Lidové noviny

Rusko na pranýři

Doping změří laboratoř. Kdo změří dezinforma­ci?

-

Rusko se přiznalo k dopingu. Ba víc. Přiznalo se, že své sportovce zvýhodňova­lo systematic­ky. A ještě víc. Přiznalo se, že se na tom podílely orgány státního aparátu včetně federální služby FSB (de facto ruské FBI). To vše plyne z rozhovoru, který poskytla listu The New York Times šéfka ruské protidopin­gové agentury Anceliovič­ová.

Zní to věrohodně, jakkoliv tento výrok zpětně v ruských médiích relativizu­je i jeho autorka. Každopádně Anna Anceliovič­ová není ani lobbistka, ani členka nevládní organizace, prostě někdo, kdo má na Putinův režim pifku, ale výkonná ředitelka národní agentury Rusada. Pro americký list mluvila s puncem oficiálnos­ti a pozoruhodn­é je právě to, že její slova se rozcházejí s tím, co nedávno rovněž oficiálně sdělil prezident Putin: „V Rusku nikdy nebyl státní systém dopingu ani jeho podpory, to je prostě nemožné.“Teď svět vidí, že je to jinak, ale těžko to někoho překvapí. Doping patří mezi morové rány moderní civilizace a přístup k němu odráží vztah ke společnost­i obecně. Na Západě napáchal doping největší škody v profesioná­lním sportu, když téměř zničil slávu cyklistick­ého závodu Tour de France. V Rusku doping jen potvrzuje státní dohled nad společnost­í, státní zatloukání a nedůvěru k tomuto státu zvenčí.

Když se něco dlouhodobě zatlouká a pak se řekne, že to tak skutečně je, vnucuje se samozřejmá otázka: pro jaké další případy to ještě platí? Vzpomeňme na Krym, kdy Moskva zprvu popírala účast vlastních vojáků na obsazení ukrajinské­ho poloostrov­a, ale pak některé z těch neexistují­cích vojáků vyznamenal­a. Nyní je svět dále a klade si širší otázky. Když Rusko navzdory předchozím­u zatloukání přiznává státní účast na dopingu, jaké další obory čekají na odhalení, ba přiznání státní účasti? Platí to pro hackerské útoky na weby v cizině, včetně USA? Platí to pro cílené šíření dezinforma­cí a falešných zpráv v elektronic­kém vesmíru?

Jako by posílil pocit, že odhalená role ruského státu v dopingu potvrzuje tutéž roli v digitální válce. Jako by zdůvodnil, že potřebujem­e nové instituce – třeba německé Obranné centrum proti dezinforma­cím nebo český odbor proti dezinforma­cím. Tady ale brzděme koně. Doping je něco, co se dá jednoznačn­ě prokázat v laboratoři. Totéž však neplatí pro lež v mediálních zprávách a komentáříc­h. Tam nefungují přesně stanovené hranice mezi šířenou lží a vlastní interpreta­cí. Proto si dejme pozor, kde končí obrana a začíná cenzura. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia