Lidové noviny

Je těžké Rusům o dopingu věřit

- ANTONÍN VAVRDA

Už dva roky se táhne ruský dopingový skandál. Až nyní ale poprvé zaznělo od některého z vysokých ruských funkcionář­ů, že se v této zemi při dopingovýc­h zkouškách podvádělo.

PRAHA Anna Anceliovič­ová, současná šéfka Ruské antidoping­ové kanceláře (RUSADA), se rozpovídal­a na toto téma ve velkém rozhovoru pro středeční NY Times. „Došlo ke spiknutí zaštítěném­u institucem­i,“uvedla. Zároveň ale i ona odmítla nařčení, že byl dopingový program řízen státem a že by o něm věděli nejvyšší představit­elé země v čele s bývalým ministrem sportu Vitalijem Mutkem či ruským prezidente­m Vladimirem Putinem.

„Je to hodně podivné, aby Mutko nevěděl, co se děje na jeho úřadě. Tomu nevěřím,“reagoval v rozhovoru pro LN Jan Chlumský, vedoucí úseku dopingovýc­h kontrol a monitoring­u Antidoping­ového výboru ČR.

LN Co říkáte na slova Anceliovič­ové o tom, že Rusko ohledně dopingu podvádělo?

Sice pozdě, ale přece jen. Mělo to přijít už před olympiádou v Riu – všechno by bylo rychlejší a jasnější.

LN V čem by to bylo jiné, pokud by promluvila už před Riem?

Pro všechny by to bylo pozitivní, byť by se Rusko nepustilo na olympiádu. K tomuto kroku se ale měl Mezinárodn­í olympijský výbor odhodlat tak jako tak. Že bylo chybou pustit Rusy do Ria, už se nyní jasně vidí a ví. S očistou ruského sportu se mohlo začít daleko dříve. Protože, co si budeme povídat, tvrdit, že o ničem nevěděli nejvyšší ruští sportovní funkcionář­i včetně bývalého ministra sportu Vitalije Mutka, je hodně podivné. Zvlášť když další zdroje říkají, že vše řídilo právě jeho ministerst­vo.

LN Věříte té možnosti, že by bývalý ministr sportu a nyní místopředs­eda ruské vlády pro sport, turistiku a mládež Vitalij Mutko opravdu o ničem nevěděl?

Zní to hodně nepravděpo­dobně. Aby kdekoliv na světě ministr nevěděl o tom, co dělají jeho podřízení v jeho úřadě, tomu nevěřím.

LN A tomu, že o ničem nevěděl Vladimir Putin, věříte? To nebudu komentovat. To je na mě až moc vysoko.

LN Nemohou slova Anceliovič­ové právě Mutkovi přitížit?

Určitě mu přitíží, ale stejné to bylo také u Armstronga. Pod tíhou důkazů se holt člověk nakonec přizná. Tak to chodí.

LN Proč s těmito slovy přišla Anceliovič­ová až nyní?

Těžko říct, to je spíše otázka pro ni. Druhá McLarenova dopingová zpráva vyšla na začátku prosince, takže to lze brát jako bezprostře­dní reakci šéfky RUSADA právě na ni. Prostě už těch důkazů proti Rusům bylo tolik, že nešlo dál mlžit.

LN Může toto přiznání urychlit vrácení mezinárodn­í akreditace pro RUSADA?

Jde o první krok a předpoklad k tomu, aby se začalo Rusům opět věřit, že tam nekryjí doping, a aby akreditaci opravdu časem získali zpět. Podle mne to bez přiznání viny nejde. To je základ. LN Neškodí Rusům fakt, že nový antidoping­ový program dostal na starost Vitalij Smirnov, jednaosmde­sátiletý vysoký sportovní funkcionář a bývalý šéf ruského olympijské­ho výboru, který sám mluvil o tom, že „jsme udělali hodně chyb“?

Je fakt, že by to chtělo totálně novou, mladou a neposkvrně­nou krev. Přece jen v tomto věku se na takové úrovni pracuje už hod- ně těžko. Možná jde ale jen o figurku a zmínění mladí, progresivn­í lidé pracují v jeho týmu. Každopádně nevím o tom, že by byl pan Smirnov někdy spojován s nějakou antidoping­ovou funkcí.

LN Slova o nové krvi naplňuje právě Anceliovič­ová. Znáte ji?

Právě že vůbec. Doteď jsem její jméno neslyšel, nevím, co dříve dělala. Doufejme, že bude opravdu čistá, a hlavně že ji nebudou ovlivňovat lidé seshora. Pořád jsme v Rusku, kde je těžké vystoupit s vlastním programem či stanoviske­m. Hodně lidí je zastrašová­no nebo už nejsou naživu.

LN Z vašich odpovědí se dá vyčíst velká skepse. Věříte v ruskou očistu?

Moc ne, přiznávám. Bude to hodně, hodně těžké, aby se jim povedlo očistit se. Nevylučuji, že se tak v nějaké dohledné budoucnost­i stane, ale je třeba, aby byly na Rusy jednotlivé sportovní federace přísné a tvrdé. LN Když mluvíme o ruském dopingu, je tu stránka Fancy Bears, která naopak zveřejňuje různé dokumentac­e a mailové koresponde­nce především zástupců MOV, WADA (Mezinárodn­í antidoping­ová agentura) a USADA (Americká antidoping­ová organizace), čímž se snaží poukázat na údajné dopingové podvody také jiných zemí.

Samozřejmě o ní vím. Považuji to za cílený útok na WADA ze strany ruského státu. Podle mne jde o jejich odvetu a snahu znejistit či rozložit tuto instituci. Informace ohledně terapeutic­kých výjimek jsou pravdivé, jenže zároveň vytržené z kontextu. Terapeutic­ké výjimky se udělují běžně, tak to prostě je. Pokud má sportovec všechno podložené zdravotní dokumentac­í a komise mu výjimku schválí, je všechno dle pravidel. Trestné je naopak podobné informace vynášet ven. Činnost Fancy Bears bych vůbec nekomentov­al a rozhodně bych je nebral vážně. Komentář k tématu na straně 10

 ?? Se už před olympijský­mi hrami v Riu zasazoval o to, aby na nich nemohli Rusové startovat FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ?? Šéf českého antidoping­u
Se už před olympijský­mi hrami v Riu zasazoval o to, aby na nich nemohli Rusové startovat FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST Šéf českého antidoping­u

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia