Lidové noviny

Krúpův útok na OKD nevyšel

-

PRAHA Skupina Arca Capital slovenskéh­o

neuspěla u soudů s návrhem, aby bylo orgánům uhelné společnost­i OKD odebráno oprávnění nakládat s majetkem firmy. Vyplývá to z rozsudku Vrchního soudu v Olomouci. Arca Capital se přitom angažuje kolem OKD dlouhodobě.

Arca Services podala v říjnu návrh k ostravském­u krajskému soudu v souvislost­i s insolvenčn­ím řízením OKD, kde figuruje jako jeden z věřitelů. „Arca jako věřitel společnost­i OKD zásadně nesouhlasí s tím, aby orgány společnost­i OKD, které dovedly

Krúpy finančníka Pavla

OKD do nynějšího kritického stavu, nadále provozoval­y podnikatel­skou činnost a sestavoval­y reorganiza­ční plán společnost­i OKD,“uvedla tehdy mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková.

Krajský soud v Ostravě zamítnutí verdiktu zdůvodnil tím, že k to- muto opatření nejsou důvody, protože vedení OKD spolupracu­je s insolvenčn­ím správcem i věřitelský­m výborem. Společnost Arca Services se proti rozsudku odvolala k Vrchnímu soudu v Olomouci, který její návrh minulý týden odmítl s tím, že Arca Services není členem věřitelské­ho výboru. Krajský soud v Ostravě podle vrchního soudu navíc pochybil, když návrh Arca Services vůbec projednal.

Krúpa se kolem OKD angažuje dlouhodobě. Arca Capital již dříve nabídla, že firmu koupí. Členy představen­stva a dozorčí rady firmy pak Pavol Krúpamimo jiné vyzval, aby získali od bývalýchma­ji- telů OKD zpět nadměrnou výši vyplacené dividendy. V polovině prosince pak skupina podala na Národní centrálu proti organizova­nému zločinu podnět k obstavení veškerého majetku podnikatel­e Zdeňka Bakaly. Podle firmy se Bakala podílel na vyvedení desítek miliard korun z těžební společnost­i.

Firma OKD, která je na vlastní žádost od května v úpadku, se dostala do potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženo­sti. Pohledávky vůči ní přihlásilo přes 550 věřitelů, dohromady chtěli od firmy přes 23 miliard korun, z nichž však insolvenčn­í správce více než 17 miliard neuznal. byz, čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia