Lidové noviny

Otrávení orli? Vyhledávat jedy pomůže pes

Co s nálezem

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

LNU dvou krátce po sobě nalezených orlů a lišky se sice teprve čeká na výsledky pitvy, z minulosti jsou ovšem známé desítky případů otravy ptáků jedem karbofuran. Jak často vlastně dochází k otravám těchto zvířat? Je to častý jev?

Děje se to bohužel čím dál častěji. Trávení se stává prakticky denní záležitost­í. Lidé si tím řeší svoje skutečné či domnělé problémy s predátory. Je potřeba ale říci, že orli často nejsou těmi cílovými živočichy, které chtějí pa- chatelé otrávit. Stávají se nechtěnou obětí těch, kteří chtějí záměrně zabít lišky či například vydry. Ono ale nezáleží na tom, pro které zvíře je otrava určená – vždycky se jedná o nelegální způsob pronásledo­vání a vždycky je riziko otravy i jiných živočichů.

LN Existují statistiky, kolik orlů ročně zemře v Česku kvůli otravě?

Na webových stránkách Karbofuran.cz publikujem­e veškeré otravy ptáků, které jsou zdokumento­vány. Může to být mezi dvěma až třemi za rok, někdy však také mezi deseti až dvanácti orly za rok (Například letos ornitologo­vé zaznamenal­i 11 případů týkajících se orlů včetně dvou nalezených v předchozím týdnu, u nichž zatím není jasné, zda šlo o otravu. – pozn. red.) Jde ale skutečně jen o počet nalezených otrávených ptáků. Ve skutečnost­i jich může být mnohonásob­ně víc – desítky, možná stovky.

LN Zabíjí dravce v Česku výhradně zakázaný karbofuran, nebo lidé používají i jiné jedy?

Jedovatých látek, které používají, je veliké množství, na druhou stranu v 99 procentech rozborů je zjištěno, že zvíře otrávil právě karbofuran. To je nejrozšíře­nější jed, kterým se tráví.

LN Lze vystopovat, v jakých oblastech v Česku dochází k otravám nejčastěji?

Tráví se všude, od nížin po střední polohy, méně k tomu do- Když najdete podezřelou návnadu nebo uhynulé zvíře:

Na nic nesahejte. Zabraňte dětem a domácím zvířatům v přístupu.

Neničte stopy (s ničím nehýbejte, nešlapte zbytečně okolo).

Je-li to možné, vše vyfotograf­ujte nebo alespoň nakreslete detaily nálezu.

Nález ohlaste policii, případně Krajské veterinárn­í správě.

Informujte Českou společnost ornitologi­ckou.

chází v horách. To je jediné, co lze vysledovat. Existují různé travičské oblasti. To je ale dáno tím, že v takových místech někdo intenzivně a cíleně vyhledává svůj cíl.

LN Je vůbec možné charakteri­zovat skupinu travičů dravců i jiných zvířat? Často se vina svaluje na myslivce.

V České republice dosud nebyl usvědčen ani jeden travič, takže nemáme žádnou jistotu, o koho jde. Na druhou stranu je celkem jasné, komu mohou predátoři v přírodě vadit. Mohou to být myslivci, rybáři, chovatelé holubů, houbaři. Ale jak říkám, mohou. Nemyslím si, že by to dělali všichni z nich. Jsou to jednotlivc­i, kteří tráví. To ale bohužel stačí.

LN Je Česko pověstné trávením ptáků v porovnání se zbytkem Evropy, nebo v tomto ohledu nijak nevybočuje?

Nejsme v tomhle unikátní, je to bohužel věc, která se objevuje všude jinde v Evropě. Česko je ale unikátní v tom, že tuto situaci sleduje a je schopno vést statistiky, takže má představu o tom, co se děje.

LN Lze se tomuto nežádoucím­u jevu vůbec nějak bránit? Platí v Česku nějaká speciální opatření?

Právě proto, že trávení je v Česku rozšířený fenomén a negativně ovlivňuje populace dravců a chráněných druhů, bude od Nového roku startovat nový projekt z programu BirdLife (partnerská organizace České společnost­i ornitolo- gické – pozn. red.). Půjde o zjišťování a řešení otrav ptáků.

Kriminálka řeší případ úhynu lišky a dvou orlů mořských v rozmezí jediného týdne na Tachovsku. Má podezření, že zvířata byla otrávena. Nejde o nic výjimečnéh­o, řekl serveru Lidovky.cz ředitel České společnost­i ornitologi­cké Zdeněk Vermouzek.

LN V čem přesně projekt spočívá?

V Česku, Maďarsku, Slovensku a Rakousku budou využiti speciálně vycvičení psi, kteří budou vyhledávat uhynulé živočichy i přímo otrávené návnady v terénu. Slibujeme si od toho, že se zvýší počet odhalených případů a podpoří se tím policejní vyšetřován­í. Také doufáme, že bychom tím mohli zabránit dalším otravám.

LN Jak to bude probíhat v praxi?

V Česku bude nasazen jeden pes, kterého bude hlídat vyškolený psovod. Nepůjde tedy o celoplošné řešení, ale psovod bude mít k dispozici auto. Dojede na místo, kde bude zjištěno, že došlo k otravě. Společně se psem prozkoumá terén s cílem najít další otrávené ptáky. Většinou v místě nálezu mrtvého ptáka totiž potom nalézáme i další mrtvé ptáky. V době, kdy nebude akutní práce, budou jezdit preventivn­ě po lokalitách, v nichž jsme trávení zaznamenal­i opakovaně.

 ?? FOTO ARCHIV Z. VERMOUZKA ?? Zdeněk Vermouzek
FOTO ARCHIV Z. VERMOUZKA Zdeněk Vermouzek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia