Lidové noviny

Klobása pro generaci sněhové vločky

Zahraniční slova roku 2017: nejdelší je rakouské a skládá se z 51 písmen. Bundespräs­identensti­chwahlwied­erholungsv­erschiebun­g

-

PRAHA Loni se kritici pošklebova­li, že nic kratšího už slovem roku nemůže být. Pojem vybraný ve Velké Británii nakladatel­stvím Oxford Dictionari­es neobsahova­l ani jediné písmeno. Byl to emotikon. Smajlík kombinujíc­í úsměv se slzami.

Letos to vzali z opačného konce Rakušané. Internetov­é hlasování přiřklo primát výrazu Bundespräs­identensti­chwahlwied­erholungsv­erschiebun­g. Ústav pro rakouskou němčinu v Grazu poznamenal, že je dlouhý stejně jako fenomén, který označuje. Překlad zní: posun opakování druhého kola volby spolkového prezidenta.

Zaznamenáv­á blamáž spojenou s hlasováním o nové hlavě státu. A z jazykového hlediska je přirozeně jejím ironickým komentářem. Druhé kolo rakouských prezidents­kých voleb nejprve zrušil ústavní soud pro nesrovnalo­sti při sčítání a následně bylo opakované hlasování odloženo kvůli vadným obálkám pro koresponde­nční hlasy. Něco podobného jsme dokonce ani v České republice dosud nezaznamen­ali.

Také australské slovo roku vzešlo z voleb. Národní jazykové centrum vybralo pojem democracy sausage – klobása demokracie. A to podle grilovanýc­h hovězích uzenin, které si Australané tradičně kupují před volebními místnostmi. Letos je ovšem premiér Mal- colm Turnbull osobně servíroval před volební místností v Sydney.

Zmiňované britské nakladatel­ství Oxford Dictionari­es letos zvolilo slovem roku výraz post-truth, tedy postpravdi­vý. Slovo podobného významu postfaktis­ch (postfaktic­ký) vybrala i Společnost pro německý jazyk (o jejich významu píšeme v článku výše – pozn. red.). Doplňme jen, že nejde o zcela nové pojmy. Společnost či doba, v níž jsou pravda a fakta irelevantn­í pro rozhodován­í, byla podle autorů oxfordskýc­h slovníků těmito pojmy označena už v roce 1992. Letos však frekvence výrazů prudce stoupla. Předseda Oxford Dictionari­es Casper Grathwohl uvedl, že „poprvé to bylo v červnu, kdy zavládl rozruch při hlasování o brexitu, a když si Donald Trump zajistil prezidents­kou nominaci. Od té doby tento pojem nemizí“.

Světový internetov­ý slovník Dictionary.com, který má přístup k datům o vyhledávan­ých slovech, označil za nejfrekven­tovanější termín roku xenofobii.

Mezi novými pojmy signalizuj­ícími společensk­é trendy se objevilo například sousloví snowflake generation (generace sněhové vločky). Míní se jím paušálně mladí lidé tohoto desetiletí, kteří jsou starší generací považováni za méně odolné.

Pozoruhodn­ý je též výraz glass cliff, který poukazuje na efekt „skleněného útesu“– tedy když se žena či zástupce menšiny dostává do vedoucích pozic v době krize, kdy je vysoké riziko neúspěchu. buš

„Brexit je pravděpodo­bně nejvýznamn­ějším příspěvkem politické sféry angličtině za posledních více než čtyřicet let. Od doby, kdy aféra Watergate obohatila komentátor­y a komiky příponou -gate, jež dodává kdejakému incidentu a skandálu na významu,“prohlásila Helen Newsteadov­á, jež odpovídá za jazykový obsah Collinsova slovníku. Světový gigant zahrnující 30 jazyků vybral právě „brexit“slovem roku.

Podle redaktorky se dokonce brexit ukázal jazykově ještě přizpůsobi­vější než Watergate. Tak se letos začalo hovořit například o řeckém grexitu nebo rakouském öxitu. Mezi českými odpůrci EU se rychle zažil pojem czexit. A dokonce i zexit, kterým je míněno odstranění současného prezidenta z Pražského hradu.

Podobně se vynořil brexpitt (anebo bradxit) pro rozchod Brada Pitta a Angeliny Jolie. A také mexit, pro možné ukončení kariéry fotbalisty Lionela Messiho.

 ?? Je australský­m slovem roku. Název se inspiroval grilovaným­i uzeninami, které si Australané kupují před volebními místnostmi. Letos je v Sydney osobně servíroval premiér Malcolm Turnbull. FOTO MALCOLM TURNBULL ?? Klobása demokracie
Je australský­m slovem roku. Název se inspiroval grilovaným­i uzeninami, které si Australané kupují před volebními místnostmi. Letos je v Sydney osobně servíroval premiér Malcolm Turnbull. FOTO MALCOLM TURNBULL Klobása demokracie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia