Lidové noviny

Momenty úžasu

-

Komik George Carlin kdysi řekl, že život by neměl být poměřován počtem nadechnutí, nýbrž oněmi momenty, které nám vezmou dech. Byl to nejen vtipný, ale také moudrý muž.

Okamžiky, v nichž v úžasu sledujeme nebe plné hvězd, máme husí kůži z nádherné hudby nebo prostě jen hledíme do korun stromů a cítíme, že nás cosi přesahuje, nejen dávají životu smysl, ony nás zároveň činí lepšími. Jak vědci zjistili, stačí postavit skupinku lidí do háje plného vysokých stromů, vzbudit v nich tak pocit malosti a nicotnosti a rázem se zvýší jejich velkorysos­t a štědrost. A také ochota pomáhat. Studentům Kalifornsk­é univerzity v Berkeley stačila minuta pohledu do korun šedesát metrů vysokých blahoviční­ků a ihned projevili větší vůli zvednout tužku, která „náhodou“upadla procházejí­címu člověku.

Pocity úžasu rovněž mění naše vnímání času. Najednou máme pocit, že je ho dostatek, zvýší se nám pocit životní spokojenos­ti a ochota věnovat část nově „nabytého“času třeba charitě.

Jiná studie zase ukázala, že čím více momentů úžasu zažíváme, tím větší máme tendenci držet s ostatními pospolu a vzájemně se podporovat. Více než patnáct stovek lidí po celých Spojených státech dostalo od psychologů dotazník, v němž se jich mimo jiné ptali, jak často prožívají momenty, jež jim berou dech. Následně psychologo­vé rozdali každému z nich deset losů do loterie s tím, že část z nich mohou darovat jinému anonymnímu účastníkov­i pokusu, který prý žádný los neobdržel. Ukázalo se, že lidé zažívající pocity úžasu častěji byli při darování velmi štědří. Rozdali v průměru o 40 procent losů více než ti, kteří naopak momenty úžasu neprožíval­i takřka vůbec.

Zdá se, že stačí drobná chvíle údivu a lidé se stávají méně narcistním­i a mizí v nich tolik rozšířený pocit dneška, že „mají na něco nárok a právo“. Naopak v nich roste vědomí, že toho mají s ostatními lidmi tohoto světa mnoho společného.

Zcela unikátní je v tomto ohledu analýza rozhovorů a memoárů 56 astronautů, která ukázala, že při letu do vesmíru zažili nebývalé vzepětí spirituali­ty a pocitů sepětí s lidstvem. Jak popisoval v prosinci roku 1968 člen letu Apollo 8 Frank Borman: „Když jste u Měsíce a hledíte na Zemi, všechny rozdíly blednou a začnete nabývat pocitu, že tohle je opravdu jeden svět a proč se v něm, k čertu, nedokážeme naučit žít pohromadě jako slušní lidé.“

Jak vědci zjistili, stačí postavit skupinku lidí do háje plného vysokých stromů, vzbudit v nich tak pocit malosti a nicotnosti, a rázem se zvýší jejich velkorysos­t a štědrost. A také ochota pomáhat.

asto se naříká, že dnešní svět je k uzoufání materialis­tický, plný individual­istů zaměřených jen na sebe. Možná by pomohlo, kdybychom se naučili více žasnout. Choďme více do galerií, divadel a na koncerty. Místo vytrvalého zírání do monitoru se občas podívejme na nebe a do korun stromů. Ať je ten příští rok plný momentů, při nichž naskočí husí kůže a tělem projede pocit, že nás cosi přesahuje. Bude to dobré pro nás všechny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia