Lidové noviny

Další příměří v Sýrii. Vydrží?

- DAMAŠEK

Ruští a turečtí diplomaté se dohodli na příměří ve válčící Sýrii. Včera o tom informoval­a turecká agentura Anadolu s tím, že zbraně by měly utichnout už dnes – pokud tedy návrh schválí jak Rusko, tak i Írán. „Trvalé příměří a řešení v Sýrii jsou blízko,“nechal se slyšet šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavușoglu.

Stejně jako u předchozíc­h dohod, ani tentokrát nebude platit klid zbraní pro všechny – vyloučeny z něj budou teroristic­ké organizace, jako je Islámský stát nebo Fronta dobytí Sýrie (bývalá Fronta an-Nusra, hlásící se k síti al-Káida – pozn. red.), ale na přání Ankary také kurdská Sjednocená demokratic­ká strana (PYD).

Çavușoglu zdůraznil, že Turecko neustoupí ze svého požadav- ku, aby v budoucím uspořádání Sýrie nehrál žádnou roli nynější diktátor Baššár Asad. „Celému světu je jasné, že politický přechod není s Asadem možný, a víme také, že je nemožné, aby se lidé okolo Asada sjednotili,“podotkl ministr.

Na konferenci pojedou i Saúdové a Katařané

Pokud příměří vydrží, měly by se zúčastněné strany sejít v kazašské metropoli Astaně k politickým jednáním o budoucí podobě Sýrie. Právě tam se bude řešit i další politický osud Baššára Asada. Server Middle East Eye citoval nejmenovan­ého tureckého představit­ele, podle něhož je již dohoda s Ruskem na tom, že se konference v Astaně budou účastnit i Saúdští Arabové a Katařané, tedy hlavní podporovat­elé syrských rebelů.

Samotní povstalci se podle televize al-Džazíra účastnili i vyjednáván­í o příměří a principiál­ně s jeho podmínkami souhlasili. Ne však všichni – například jeden z vůdců islamistic­ké skupiny Ahrar aš-Šám agentuře Reuters řekl, že dohodu teprve posuzují. Problém viděli někteří rebelové v tom, že Damašek chtěl z chystaného příměří vyjmout oblast na východ od hlavního města.

Skeptické je k dohodě údajně i politické vedení opozice, které se domnívá, že o zásadních otázkách by měli jednat politici, a ne představit­elé jednotlivý­ch ozbrojenýc­h skupin.

O budoucím územním uspořádání Sýrie se ale jedná i jinde. Na severu země, jejž ovládají Kurdové, by měly tento týden jejich frakce schválit návrh na federativn­í uspořádání. Kurdští představit­elé sice nemluví o samostatno­sti, počítají ale do budoucna s širokou autonomií, které se fakticky těší už od začátku syrské války.

Federaci do budoucna ale až dosud Asadův režim odmítal a proti prvnímu návrhu na takovéto uspořádání se postavily i USA. Kurdské ambice na severu Sýrie zároveň znepokojuj­í Ankaru, která chce zabránit tomu, aby Kurdové ovládali široký pás území kolem tureckých hranic. rok

Pokud bude klid zbraní úspěšný, znepřátele­né strany začnou jednat o řešení syrského konfliktu na mírové konferenci v Kazachstán­u.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia