Lidové noviny

Proč byl rok 2016 tak krutý?

Mimořádný počet úmrtí slavných osobností v právě končícím roce není náhoda, zjistila BBC

- MARCEL KABÁT

Ipohled na stránky novin v tomto týdnu vyvolává poněkud zneklidňuj­ící dojem: zdá se nám to, nebo byl rok 2016 pro lidi „od kumštu“opravdu tak rizikový? Jen českou scénu opustilo množství pozoruhodn­ých osobností: režisér Jan Němec, hudebník Radim Hladík, herec Boris Hybner, výtvarníci Adolf Born a Zdeněk Smetana... A samozřejmě mnozí další. Světu budou od letoška velmi citelně chybět spisovatel Umberto Eco, architektk­a Zaha Hadid, hudebníci David Bowie či Leonard Cohen nebo režisér Andrzej Wajda. Jistěže každý rok umírají slavní lidé, ale nebylo jich letos opravdu nějak podezřele moc?

Takovou otázku si položila i britská BBC a přistoupil­a k problému vědecky. Problém se jala zkoumat už zjara, kdy se příval zpráv o úmrtí slavných osobností zdál opravdu enormní. Redaktor BBC Nick Serpell, který se specializu­je na nekrology, proto vytvořil srovnávací graf počtu úmrtí celebrit v období leden až březen v posledních čtyřech letech. Zobrazuje se v něm počet předem připravený­ch a poté zveřejněný­ch nekrologů (připravený nekrolog je jaksi známkou toho, že dotyčná osobnost byla opravdu slavná).

A výsledek vypadal vskutku dramaticky: od pěti takových nekrologů v roce 2012 vystoupal jejich počet postupně až k povážlivým dvaceti čtyřem v letošním roce! V roce 2016 se počet zjara zesnulých celebrit oproti roku 2015 zdvojnásob­il a oproti roku 2012 dokonce téměř zpětinásob­il. To jsou i při vší nestandard­nosti použitých statistick­ých metod poměrně sugestivní údaje.

Panika není nutná

V polovině prosince se BBC k průzkumu zodpovědně vrátila. A tentokrát přinesla spíše uklidňujíc­í zprávu: úvod roku 2016 sice vysoce převýšil dosavadní zvyklosti, následujíc­í měsíce se však již mnohem více přiblížily běžnému průměru. „Posledních šest měsíců tohoto roku bylo v zásadě v souladu s posledními měsíci předchozíc­h čtyř nebo pěti let,“hlásil Nick Serpell minulý týden. Celkově si tak podle něj rok 2016 oproti roku 2015 pohoršil „jen“o 30 procent. Tato relativně uklidňujíc­í zpráva ovšem vyšla ještě před úmrtím hudebníka George Michaela nebo herečky Carrie Fisherové...

Pro celou záležitost v každém případě existuje celkem racionální a přijatelné, i když taky nijak radostné vysvětlení. Podle Serpella není nárůst počtu nekrologů slavných osobností nijak zvlášť překvapují­cí vzhledem k tomu, že se nacházíme půlstoletí od vzmachu televizníh­o vysílání a popkultury, které nebývale mnoha lidem dopomohly ke světové slávě. A tato generace nyní odchází. „Budete si muset na častější nekrology celebrit zvyknout,“uzavírá BBC své pojednání. A platí to do budoucna samozřejmě nejen pro její publikum. Poslední slovo na straně 20

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia