Lidové noviny

Rusko staví přes Amur „most družby“s Čínou

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PEKING/PRAHA Stavbu mostu, který by spojoval dvě asijské velmoci, Čína s Ruskem projednáva­la celých dvacet let. Tento týden konečně na obou březích řeky Amur dělníci poprvé kopli do země. Lidé ze sibiřského města Blagovešče­nska, ležícího na levém břehu, by se za tři roky měli pohodlně dostat na pravý břeh do čínského Chej-che, a naopak. Číňané, kteří už teď velmi aktivně „osidlují“Sibiř, budou mít značně zkrácenou a usnadněnou cestu na ruské trhy – lodě již na převážení zboží nestačí. Vzdálenost mezi oběma městy vzdušnou čarou je jen 526 metrů. Most ale bude vzhledem k charakteru terénu dlouhý více než kilometr. Vybudovat je zapotřebí i jedenáct kilometrů příjezdový­ch komunikací a platební terminály. „Nakonec tento most spojí dva břehy, na kterých stojí metropole Poamuří a čínské město Chej-che. To umožní dynamický rozvoj jak nám, tak provincii Chej-lung-ťiang,“prohlásil na slavnostní­m zahájení stavby gubernátor Amurské oblasti Ruska Alexandr Kozlov. „Most bude symbolem přátelství, spolupráce i společného rozvoje,“prohlásil.

Ruská strana, která si na svůj díl půjčila v čínské bance, investu- je do stavby 13,6 miliardy rublů (asi 5,8 miliardy korun), čínská pouze 5,2 miliardy.

Syndrom hrozby

Vedle mostu v Amurské oblasti se staví ještě jeden „most rusko-čínského přátelství“přes řeku Amur, ovšem už deset let se ho nedaří dokončit. Obrovská železniční konstrukce měla spojit největší a nejlidnatě­jší stát světa. Jenže zatím k tomuto geopolitic­kému počinu pár metrů chybí. Most nedosahuje k ruskému břehu a trčí směrem k ruské pohraniční obci Nižnělenin­skoje v Židovské autonomní oblasti. Důvod? Rusové svůj kratičký díl mostu nepostavi- li. Přitom dokončení mostu by významně zkrátilo pozemní cestu z Ruska do Číny – nyní musí obchodníci putovat více než 1000 kilometrů, s použitím mostu by to bylo 230.

Ruský lídr Vladimir Putin po zhoršení vztahů se Západem v roce 2014 deklaroval obrat Ruska na východ, v praxi se to ale nestalo. Moskva a Peking se například před dvěma lety dohodly, že zvýší obrat zboží ze 100 miliard na 200 miliard USD v roce 2020. Jenže v roce 2015 se tento ukazatel snížil o téměř třetinu na 68 miliard dolarů. Zaostává i stavba plynovodu Síla Sibiře. Dohody podepsané nejvyššími vůdci se jen ztuha realizují sedm tisíc kilometrů daleko odMoskvy. Důvody nejsou podle expertů jen ekonomické, nejde jen o ruskou pomalost či nedůsledno­st. Viktor Larin z Ruské akademie věd uvedl, že zdržování staveb komunikací umožňující­ch Číňanům lepší přístup na ruské území je i výsledkem „syndromu čínské hrozby“. Jde o podvědomý strach ze země ekonomicky pětkrát silnější a desetkrát lidnatější než Rusko, které se navíc v celé Sibiři vylidňuje. Vedle toho Čína vynakládá na zbrojení dvakrát víc než Rusko. Pokud ale budou vybudovány pevné mosty, nebudou zbraně k dobytí Sibiře zapotřebí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia