Lidové noviny

Svatořečte Elišku, žádá poslanec

Mám důkaz o tom, že matka Karla IV. vyléčila onkologick­y nemocného člověka, tvrdí politik

-

ran,“uvedl poslanec. Ke svatořečen­í Elišky Přemyslovn­y ale bude zapotřebí více než jen návrh. A to především zázrak uzdravení, který musí potvrdit nezávislá lékařská komise.

Sylor ale tvrdí, že zázrak má. „Zázraky byly už za Eliščina života, ale to se bohužel nepočítá. Já nechci být moc konkrétní, ale mám zázrak uzdravení. Mohu nyní říci, že se jedná o vyléčení onkologick­ého pacienta,“řekl Sylor. Konkrétněj­ší ale být nechtěl. „Vážně to nejde, více budu vědět v únoru,“uvedl poslanec.

Modlitby k Elišce

Komplikací k svatořečen­í Elišky Přemyslovn­y je ale podle historika a experta na církev Jaroslava Šebka veřejné povědomí. „Je zapotřebí, aby veřejnost měla o budoucím svatém nějaké širší povědomí. Ideálem je, aby se k té osobě lidé i modlili,“řekl Šebek. I na tomto bodu už poslanec Sylor pracuje. „Sloužili jsme několik mší za Elišku, dokonce se k ní lidé modlí. Samozřejmě vím, že je zapotřebí ji dostat do ještě širšího povědomí, ale to, že ji lidé prosí o uzdravení, je velice povzbudivé,“řekl Sylor.

Knížečka pro papeže

Ten už se svým plánem seznámil i papeže Františka. „Byli jsme za ním se soškou jiné české světice Anežky a při té příležitos­ti jsme

Významný den je pracovní, pokud nepřipadne na sobotu nebo neděli. Sem patří například 10. červen, kdy si připomínám­e vypálení Lidic.

Státní svátek je den, který má připomínat občanům tradice, ušlechtilé cíle a dějinné zvraty, které utvářely českou státnost. Sem například patří Den vzniku samostatné­ho českoslove­nského státu 28. října. V tento den je pracovní volno. mu předali knížečku v italštině. V ní sice není samotný návrh na svatořečen­í Elišky Přemyslovn­y, který jsme předali kardinálov­i, ale popisujeme v ní náš záměr a snažíme se papeže s touto významnou ženou více seznámit,“řekl LN Sylor.

Poslanec je také připraven podat znovu návrh na diecézi. „Máme připravený další dokument, který chceme někdy v únoru podat kardinálu Dukovi. Samotný návrh má asi patnáct stran, ale přílohy o Elišce a další materiály vyjdou na dalších 80 stránek,“popsal Sylor svůj záměr.

Historici jsou proti

K návrhu poslance Sylora se však skepticky vyjadřují někteří historici. „Myslím si, že větší šanci uspětmá farář Toufar jakožto mučedník. A ten Eliščin zázrak bych docela rád viděl,“okomentova­l případnou kanonizaci Elišky Přemyslovn­y historik Šebek.

Podobně se vyjádřila i přední česká historička a odbornice na Lucemburky Lenka Bobková. „Nevidím důvod, proč by měla být Eliška svatořečen­á. Samozřejmě to byla významná žena, která měla svoje přednosti. Myslím si ale, že to rozhodně není na svatořečen­í,“uvedla Bobková. Historička dokonce mluví o jakémsi kultu Elišky Přemyslovn­y. „Nechápu, proč si ji lidé tak idealizují, nicméně já do tohoto fanklubu nepatřím,“řekla Bobková.

S těmito postoji ale Sylor nesouhlasí. „Eliška Přemyslovn­a byla významná česká královna, která si zaslouží být prohlášena za svatou,“trvá na svém poslanec.

Ten se již několikrát snažil prosadit návrh, aby měla Eliška svůj významný den.

„Původně jsem chtěl datum 1. září, na kdy připadá výročí svatby Elišky a Jana Lucembursk­ého. Poté jsem se snažil prosadit datum 14. května ( den narození Karla IV. – pozn. red.) – podle mě by to měl být významný den matky a syna,“uvedl Sylor.

 ??  ?? JAKUB KOPŘIVA
JAKUB KOPŘIVA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia