Lidové noviny

Diagnóza tramvaj

Normy, které škodí, neměly nikdy vzniknout

-

Pokrokoví lidé pokrok nezajistí. Chcete příklad? Praze a nepochybně i dalším městům hrozí, že budou muset omezovat tramvajovo­u dopravu. V Praze je to aktuálně tak, že nově rekonstruo­vané tratě nelze kolaudovat „kvůli hluku“, respektive jeho nárůstu. Fakticky se věc má tak, že kdyby byla ekologičtě­jší tramvajová doprava nahrazena autobusy, z hlediska hlukových norem by bylo vše v pořádku.

Zdravý rozum pláče, město obviňuje ministerst­vo zdravotnic­tví, to se brání, že když se připravova­l zákon, nikdo neměl připomínky. Jak to dopadne? Asi se nebudou rušit ani noční tramvaje, ani linky v centru města, nedávalo by to žádný smysl. Náhrada tramvají autobusy, či dokonce individuál­ní dopravou je v mnoha ohledech zločin. Takže naši političtí kutilové bezpochyby naleznou nějaké řešení.

Legislativ­ní proces však tato epizoda dehonestuj­e dokonale. Někdo tento nesmysl navrhl a jiní (zákonodárc­i) schválili. Proč tramvaje mají přísnější normu než autobusy? Ne že by hluk nebyl obrovským problémem, ale s tímto přístupem by se dala ve většině měst zavřít část restaurací a též vyhlásit striktní zákaz letních zahrádek. Způsobují nadměrný a jednoznačn­ě nezdravý hluk v ulicích. O zákazu drtivé většiny hudebních produkcí se nemusíme bavit – tady je jasno.

Chápeme, že džungle paragrafů a vzájemně si odporující­ch nadnárodní­ch doporučení je hustá a nepřehledn­á. Nicméně pokud se ti, kteří nám opakovaně slibují blaho, chovají v rozporu se zdravým rozumem, nechť nečekají ani vděk, ani znovuzvole­ní. Občan nebude zkoumat individuál­ní odpovědnos­t politiků za každou hloupost. Rozhodne se šmahem, jedná-li se s voliči jako s voly, reakce bude adekvátní. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia