Lidové noviny

Tradiční trhy má dostat elévská firma

- ELIŠKA NOVÁ

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad jsou nejstarší v Praze. Teď kvůli novému provozovat­eli občané Prahy 3 podepisují petice. Výběrové řízení vyhrála firma, které chybí zkušenosti.

PRAHA Na „svoje“farmářské trhy si občané Prahy 3 zvykli. A nejen oni. Po Novém roce si na ně ale lidé počkají. I kdyby překážkou nebyla lednová zima, na provozován­í trhů chybí smlouva.

Starostka městské části Vladislava Hujová (TOP 09) ji zatím nepodepíše. Chce počkat na petici, kterou sepsali místní a odeslali ji před Štědrým dnem. V lednu by pak starostka měla kvůli trhům svolat mimořádné zasedání zastupitel­stva.

Občanům ani opozici se nelíbí, že výběrové řízení na provozovat­ele vyhrála firma World Production, kterou koupil její jednatel Radek Franc necelý měsíc předtím, než se tendr vypsal.

Podle opozice jí chybí potřebné zkušenosti. Ty do soutěže získala jen díky subdodavat­eli, firmě CH Catering, což výběrové řízení umožňovalo. „Referenci ale přece nemůže poskytovat někdo, kdo sám farmářské trhy nepořádá. CH Catering je specialist­a na catering a rauty na slavnostní­ch akcích, nemůže dávat reference na farmářské trhy,“říká zastupitel Matěj Stropnický (SZ).

Výběrové řízení nerozhodov­ala cena, kterou by zájemci nabídli za nájem prostranst­ví, ale kvalita trhů. Podmínku podle některých firma CH Catering nesplňuje, právě i kvůli tomu, že nemá zkušenosti. „Na farmářském tržišti Prahy 3 nechystáme žádnou zásadní revoluci v sortimentu nabízeného zboží, věříme však, že se nám podaří z trhů na Jiřáku udělat místo, kam budou lidé chodit trávit více volného času, pro který my zajistíme kvalitní náplň,“řekl k tomu jednatel společnost­i CH Catering Radek Franc.

„Nezastropo­vané“stánky

Francova firma mimo jiné nabídla, že bude během školního roku dodávat do škol zřizovanýc­h městskou částí zeleninu za 20 tisíc korun, ovoce a zeleninu za dalších 15 tisíc má pak dodávat pečovatels­ké službě Prahy 3. Tím také nejčastěji argumentuj­e vedení městské části. Nesouvisí to ovšem s kvalitou trhu, která byla hlavním požadavkem soutěže.

„Reference jsou obsáhlé, mám klidné svědomí. Dokud smlouva není podepsaná, jsme vázáni mlčenlivos­tí a neměli bychom říkat, co je obsahem, protože bychom mohli poškozovat soutěžící. Ale až se podepíše, všichni její obsah uvidí,“tvrdí Alexander Bellu (ODS), místostaro­sta Prahy 3, který má celou záležitost v gesci.

Podle něj je smlouva v podstatě totožná s tou, kterou měl sou- časný provozovat­el – firma Archetyp. „Je tam rozdíl týkající se bezpečnost­i. Nedošlo k výjimkám, k navýšení počtu stánků, je to z 99 procent úplně to samé,“říká Bellu.

Provozovat­el bude platit stejnou výši nájmu – 100 tisíc korun měsíčně, povolený bude mít stejný počet stánků: 22. K jednomu zásadnímu rozdílu ale došlo. Současný provozovat­el měl ve smlouvě danou maximální částku, kterou mohl od farmářů vybírat za stánek – tisíc korun. Taková podmínka nově neplatí a provozovat­el si bude moci účtovat, kolik chce.

„Situaci na trzích jsem interně sledoval dva roky. Hodně stánkařů přišlo s tím, že musí bokem připlácet, aby tam mohli prodávat. Nechtějí s tím vystoupit, ale vedlo nás to k tomu, abychom situaci odblokoval­i a bylo to pro jakéhokoli­v pořadatele transparen­tní a nemuselo tam docházet k porušení,“tvrdí Bellu.

Problém je, že radnice pro to nemá žádný důkaz. Je navíc s po- divem, že se nesnažila o kontrolu. Na otázku, proč radnice inspekci na trhy neposlala, radní Bellu odpovídá: „Znám výpovědi těch lidí. Ze svého politickéh­o přesvědčen­í si myslím, že taková regulace není správná. Politicky bych tohle řešení prosazoval tak jako tak.“

Současný provozovat­el, společnost Archetyp, která trhy na „Jiřáku“rozjela a provozuje také trhy na pražské náplavce, nařčení odmítá. „Vztahy s farmáři jsou založené na naprosté transparen­tnosti. Nikdo nás z radnice ani neoslovil s tím, že bychom něco porušovali. Mohli uplatnit sankce, ale to se nikdy nestalo. S radnicí jsme řešili jeden problém a ten se týkal parkování zásobovací­ch vozů před základní školou,“obhajuje se Jiří Sedláček z Archetypu.

Jako pomýlený argument to vidí i Stropnický. „Prokázala něco takového kontrola? Mohla tam přijít inspekce ministerst­va zemědělstv­í, stejně tak radnice. Jinak jsou to jenom drby a ohrozit cenovou hladinu celého trhu na základě drbů je neadekvátn­í reakce,“míní Stropnický.

Petice nic nezmění

Všichni teď obrací zrak ke starostce Hujové. Těžko se ale dá očekávat, že zastupitel­stvo a petice něco změní. „Máme posudky právníků, kteří říkají, že k žádnému právnímu pochybení nedošlo. Faktem je, že občané se domáhají, aby tržiště nadále provozoval pan Sedláček. Ale není možné, aby to zůstalo starému provozovat­eli na základě petice. Proti tomu by se mohl výherce odvolat a ocitli bychom se v začarované­m kruhu,“řekla Hujová LN.

Výběrové řízení chtějí zpochybnit zelení. „Podle našeho názoru měl být vítězný uchazeč ve výběrovém řízení vyřazen, protože nesplňuje podmínky. Nemá zkušenosti s pořádáním trhů,“sdělil Stropnický. S napadením tendru ale musí počkat na podpis starostky na smlouvě, teprve potom bude soutěž oficiálně ukončena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia