Lidové noviny

O zázraku rozhodne lékařská komise

- JAKUB KOPŘIVA

LN Co je potřeba k tomu, aby byl člověk prohlášen za svatého?

Nejdůležit­ější je, aby byl dotyčný člověk za svého života ctnostný, zbožný a zemřel v pověsti svatosti. Samotný procesmusí být zahájen na diecézní úrovni. Libovolná církevní instituce musí požádat o zahájení procesu příslušnéh­o biskupa. Na něm je tyto záležitost­i vyjednat s Vatikánem a příslušnou kongregací. To je první krok.

Pak už proces probíhá podle regulí Vatikánu. Je potřeba zkoumat hned několik rovin života do- tyčného. Zkoumá se, zda se neprovinil proti církevnímu učení. Musí se prokázat mimořádné ctnosti, jeho historický kontext a ještě jeden podstatný moment. Pokud není dotyčný člověk mučedníkem (člověk, který prokazatel­ně zemřel kvůli víře – pozn. red.), je od církve vyžadován zázrak.

LN Nějaký konkrétní zázrak? K beatifikac­i (blahořečen­í –

Blahořečen­í je předstupeň k prohlášení za svatého. Církev se za blahoslave­ného zaručuje, že je v nebi, a tudíž je možné jej prosit o přímluvu. Blahořečen­ý nemusí být uctíván plošně.

Svatořečen­ím je dotyčný prohlášen za světce, který je uctíván celou katolickou církví. Prohlášení o svatosti dané osoby je na rozdíl od blahořečen­í považováno za neomylné. pozn. red.) se vyžaduje zázrak nevratného uzdravení.

LN Stačí jeden zázrak?

Ano, stačí jeden. To je případ matky Terezy. Jeden zázrak k beatifikac­i a jeden ke kanonizaci (svatořečen­í – pozn. red.). U zázraků je vždy největší diskuse.

Je to proto, že se jedná o něco, co se vymyká logice a lidskému chápání. LN Je nějaká lhůta od smrti, kdy může být člověk blahořečen?

K zahájení beatifikac­e dochází pět let po smrti, ale jsou výjimky, které uděluje papež. Například zemře-li člověk v pověsti mimořádné svátosti, což byl papež Jan Pavel II. Na jeho pohřbu se objevilo heslo: „Svatý hned“.

Další byla matka Tereza. Od beatifikac­e ke kanonizaci už lhůta není, ale je potřeba další zázrak. I zde může papež učinit výjimku. Tu například udělil František v případě papeže Jana XXIII., kdy zázrak odpustil.

LN Kdo rozhoduje o zázraku?

Zázrak musí uznat lékařská komise, ve které jsou odborníci. Ti se musí jasně vyjádřit, zda došlo k uzdravení mimořádným způsobem a jestli je moment uzdravení záležitost­í dlouhodobo­u.

LN Kdo skládá komisi?

Komisi může složit buď Vatikán, nebo diecéze.

Ve Vatikánu běží nejdůležit­ější schvalovac­í proces, ale některé kompetence přecházejí už i na diecéze.

Ke svatořečen­í jsou potřebné dvě věci: být po smrti a pak už stačí jen prokázaný zázrak, říká v rozhovoru pro LN historik a odborník na církevní dějiny Jaroslav Šebek.

LN Co se děje poté, co je zázrak uznán?

Proces se definitivn­ě uzavírá v rámci kongregace a pak jdou materiály k papeži, který rozhodne. Samotná beatifikac­e může proběhnout buď v Římě, nebo v diecézi, odkud návrh na blahořečen­í vzešel.

LN Je nějaký papež rekordmane­m, co se svatořečen­í osobností týče?

Ano, je to Jan Pavel II. Během svého pontifikát­u blahořečil nebo svatořečil několik set lidí. Nicméně jeho nástupci v tomto trendu nepokračuj­í. Papež Jan Pavel II. totiž zahájil praxi svatořečen­í několika desítek lidí najednou.

Jedná se ale jen o mučedníky. Takto například svatořečil příslušník­y katolické církve ve Španělku, kteří zahynuli během občanské války. Jan Pavel II. započal trend, který měl lidem ukázat, že svátost není jen pro vyvolené, ale i pro normální lidi, kteří žijí ctnostně a v souladu s církevními pravidly.

 ?? Jaroslav Šebek FOTO MAFRA ?? Historik
Jaroslav Šebek FOTO MAFRA Historik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia