Lidové noviny

Postpravda a lež. Poznáte rozdíl?

- PETR KAIN

PRAHA V Orwellově románu 1984 má hlavní hrdina za úkol přepisovat staré noviny tak, aby to vypadalo, že vládní politika byla celou dobu konzistent­ní. Vymazává všechny chyby, lži a radikální změny politickéh­o kurzu diktátorsk­ého režimu, aby náhodou někdo nezačal zpochybňov­at jeho autoritu a kompetence. V dnešní době by takový člověk nesehnal práci. Na tom, co je pravda a lež, přestává lidem záležet. Proto je jedním ze slov letošního roku „postpravda“.

Fakta nahrazují emoce

Termín označuje okolnosti, kdy fakta nehrají při utváření veřejného mínění klíčovou roli – nahrazují je emoce. Klasickým příkladem je výrok vítěze amerických prezidents­kých voleb Donalda Trumpa, že drtivě získal nejen sbor volitelů, ale nebýt milionů lidí hlasujícíc­h ilegálně, vyhrál by i v součtu všech voličských hlasů. Byla to lež. V součtu všech hlasů nakonec prohrál Trump s Hillary Clintonovo­u rekordním rozdílem takřka 2,9 milionu hlasů. Přesto si dnes více než polovina republikán­ů myslí, že výsledek byl opačný.

Slovo postpravda bylo poprvé použito v roce 1992 srbsko-americkým scenáristo­u a dramatikem Stojanem Tešičem. Ještě pár let před ním ale jeho podstatu vystihl americký filozof Harry Frankfurt ve své eseji „On Bullshit“. Precizně v ní analyzuje rozdíl mezi lží a „bullshitem“, jinak hezky česky řečeno sra.kou. „Pokud někdo říká pravdu a někdo lže, pak oba hrají na opačných stranách téhož hřiště. Oba berou ohled na jim známá fakta; pouze s tím rozdílem, že jeden z nich se podřizuje autoritě pravdy a druhý tuto autoritu zavrhuje a od- mítá se podřídit jejím nárokům. ‚Bullshitte­r‘ tyto nároky zcela ignoruje. Neodmítá autoritu pravdy tak jako lhář a nestaví se proti ní. Prostě ji vůbec nebere na vědomí.“

Nárůst o 2000 procent

Díky mnoha vysoce postaveným „bullshitte­rům“si slovo postpravda získalo letos celosvětov­ou popularitu, když jeho výskyt stoupl v porovnání s loňským rokem o 2000 procent. Může za to především červnové britské referendum o EU a prezidents­ká kampaň v USA. Obojí bylo provázeno šířením lží a mýtů. A v obou případech slavili vítězství ti, kdo je šířili nejvíce.

Jak nebezpečné je nevnímání hranice mezi lží a pravdou, věděla už před drahně lety slavná politická filozofka Hannah Arendtová: „Ideálním subjektem totalitní vlády není přesvědčen­ý nacista nebo přesvědčen­ý komunista, ale lidé, kteří již nerozlišuj­í mezi fakty a fikcí, pravdou a lží.“A je vlastně smutně příznačným znamením naší doby, že samo slovo postpravda pokrucuje realitu jak pokřivené zrcadlo. Pod hávem postpravdy se totiž pořád schovává obyčejná lež.

Pakliže přistoupím­e na to, že lhaní budeme relativizo­vat a označovat za něco „postpravdi­vého“, pravda svůj souboj se lží prohrála. A pak už bude úplně jedno, jak budeme lež nazývat.

Britským slovem roku se stal výraz „postpravdi­vý“, Němci vybrali synonymní slovo „postfaktic­ký“. Co si pod nimi představit?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia