Lidové noviny

Fidel: kult osobnosti ne, umělecké ztvárnění ano

- HAVANA

Na Kubě nebude žádná busta, socha nebo památník zesnulého Fidela Castra ani po něm nebude pojmenován­a žádná ulice, úřad či jiné veřejné místo, například park. Jeho jméno nesmí být použito ani v případě čestných titulů či ocenění.

Stojí to v zákonu, jenž v úterý jednomysln­ě schválil kubánský parlament. Pro normu hlasovalo na poslední schůzi v roce více než 600 poslanců. Splnili tak poslední vůli revolučníh­o vůdce a diktátora, který vládl Kubě půl století a jenž zemřel 25. listopadu ve věku 90 let.

Kubánský prezident a Fidelův bratr Raúl Castro, jemuž Fidel předal funkci před osmi lety, krátce před pohřbem staršího sourozence 4. prosince ve východokub­ánském Santiagu de Cuba řekl, že zesnulý slavný Kubánec „do posledních hodin svého života odmítal jakékoli projevy kultu osobnosti“.

Zákon také důrazně zakazuje, aby se jméno Fidela Castra použí- valo k obchodním a reklamním účelům.

Podle kubánských médií ale počítá s některými výjimkami, například bude možné po něm pojmenovat nějaký ústav, jenž by se zabýval výhradně studiem „jeho nedocenite­lné stopy v historii“Kuby.

Portrét Fidela Castra také zůstane viset na zdech škol, úřadů, ve firmách a v armádních institucíc­h. Nesmí se ale objevit na pamětních plaketách.

Kubánský poslanec Homero Acosta vysvětlil, že zákon zamezující vzniku kultu osobnosti není namířen proti umělcům, kteří tak stále mohou z osobnosti Fidela Castra čerpat inspiraci a zobrazovat ho ve svých dílech. Týká se to literatury, hudby, filmu, ale třeba i tance.

Otázkou zůstává, jaký má nový zákon smysl. Kritici poukazují na to, že Fidel Castro je na Kubě přítomen všude. Jeho výroky jsou například na billboarde­ch po celé zemi. čtk, sim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia