Lidové noviny

Horáček ženou po čtyřicítce

-

Textař, podnikatel a kandidát na prezidents­ký úřad Michal Horáček kompletně otextoval, ve firmě Kudy kam, s. r. o., produkoval a vydal třetí sólové album zpěvačky Lenky Nové. Jmenuje se Čtyřicítka. Václav Hnátek tomu albu v MF DNES přisoudil 85 procent ze sta možných a texty označil za „bravurní“. Autor tohoto sloupku se s panem Hnátkem ne zcela ztotožňuje.

V úvodní písni Čtyřicet vyústí refrén do závěrečnéh­o dvouverší, v němž to smysl prohrál s rýmem: „Čtyřicet let.../ A co já teď/ s tolika růžemi?/ Jářku, kam s tím?/ Do synonym/ nedorozumě­ní.“Navíc kombinace výrazu „jářku“a sousloví „synonym nedorozumě­ní“ukazuje na metodu „ber kde ber“.

Celé to album „ voní“– v textech, v aranžmá, v grafické úpravě bookletu – zpovědí ženy středního věku a naparfémov­aně zajištěné střední třídy. V písni Tenhle dopis, prosím, spal ta žena zpívá, že „Utratila jsem... prostě všechno/ za parfém Jardin sur le Nile“. Pohledem na cenovku zjistíme, že parfém, který se – mimochodem – správně píše Un Jardin Sur Le Nil, stojí nějakých plus minus patnáct stovek ve velkém balení. Takže ta čtyřicátni­ce, jež vše utratila za tenhle parfém, musela by býti dosti zoufalým sociálním případem.

Pátá z jedenácti písní alba se jmenuje Už se kácí v našem lese. Ano, po čtyřicítce lidi zjišťují, že svět náhle opouštějí již někteří jejich vrstevníci – a příčinou není tragická událost, nýbrž choroba. Ale když v refrénu Horáček nechá zpívat Novou „jen v našem lese už se kácí“, je to nesmysl, protože se logicky říkává „i v našem lese už se kácí“.

Rozverný šanson Z deště pod okap vyztužil Horáček čtyřverším: „Lídr strany, jenž mě viděl/ v podprsence,/ volal ‚Stoupá tlak a klesaj’/ preference!‘“Tak tohle mluví samo za sebe. Stejně tak souzvuk v písni Zabijte ji tiše: „Ať to schytá, jak to schytal/ Usáma bin Ládin,/ zabijte ji v zrcadlení/ výkladů a hladin.“Chudák láska, i když je to často mrcha, tak co má do činění s Usámou?!

Michal Horáček je, umí být schopný. Tyhle verše v písni Poslední noc jsou pěkné: „Jsme samý plán a hlavně spěch,/ a tak nic nestíháme./ A pořád méně umíme/ milovat to, co máme.“Ale jeho posedlá potřeba být efektní, oslnivý, košatý, duchaplný je neméně tak silná jako talent. Jeho umělecká dráha na to doplácí. A totéž se dá předpoklád­at u jeho politickýc­h snah.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia