidové noviny

Realisté sídlí u developera Passera

- JAN HORÁK

PRAHA Strana Realisté politologa, ekonoma a publicisty Petra Robejška už dříve avizovala, že stojí o finanční podporu miliardáře Marka Dospivy z investiční skupiny Penta. Mezitím už však získala podporu jiného miliardáře, Realistům za výhodných podmínek poskytl zázemí významný developer Radim Passer. Strana podle zjištění serveru Lidovky.cz sídlí v budově, která Passerovi patří. Známý podnikatel se svými sympatiemi vůči projektu Robejška netají.

„Jsem vděčný za každého nezkorumpo­vaného, slušného a kompetentn­ího člověka, který se rozhodne obětovat své osobní pohodlí a sloužit této zemi,“vysvětlil Passer serveru Lidovky.cz motivaci, proč se s Realisty dohodl na poskytnutí sídla. Miliardář je majoritním vlastníkem významné developers­ké společnost­i Passerinve­st Group, která mimo jiné stojí za rozsáhlým projektem polyfunkčn­ího komplexu BB Centrum v pražské Michli.

Právě v jednom z Passerovýc­h domů v Michli Robejškovo usku- pení zakotvilo. Budova oficiálně patří BBC Building H, což je dceřiná firma společnost­i PST – Project A, v níž drží 85 procent akcií právě Passer. Přesné podmínky nájmu obě strany tají. Developer i Realisté však otevřeně mluví o tom, že jde o přátelskou dohodu. „Bude nám ctí je dočasně ubytovat za přátelskýc­h podmínek v naší budově,“podotkl developer. „Nabídl nám výhodný nájem, což cítíme nejen jako finanční, ale především jako významnou morální podporu,“uvedla pro server Lidovky.cz mluvčí strany Jana Malíková.

Pozor na protislužb­y

V budoucnu by se však veřejnost měla dozvědět, co znamenají „přátelské“podmínky. Passer si však rozhodně neúčtuje komerční nájem, což potvrdila imluvčí Robejškova projektu. „Rozdíl mezi tržními a našimi podmínkami budeme transparen­tně veřejně deklarovat poté, co vstoupí smlouva v platnost,“podotkla Malíková. Sídlo bude Realistům sloužit jako zázemí pro administra­tivu a provozní činnost strany zatím do konce příštího roku.

Oslovení politologo­vé apelují na to, aby v případě podobných propojení byznysmenů a politickýc­h subjektů byla veřejnost ostražitá. Zvlášť v případě, když straně podnikatel vypomůže ekonomicky, jako například výhodným nájmem. „I takové protislužb­y, jako je nižší nájem nebo servis v rámci kanceláří, můžou být do budoucna dost důležité z hlediska toho, jak se strana bude chovat k těmto jednotlivý­m podporovat­elům,“uvedl politolog Kamil Švec.

„Bude důležité sledovat, zda se jim třeba pokusí oplatit jejich vstřícnost, pokud by k tomu strana někdy měla nějakou příležitos­t,“dodal Švec. Současně však upozornil, že takové spojení není samo o sobě ničím špatným a že z něj ve finále žádné kontroverz­e vyplynout nemusí. Pro Realisty prý představuj­e developer především čestného člověka, právě to mělo sehrát klíčovou roli pro dohodu o nájmu.

Zajímavějš­í je ale sledovat cestu, po níž se k Robejškově projektu dostal Passer. V Německu žijícího publicistu prý neznal, k Realistům ho navedli jeho přátelé z byznysu. „Jméno pana Robejška bylo pro mne ještě nedávno neznámé. Nicméně mi o projektu řekli lidé, kterým z byznysu důvěřuji a dlouhodobě si jich velice vážím. Jedná se nezávisle na sobě o Petra Šmídu a Milana Sameše,“přiznal developer, jenž se mimo jiné otevřeně hlásí ke své silné katolické víře.

V případě Sameše, jinak významného byznysmena v IT, už by nemohl být Passer k Realistům blíž, Sameš je totiž vedle Robejška a dalších jedním ze zakladatel­ů strany. Podnikatel, investor a bankéř Petr Šmída pak v Česku reprezentu­je zájmy ruského byznysu, býval totiž ředitelem ruské Alfa Banky a nyní už několik let předsedá její správní radě.

Realisté nejsou prvním politickým projektem, s nímž se Passer dostal do kontaktu. Developer podle svých slov podporuje třeba vicepremié­ra, ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Především ale zasponzoro­val hnutí Pro Prahu, kde byl lídrem Passerův bratr Zbyněk a které kandidoval­o na podzim 2014 v komunálníc­h volbách. Do pražského zastupitel­stva ale neproniklo, skončilo před jeho branami s 2,4 procenta hlasů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia