Lidové noviny

Sen o velkém glóbu slalomové královny

- DAVID MRZENA

Stále stojí na prahu své kariéry. Ale už nyní ji Mikaela Shiffrinov­á dokázala ověnčit úspěchy, po kterých její soupeřky prahnou po celý sportovní život. Jeden důležitý milník však jedenadvac­etileté Američance stále chybí – velký křišťálový glóbus pro vítězku celkového hodnocení alpských lyžařek.

PRAHA „Jako malá jsem chtěla být nejlepší lyžařka světa, ne pouze nejlepší slalomářka,“svěřila se v minulosti Shiffrinov­á v rozhovoru pro Denver Post.

Smělý a nedostižný cíl? Pro Shiffrinov­ou, zdá se, nikoliv.

Už při své premiéře ve Světovém poháru alpských lyžařek v roce 2011 se zapsala do dějin. Tehdy patnáctile­tá nenápadná blondýnka postávala na startu obřího slalomu ve Špindlerov­ě Mlýně. Chystala se udělat svůj první krůček mezi lyžařskou elitu.

V Česku Shiffrinov­á prozatím neoslnila. V obřím slalomu a ani o den později ve slalomu nedokončil­a první kolo. Pro mladou dívenku ze zámoří však šlo o cennou zkušenost. Navíc se stala nejmladší debutantko­u mezi lyžařskou elitou.

Až v další sezoně přišly výraznější úspěchy – první vítězství ve Světovém poháru ve slalomu pod umělým osvětlením ve švédském Aare, v osmnácti letech pak zlatá medaile na hrách v Soči 2014 rovněž ze slalomu, následně tři malé glóby za celková prvenství v hodnocení slalomu a dva tituly mistryně světa.

Rodačka z Vailu v Coloradu září především v nejtechnič­tější disciplíně. Vždyť hned 22 aktuálních vítězství v SP dosáhla právě mezi slalomovým­i brankami, pouze tři získala v obřím slalomu.

K tomu všemu může v dnešním závodě v rakouském Semme- ringu přidat už dvanácté slalomové vítězství v řadě.

Před letošní sezonou však pochopila, že na vysněný cíl nedosáhne bez startů v rychlostní­ch závodech. A tak v trénincích střídala krátké slalomové lyže s těmi delšími – sjezdařský­mi.

A náročnější program zaznamenal i realizační tým okolo mladé Američanky.

„Logisticky je to noční můra,“svěřila se Eileen Shiffrinov­á, matka Mikaely, jež pomáhá americkému národnímu týmu v trénování.

A spolupráce je to úspěšná. Slalomová královna posledních let prorazila zároveň mezi rychlostní specialist­ky. Během listopadov­ého klání v kanadském Lake Louise při své premiéře ve sjezdu dojela na osmnáctém místě, násle- dující den poskočila už na třináctou pozici. Připsala si tak na své konto důležitých 33 bodů v boji s obhájkyní velkého křišťálové­ho glóbu Švýcarkou Larou Gutovou. I díky tomu má Shiffrinov­á po čtrnácti závodech Světového poháru před svou sokyní náskok 115 bodů.

„Musíte ale přemýšlet, kolik procent energie věnujete do každého dne,“poznamenal­a k náročnému programu, když se rozhodla vynechat předvánočn­í zastávku SP ve Val d’Isere.

Jako by se poučila z loňské sezony. Těsně před koncem roku si vloni ve švédském Aare na náročné trati poranila koleno, sjezdovku opustila na skútru a dva měsíce strávila rekonvales­cencí. „Bylo to nejnudnějš­í období, co jsem kdy zažila,“popsala onehdy svůj první sezonní výpadek.

A tak Shiffrinov­á zůstala v letošní sezoně na evropském území, kde aktuálně panují lepší sněhové podmínky než v zámoří. Zaměřila se opět na oblíbený slalom a obří slalom. Tréninkovo­u pauzu si naordinova­la pouze na Štědrý den. Ten strávila společně se svou soupeřkou Manuelou Mölggovou.

U stromečku se sokyní

„Je to super. Její rodina mě pozvala na Vánoce. Cítila jsme se téměř jako doma. Je to něco speciálníh­o,“pochvalova­la si Shiffrinov­á přátelské gesto italské reprezenta­ntky.

O tři dny později se obě lyžařky v Semmeringu v obřím slalomu postavily vedle sebe na stupně vítězů – Shiffrinov­á na ten nejvyšším, Mölggová dojela na třetím místě.

„Manuela musí ve své rezidenci přistavět nový pokoj,“žertovala po závodě Shiffrinov­á. „A bude vítězný,“doplnila s úsměvem na tváři.

Mikaela Shiffrinov­á aktuálně zažívá nejpoveden­ější období své kariéry. V Semmeringu zvítězila i při včerejším obřím slalomu a už dnes může zaútočit na vítězný hattrick při slalomu, ve kterém tak dominuje.

Na současné nadvládě americké superstar se kromě výkonnosti podepisují i další aspekt. Kvůli zlomené ruce do Světového poháru prozatím nezasáhla reprezenta­ční kolegyně Lindsey Vonnová, která se hodlá zapojit koncem ledna. Tina Mazeová svou úspěšnou kariéru ukončila a Anna Veithová (dříve Fenningero­vá) se vrací po čtrnáctimě­síční přestávce vynucené zraněním.

Karty jsou rozdány a pomyslná esa zatím ve své ruce drží teprve jedenadvac­etiletá Shiffrinov­á. Zdvihne při závěrečném podniku Světového poháru v americkém Aspenu před domácím publikem vytoužený křišťálový glóbus?

A přidá dnes americká královna dvanácté slalomové vítězství v řadě?

 ?? Američanka Mikaela Shiffrinov­á má před Švýcarkou Larou Gutovou náskok 115 bodů. FOTO ČTK/ AP ?? Vedoucí žena Světového poháru.
Američanka Mikaela Shiffrinov­á má před Švýcarkou Larou Gutovou náskok 115 bodů. FOTO ČTK/ AP Vedoucí žena Světového poháru.
 ?? Zvítězila už v jedenácti slalomech v řadě FOTO REUTERS ?? Mikaela Shiffrinov­á
Zvítězila už v jedenácti slalomech v řadě FOTO REUTERS Mikaela Shiffrinov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia