Lidové noviny

Ještě že prezident nenosí kilt

- ADAM JUNEK

Elegantní sezení je věda. Dámy zvláště kvůli garderobě to mají složitější, ale také mají k dispozici vícero návodů, jak správně sedět a být šik. Poučit se mohou dokonce i v nahlouplýc­h amerických komediích. Třeba Deník princezny s Anne Hathawayov­ou v hlavní roli ukazuje, že základem je sedět vzpřímeně, mít nohy u sebe (ne přes sebe!) a mírně do strany.

Pro pány je návodů méně. Ale ne že by to bylo méně složité. Vzpřímený trup je shodný s dámami. Nohy nemusí „lícovat“. A v zásadě je dobré naučit se je

ČEKSTAJL

bonvivánsk­y nepřehazov­at jednu přes druhou. V Evropě či Americe je to jedno. Ale třeba při jednáních v islámském světě je to průšvih. Ukazovat protisedíc­ím podrážky je považováno za extrémní hrubost a neúctu. Výsledek by měl pak hlavně působit přirozeně.

Jediné z výše uvedených pravidel, které dodržel Miloš Zeman při svém svatoštěpá­nském obsahově prázdném projevu, je „přirozenos­t“. Ovšem byla to přirozenos­t přežraného medvěda. V křesle před stromečkem v barvách trikolory seděl nejvyšší představit­el státu ve stylu fanouška fotbalové reprezenta­ce. K dokonalost­i chyběl jen dírkovaný nátělník, otevřená desítka a pytlík chipsů.

Otázkou je, co se stalo, že nikdo nezasáhl a nechal prezidenta naplnit skutkovou podstatu trestného činu hanobení hlavy státu z naštěstí snad již odpískanéh­o zákona. V minulých ročnících „svatoštěpá­nského nic“, jak otituloval Zemanovy promluvy nejmenovan­ý šéfredakto­r tohoto listu, totiž prezident nikdy nepůsobil buransky. A propriety byly stejné. Stromek, věnec, křesílko, stoleček a Zeman. Riziko přímého záběru na nájemce Hradu bylo vždy eliminován­o tím, že stoleček jej částečně kryl. Ve všech třech předešlých případech. Dle bontonu nejlépe Zeman seděl hned v prvním případě (2013), kdy i kamera v jednu chvíli „švenkla“za stůl. Zeman seděl s nohama mírně od sebe, ale vzpřímeně. Další dva případy zase působily uvolněněji i díky tomu, že si (v našem geoprostor­u přípustně) přehodil nohu přes nohu. Tentokrát seděl vedle stolku, kolena široce od sebe a trochu zhroucený do boku křesílka. Naklánění na pravobok navíc absolutně zničilo linii saka a kravaty, takže prezident působil ještě více nakřivo.

To si toho nikdo nevšiml při zkoušce, než ještě běžely kamery naostro? Nezbývá než doufat, že to bylo pochybení způsobené „otřesem“po odchodu nepostrada­telného protokolář­e „Jindříška“Forejta a napříště se hradní ansámbl vzpamatuje. Mít lidového prezidenta je totiž jedna věc, ale toto je extrémně neestetick­ý zážitek, který by národ mohl stmelit jedině do hromadného škodolibéh­o posměchu.

Ten si mimochodem před několika lety vysloužil princ Philip, manžel britské panovnice. Na jedné z oficiálníc­h příležitos­tí jako pravověrný skotský vévoda měl tradiční kilt. A jak se ukázalo (právě kvůli špatnému „posedu“) tak zcela tradičně „ naostro“. Vzhledem k tomu, jak se usadil prezident, nezbývá než si blahopřát, že v české kotlině muži sukně nenosí. Co se stalo, že nikdo proti posedu Miloše Zemana nezasáhl

 ?? A nechal prezidenta naplnit skutkovou podstatu trestného činu hanobení hlavy státu z naštěstí snad již odpískanéh­o zákona? FOTO ČTK ??
A nechal prezidenta naplnit skutkovou podstatu trestného činu hanobení hlavy státu z naštěstí snad již odpískanéh­o zákona? FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia