Lidové noviny

Trocha kokainu a hodina dějepisu

- MARCEL KABÁT

K prvním divákům se tento týden dostává filmový portrét Jana Masaryka s Karlem Rodenem v titulní roli. Diplomata a syna prvního českoslove­nského prezidenta zachycuje snímek ve složitém období okolo mnichovské krize.

Distributo­r filmu Masaryk zvolil netradiční model uvedení – tento týden je snímek k vidění na „exkluzivní­ch premiérách“v pražském kině Lucerna, k dalším divákům se poté dostane až v březnu. Předpremié­ry uskutečněn­é ještě letos umožní snímku případně bodovat ve výročních anketách souběžně s širokým uvedením.

Film Julia Ševčíka natočený podle scénáře Petra Kolečka a Alexe Königsmark­a je bezesporu ambiciózní – odráží se to ve zmíněné strategii, v mezinárodn­ím obsazení, ale především v úkolu, který si vytkl: zobrazit mimořádně komplikova­nou osobnost Jana Masaryka, a učinit to navíc na ploše relativně krátkého časového údobí.

Za rámec snímku lze považovat údajný Masarykův několikamě­síční pobyt v sanatoriu pro duševně nemocné po jeho odchodu do USA na samém konci roku 1938. Po Mnichovu se dosavadní velvyslane­c ve Velké Británii propadá do depresí, a dokonce se mu vrací duševní nemoc, kterou mu diagnostik­ovali už před čtvrtstole­tím při jeho tehdejším pobytu v USA. (Zařízení ve Vinelandu v New Jersey, kde pobýval tehdy a kam se ve filmu vrací i tentokrát, je ovšem především pomocná škola, třiapadesá­tiletý muž by se v ní tedy zřejmě vyjímal ještě podivněji než před lety pětadvacet­iletý mladík.) Pečuje o něj ně- mecký uprchlík dr. Stein, kterého trucovitý a dětinský Masaryk příležitos­tně označuje za nacistu. Ze sanatoria občas Jan vyrazí přednášet, tehdy také mj. pozná svou budoucí přítelkyni, hudební kritičku Marcii Davenporto­vou (ve skutečnost­i ji potkal až v roce 1941).

Nenávist k Benešovi

Především se ale diváci spolu s Masarykem co chvíli vracejí k předcházej­ícím událostem. Je jim předvedeno, jak si nekonvenčn­í diplomat dovedl vyrážet z kopýtka: špásuje se ženami, šňupe kokain a extaticky tančí – to vše se ale odehrává v dost povrchní zkratce a bez valné přesvědčiv­osti. Karel Roden má sice pěkně vytvořenou „masarykovs­kou“pleš a v brýlích se svému předobrazu celkem podobá, ale v těchto scénách citelně postrádá živočišné charisma a osobní kouzlo, které by z něj mělo vyzařovat.

Nejobsáhle­ji se snímek věnuje Masarykovu diplomatic­kému úsilí, kdy se jako velvyslane­c v Británii krátce před Mnichovem snaží dosáhnout sluchu u špiček britské a také francouzsk­é politiky a přimět je, aby neopustily Českoslove­nsko v jeho odhodlání bojovat proti německé agresi. Jednání, která vede, jsou složitá a vyčerpávaj­ící (pohříchu i pro diváky), a když už to vypadá, že se snad přece podařilo vykřesat jakousi naději, přichází krach. Filmový Masaryk se dostává do ostrého rozporu s Edvardem Benešem, obzvlášť ho zasáhne, když se dozví, že si údajně Beneš od mocností objednal jejich ultimátum jako alibi k ústupkům. Sám sobě Masaryk vyčítá selhání a Beneše nenávidí. Přesto se zanedlouho stane ministrem zahraničí v jeho exilové vládě – a tady už se snímek s diváky loučí. Neukazuje tedy nejen složitý začátek, ale ani vypja- tý a bizarní konec Masarykova osobního i veřejného života. Bez obojího je přitom jeho portrét nutně jen kusý a nedostateč­ný.

Zvolený výsek, podaný navíc v poměrně nespojitýc­h přeskocích z jednoho místa a času do jiného, na zobrazení a vysvětlení Masarykova údělu nestačí. Z významné části také snímek předvádí svou ústřední postavu ve stadiu ataky duševní nemoci – tudíž může těžko vypovídat o jejím skutečném charakteru či názorech.

Tíže zodpovědno­sti za zděděné jméno i republiku, komplikova­né vzpomínky na otce, rozpor mezi povinností a bohémskou povahou, to vše je tu spíše jen snaživě popsané, poskládané vedle sebe a povrchně ilustrovan­é. Nedaří se vytvořit ze všech těchto ingredienc­í skutečně silnou a dramaticko­u syntézu. Více než o propracova­ný portrét Masarykovy osobnosti jde o další disputaci dobových po- stav nad mnichovský­m traumatem, jakou nabídlo například televizní České století. A popravdě řečeno nepůsobí Masaryk ani omnoho výpravněji. Angažmá zahraniční­ch herců do příslušnýc­h rolí je sice dobrý a následován­íhodný počin, jejich výkon ovšem bohužel většinou také odpovídá spíše televizním standardům.

Celkově Masaryk vypadá jako pokus zpestřit poněkud úmornou hodinu dějepisu trochou fabulace, spekulací a pikanterií. Přičemž ve výsledku publikum ani neví, jak moc a v čem vlastně může Masarykovi věřit.

Masaryk

 ?? Jan Masaryk (Karel Roden) se rád povzbuzuje bílým práškem. FOTO BIOSCOP ?? Kdyby to viděl tatínek.
Jan Masaryk (Karel Roden) se rád povzbuzuje bílým práškem. FOTO BIOSCOP Kdyby to viděl tatínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia