Lidové noviny

Porazit Dány, vyhnout se Kanadě

- DOMINIK JAKUBEC MONTREAL

Čtyři body. Taková je dosavadní bilance české dvacítky na světovém šampionátu hokejistů v Kanadě. Svěřenci trenéra Jakuba Petra ukázali, že dokážou porazit i tým ze světové špičky.

Na úvod turnaje si vyšlápli na obhájce titulu z Finska (2:1). Nadšení však poněkud přibrzdil zápas se Švýcarskem (3:4 v prodloužen­í).

ANALÝZA

Na rozdíl od minulých let nemá česká parta v čele výraznou osobnost, chybí jména jako David Pastrňák, mladíci ale mohou vyniknout týmovostí.

V zápase se Švýcarskem mužstvo našlo ofenzivníh­o lídra, který pomohl, když to bylo nejvíce potřeba. Češi prohrávali ještě deset minut před koncem o dvě branky, pak ale Filip Chlapík dvojicí gólů zlomil slabou produktivi­tu mužstva a zajistil týmu zisk bodu.

Klíč? Disciplino­vanost

V obou zápasech byl zásadní rozdíl. Zatímco proti Finsku se hokejisté České republiky nechali vyloučit pouze jednou, v utkání se Švýcarskem neudrželi nervy na uzdě a strávili na trestné lavici hned čtrnáct minut. V mnoha případech za zbytečné zákroky...

„Hodně mě štve velký počet vyloučenýc­h. Když jdou navíc takhle za sebou, dřív nebo později vás soupeři potrestají,“zlobil se kouč Petr. A soupeř trestal dvakrát... „Byli jsme nediscipli­nování a to nám bralo spoustu sil. Ztracený bod nás mrzí,“uznal obránce František Hrdinka.

O tom, jak klíčové momenty oslabení představuj­í, se přesvědčil­i také Finové. Ti si sice v zápase s Dánskem vypracoval­i od úvodních minut značnou herní převahu, přesto hned v prvním oslabení inkasovali. Dánsko nakopnuté vstřelenou brankou poté pozorně bránilo a nakonec zvítězilo 3:2.

A právě Dánové se dnes s Čechy utkají.

Tým kolem kapitána Filipa Hronka bude muset hrát disciplino­vaně. V utkání se Švýcarskem si na vlastní kůži vyzkoušel, jak těžce se dotahuje zápas proti důsledně bránícímu soupeři.

Vyrovnaná skupina

Čtyři body v tabulce skupiny znamenají solidní start turnaje, zvláště vzhledem k tomu, že Finové na první zisk stále čekají. V současné situaci stačí ve dvou zápasech Česku získat alespoň dva body, aby mělo jasný postup do čtvrtfinál­e nezávisle na soupeřích.

Právě zápas s Dánskem bude pro Českou republiku klíčový. Pokud by Češi zvítězili, kromě postupu by si také zajistili, že ve čtvrtfinál­e takřka jistě nenarazí na suverénní Kanadu, která navíc hraje na domácí půdě.

Naopak jakékoliv zaváhání by skupinu ještě více zamotalo amísto o první příčku v tabulce by čeští mladíci v posledním utkání se Švédskem hráli o samotný postup.

Vítkovice - Karlovy Vary 3:1

Kvasnička mimo hru

V dobrém rozpoložen­í se ukázal brankář Jakub Škarek. Přestože je v sedmnácti letech jedním z nejmladšíc­h hráčů šampionátu, zápas s Finskem zvládl s přehledem a chyb se vyvaroval také proti Švýcarsku.

Značného šrámu však doznala česká defenziva. S turnajem se definitivn­ě rozloučil David Kvasnička, který se zranil v úvodu prvního zápasu. Do té doby přitom nastupoval v první obranné formaci.

Vzhledem k neúprosném­u losu tak museli Češi odehrát dva duely během zhruba dvaceti hodin pouze se šesti beky, což duel se Švýcary rovněž poznamenal­o. Mimochodem, dvě utkání v takto krátkém sledu žádný jiný tým na turnaji během skupinové fáze sehrát nemusí.

Až včera se svěřenci trenéra Jakuba Petra dočkali volna. Dnešní důležitý zápas s Dánskem (od 19.00) ukáže, zda české dvacítce pomohl.

„Den pauzy nám bude každopádně užitečný k tomu, abychom si vyčistili hlavy,“je přesvědčen­ý Chlapík. „Musíme teď hrát ještě více organizova­ně,“dodal.

Mladá Boleslav - Plzeň 2:4 Zlín - Liberec 2:3

 ?? Patří v 17 letech k nejmladším hráčům MS FOTO ČTK/ AP ?? Gólman Jakub Škarek
Patří v 17 letech k nejmladším hráčům MS FOTO ČTK/ AP Gólman Jakub Škarek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia