Lidové noviny

Premiér Abe uctil oběti Pearl Harboru

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

HONOLULU/PRAHA Psalo se 7. prosince 1941, byla neděle krátce před osmou hodinou ráno, když americkou základnu Pearl Harbor na Havaji zasáhl bleskový útok více než 350 japonských letounů a ponorek. Vyžádal si tehdy přes 2400 amerických životů, téměř polovinu z nich na palubě bitevní lodi Arizona. Den nato pak vstoupily Spojené státy do války s Japonskem.

Právě v místech, kde se bitev- ník Arizona jen kousek od pobřeží potopil ke dnu, uctil v noci na včerejšek japonský premiér Šinzó Abe oběti útoku. Učinil tak jako první představit­el ostrovního císařství přímo v památníku nad troskami lodi přesně tři týdny po 75. výročí těchto událostí.

Smířlivé gesto ze strany Tokia přišlo krátce před koncem mandátu amerického prezidenta Baracka Obamy, který sám na sklonku května uctil oběti amerického útoku na Hirošimu ze srpna 1945. Jako první úřadující šéf Bílého domu tak tehdy navštívil město, kde ničivý výbuch jaderné pumy bezprostře­dně zabil 140 tisíc lidí a tisíce dalších později podlehly plíživým následkům radiace.

Jasná omluva nezazněla

Ačkoliv jsou dnes Washington a Tokio spojenci, jitří tyto tragické historické události jejich vztahy i nadále. Obě návštěvy jsou tak vnímány jako smířlivý krok, ačkoliv explicitní omluva v Pearl Harboru ze strany Japonska ani v květnu z Obamových úst v Hirošimě nezazněla.

„Prezidente Obamo, lide Spoje- ných států a lide celého světa, jako premiér Japonska vyslovuji upřímnou a věčnou soustrast těm, kteří zde ztratili životy,“prohlásil Abe s tím, že válečné hrůzy se již nesmí opakovat.

Absence jasné omluvy z jeho strany se ale záhy stala terčem vydatné kritiky v Pekingu, který připomněl někdejší křivdy, jež japonské císařství napáchalo na úze- mí dnešní Číny a rovněž zůstaly bez pardonu. Ten stejně tak nikdy nezazněl ani k obětem na Korejském poloostrov­ě nebo v okupovanýc­h částech jihovýchod­ní Asie. Japonský premiér se loni v projevu k 70. výročí kapitulace Japonska nechal slyšet, že se jeho země netouží za svou válečnou minulost neustále omlouvat.

Načasování Abeho návštěvy na Havaji nicméně naznačuje, že zřejmě nemá být jen oplátkou Obamovy cesty do Hirošimy, na čemž podle zákulisníc­h informací trval Bílý dům, ale nese i důležitý vzkaz mezi řádky.

Demonstrac­e spojenectv­í ve světle ambicí Číny i KLDR

Má být totiž také demonstrac­í pevnosti aliance mezi Tokiem a Washington­em ve světle blížící se inaugurace Donalda Trumpa. Obamův nástupce nešetřil kritikou vojenského svazku mezi zeměmi, a hrozil dokonce stažením amerických vojsk z Japonska po nástupu do úřadu, pokud nebude Tokio na svou ochranu adekvátně přispívat.

Na území Japonska se dnes nachází přibližně 50 tisíc amerických vojáků. Téměř polovina z nich je přitom na několika základnách na ostrově Okinawa v nejjižnějš­ím cípu Japonska, který dělí jen zhruba 700 kilometrů od pevninské Číny a Tchaj-wanu, jehož nezávislos­t Peking neuznává.

Američané Okinawu dobyli v poslední velké bitvě druhé světové války a okupovali ji až do roku 1972, kdy správu nad ostrovem předali Tokiu. Dodnes však jejich základny a výcvikové prostory zabírají zhruba pětinu ostrova. To spolu s několika incidenty amerického personálu – naposledy v květnu to bylo znásilnění a vražda mladé Japonky civilním zaměstnanc­em základny – pravidelně žene obyvatele ostrova v čele s guvernérem k protestům proti přítomnost­i amerických sil a do sporů s vládou v Tokiu.

Ta si zvlášť ve světle rostoucích mocenských ambicí Číny ve Východočín­ském a Jihočínské­m moři i bezprecede­ntního sledu dvou jaderných testů KLDR za jediný rok Washington předchází. Premiér Abe i proto jako první vysoký představit­el cizího státu hned týden po Trumpově zvolení přiletěl za ním do New Yorku.

Minulý týden rozlítila obyvatele Okinawy zpráva o dohodě, jež slibovala největší návrat půdy do rukou Japonců od roku 1972. USA sice předaly asi 4000 hektarů půdy v severní části ostrova Tokiu, to však na oplátku slíbilo postavit jinde přistávací plochy pro americké konvertopl­ány Osprey.

Jako první vysoký představit­el Japonska uctil premiér Šinzó Abe v Pearl Harboru oběti útoku na americkou základnu z roku 1941. Jeho návštěva po boku prezidenta Baracka Obamy je ale s blížícím se střídáním v Bílém domě víc než oplátkou Obamovy květnové cesty do Hirošimy.

 ?? Premiér Abe v Pearl Harboru objímá přeživšího útok z roku 1941. FOTO AP ?? Smír.
Premiér Abe v Pearl Harboru objímá přeživšího útok z roku 1941. FOTO AP Smír.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia