Lidové noviny

Chřipková sezona začala

-

Jako první se – ještě před Vánocemi – opatření dotklo nemocnice v Třebíči. „Pro návštěvy je zavřeno do odvolání, respektive než nám zákaz zruší hygiena,“informoval sekretariá­t nemocnice. Včera byla pro návštěvy uzavřena také nemocnice v Jihlavě. I tam musí o otevření rozhodnout hygienik.

Od čtvrtka až do odvolání se zavřela pro návštěvy také nemocnice v Pelhřimově. „S účinností od 29. prosince až do odvolání jsou v důsledku nárůstu respirační­ch onemocnění zakázány návštěvy na lůžkových odděleních,“stojí na internetov­ých stránkách nemocnice.

Na Vysočině už si obtíže spojené s chřipkou vyžádaly tři oběti. Každoročně zemře v Česku přibližně 2000 lidí na komplikace spojené s respirační­m onemocnění­m.

Před lokálními epidemiemi varuje i ministerst­vo zdravotnic­tví. „Jedním z kriterií epidemie je počet nemocných na sto tisíc obyvatel. Tady jde o hranici 1600 až 1700 případů, od které hovoříme již o epidemii. Jako nastupujíc­í epidemii tedy nyní lze hodnotit situaci v Olomouckém kraji, kde je hlášeno přes 1800 případů na sto tisíc obyvatel a na druhém místěMorav­skoslezský kraj, kde jsme těsně za hranicí 1700 nemocných,“uvádí v aktuálním prohlášení ministerst­vo.

Zůstaňte ležet, radí lékařka

V Česku se nechalo proti chřipce očkovat jen pět procent obyvatel. Toto číslo je jedno z nejnižších v Evropě. Trochu lepší situace je u lidí starších 65 let, očkování jich absolvoval­o přes 20 procent.

Lékařka Liliana Rumlová nabádá, že vakcinace je nejlepší prevencí. „Na prvním místě je určitě očkování. Pak je to hygiena rukou. Jejich obyčejné umývání. V neposlední řadě je to příjem vitaminů, ideálně v přírodní podobě. Dobře poslouží například zelí,“radí Rumlová.

Ideální léčbou je podle lékařky klid na lůžku. „Čím déle budete chřipku přecházet, tím více času potom stejně strávíte v posteli. Zůstaňte doma, popíjejte čaj a v případě horečky ji srážejte, “řekla lékařka Rumlová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia