Lidové noviny

Pánem investic je muž od „zlatého vejce“

Jan Blecha (45 let)

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Utajení majitelé společnost­i spravovali majetek hlavního města, politikům v Praze rozprodáva­li lukrativní byty a ve Špindlerov­ě Mlýně pro vlivné stavěli byty a hotely. Za časů panování politickýc­h podnikatel­ů Romana Janouška a Tomáše Hrdličky představov­ala stavební a developers­ká firma Navatyp finanční a mocenské centrum. Říkalo se jí zlaté vejce. V roce 2010 se Navatyp rozdrolil, v polovině roku 2014 jej však Hrdlička začal slepovat opět dohromady.

A právě v té době, jak nyní LN zjistily, začal ve spleti firem navázaných na Navatyp působit i právník Jan Blecha. Konkrétně ve společnost­i Kupiano Investment­s, kde pracoval jako odborný poradce. Blechovo jméno je zajímavé z důvodu, že po složitých a dlouhých vyjednáván­ích se koncem listopadu stal investiční­m ředitelem pražského dopravního podniku. „Pán investic“je po funkci generálníh­o ředitele nejvlivněj­ší pozicí v rámci největší městské společnost­i v republice, rozhodovat bude o miliardách korun na budoucí projekty.

Právníkem v Hrdličkově světě

Zpět k firmě Kupiano, ve které Blecha v letech 2014 až 2015 působil. Společnost v červnu 2014 ovládla seychelská Fullica Corporatio­n, k níž se vlivný podnikatel Hrdlička letos v červenci v rozhovoru pro MF DNES přihlásil. „Poslední rok a půl jsem pracoval na převzetí společnost­i Kupiano,“popisoval před půl rokem, jakým způsobem se stal majitelem firmy, pod kterou se mu podařilo shromáždit značnou část společnost­í tvořících ono někdejší zlaté vejce Navatyp (dnes s názvem Prominecon CZ).

Blecha ujišťuje, že s kontroverz­ními podnikatel­i do kontaktu v Kupianu nepřišel. „Šlo tehdy o časově a věcně omezený kontrakt, skončil jsem v květnu 2015. Ptáte-li se, kdo skupinu vlastní dnes, nevím. S Tomášem Hrdličkou jsem nespolupra­coval,“napsal Blecha LN a dodal, že jeho úkolem bylo připravit Kupiano na zahraniční transakci: „Byl jsem zaměstnán na pozici poradce pro otázky holdingové­ho uspořádání. Tehdejší majitel Zdeněk Machálek se rozhodl tuto společnost prodat zahraniční­m investorům z Nizozemska a já jsem byl najat, abych se zabýval otázkou právních a daňových souvislost­í tohoto obchodu.“

Americký podnikatel od Mynářovy vily

Zmiňovaný podnikatel Machálek dnes v Kupianu působí jako člen správní rady. Machálek v obchodním rejstříku vystupuje jako americký podnikatel s bydlištěm v kalifornsk­é Santa Claritě a v pražském zákulisí je považován za Hrdličkovu spojku. „Zdeněk Machálek je jedním z nejbližšíc­h,“řekl před rokem Hrdlička v interview pro LN.

Machálkovo jméno se v roce 2015 mihlo i v příběhu prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře a jeho nákupu vily za podezřele nízkou cenu. Machálek je statutár- ním ředitelem firmy Harengil a členem její správní rady. Právě tato společnost prodala strašnicko­u vilu na konci roku 2013 advokátovi Vítu Širokému, od kterého ji v listopadu roku 2014 za 5,5 milionu korun koupil kancléř Mynář.

Prostředni­ctvím Machálka lobbista Hrdlička firmu Kupiano ovládl a do struktury začlenil lukrativní společnost­i. Jak v červenci informoval­a MF DNES, jde například o Projekt Hotely s hotelem Štekl v Hluboké nad Vltavou či hotelem Gold v centru Českého Krumlova.

Vystudoval Právnickou fakultu na Univerzitě Karlově v Praze.

V letech 2003 až 2012 byl ředitelem právního odboru v Českých drahách.

V letech 2012 až 2014 působil na pozici 1. náměstka ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

V letech 2014 až 2015 působil ve skupině Kupiano Investment­s.

Do letošního listopadu byl náměstkem na ministerst­vu pro místní rozvoj.

Jiná firma, PMC Facility, zase donedávna spravovala budovy pražského dopravního podniku. Kupiano získalo rovněž podíl ve firmě Prominecon CZ, které dopravní podnik v Praze pronajímá v Holešovicí­ch podzemní garáže. Do Hrdličkovy stáje nyní patří i Eukaryota, která se v minulosti do povědomí Pražanů zapsala nákupem velmi drahého bytu. Apartmán, který dle serveru Česká pozice stál Eukaryotu 56 milionů korun, se nachází v Residenci Františkán­ská zahrada – ta je součástí „proslulého“objek- tu Myšák Gallery, jenž býval sídlem lobbisty Janouška.

Vlivný post investiční­ho ředitele pražského dopravního podniku obsadil Jan Blecha. Manažer má zkušenosti z působení v pavučině firem v éře Romana Janouška proslulé společnost­i Navatyp.

Začarované „výběrko“

Pozice investiční­ho ředitele pražského dopravního podniku byla vytvořena teprve letos, čímž v rámci společnost­i vznikla nová sféra moci. V dubnu proběhlo výběrové řízení, jehož vítězem se stal Petr Vítek. Do procesu však kvůli pochybnost­em o transparen­tnosti výběru vstoupila primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a Vítek se nakonec ředitelem nestal. V listopadu dozorčí rada – tentokrát „pro jistotu“bez výběrového řízení – zvolila do funkce Blechu, který do dopravního podniku přišel coby náměstek ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO).

Generální ředitel podniku Martin Gillar byl nominantem hnutí ANO, funkce muže č. 2 tedy připadla na koaličního partnera z ČSSD. „Pan Blecha je nominantem ČSSD a já jim do jejich výběru mluvit nebudu. Věřím, že sociální demokraté vybrali člověka, který je odborník a pomůže transforma­ci dopravního podniku do moderní společnost­i,“sdělila LN primátorka Krnáčová.

Blecha má navíc šanci, že jeho kompetence do budoucna ještě posílí. „Požadavkem koaličního partnera ČSSD je, aby investiční úsek v budoucnu řídil i centrální nákup,“sdělil LN šéf dopravního podniku Gillar.

Jak svou novou misi vidí samotný Blecha? „Mezi hlavní úkoly nového investiční­ho ředitele patří v krátkodobé­m horizontu příprava podrobné vize rozvoje veřejné dopravy hlavního města, v dlouhodobé­m horizontu pak zajistit proměnu pražské dopravy do podoby odpovídají­cí potřebám moderního velkoměsta 21. století,“uvedl nový pán investic největší městské firmy s více než 10 tisíci zaměstnanc­i. Náměstek pro dopravu Petr Dolínek z ČSSD na dotazy nereagoval.

Dopravní podnik není pro Blechu úplně tak cizím prostředím. V roce 2012 byl členem hodnoticí komise, která měla vybrat nejvhodněj­ší adepty do křesla nového šéfa podniku. Komise včetně Blechy tehdy do finále poslala Milana Křístka, Jaroslava Ďuriše a Radka Šmerdu. Těsně před rozhodován­ím dozorčí rady tehdy z řízení nečekaně odstoupil exministr dopravy Šmerda a spekuloval­o se, že šlo o krycí manévr s cílem pomoci do funkce Křístkovi, který nakonec skutečně zvítězil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia